Varen in Friesland
Friesland: 3x Alde Feanen vanaf het water

Op vakantie naar Friesland? Ontdek nationaal park Alde Feanen! Bij voorkeur vanaf het water. Hoe? 3 tips voor je bezoek aan het park.

Wanneer ik aan Friesland denk, denk ik aan water. De Friese meren, skûtsjesilen, schaatsen, de Elfstedentocht, de ligging aan de Waddenzee: je kunt er niet omheen, Friesland ademt water. Wanneer je een weekendje weg of op vakantie gaat naar deze provincie, dan moet je eigenlijk ook Fryslân vanaf het water ervaren. En waar kan dat beter dan in Nationaal Park Alde Feanen, in het hart van Friesland?

Eerlijk is eerlijk, Alde Feanen was niet het eerste waar ik aan dacht bij varen in Friesland. De naamsbekendheid van bijvoorbeeld het Sneekermeer is vele malen groter. Wellicht gaat er wel een belletje bij je rinkelen als ik Eernewoude (Earnewâld) zeg? Dit dorp is het stralende middelpunt van het natuurgebied, dat grotendeels alleen vanaf het water te bereiken is. In Eernewoude vind je bootjes in alle soorten en maten, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik ontdekte per sloep, kruiser en elektrische boot het waterrijke natuurgebied. Hoewel ik meestal snel uitgekeken ben, waren drie dagen niet genoeg. Voor fietsroute de 8 van Grou, suppen, skûtsjesilen en kanovaren moet ik nog een keertje terug.

Aan de hand van mijn eigen ervaringen tip ik je 3 manieren om dit prachtige natuurgebied vanaf het water te ontdekken:

1. Huur een yacht

Tijdens vakanties en lange weekenden is het een gezellige drukte op de Friese wateren. Een vaarvakantie en het huren van een yacht is favoriet bij veel vakantiegangers en begrijpelijk. Varen door prachtige natuurgebieden als Alde Feanen, terrasjes pikken in charmante dorpjes en ‘s avonds in een haventje aanleggen of overnachten in de natuur. Hoe heerlijk is het om in alle stilte de schoonheid van het park te ervaren vanaf je ligplek ergens in het park?! Volop variatie en het comfort van je eigen plek op het water om te overnachten, ideaal toch!

Denk je nu: ‘Help, ik kan niet varen!’, wees gerust. Ook jij kunt op vaarvakantie. Je mag zonder vaarbewijs een yacht huren tot 15 meter lang, ze worden verhuurd alsof het roeiboten zijn. Iedereen kan zo’n boot mee krijgen. Ik vind het nogal wat! Ik ben zeker geen angsthaas, maar een weekje gaan varen met een yacht vind ik helemaal niet vanzelfsprekend. Hoe kan het dat anderen dat dan wel doen? Ik ging op onderzoek en nam een vaarles bij Hoekstra Yachtcharter.

Boten voor de verhuur in de haven van Earnewoude

Leren varen met een jacht

Ik zag het al helemaal voor me: manlief aan het roer, ik met een boei in de hand (en mijn hoofd een boei), klotsende oksels en samen een sluis in… Of aanleggen in een overvolle haven, afmeren bij een leuk terrasje en zeilbootjes ontwijken op een drukke zondagmiddag: bij alleen de gedachte al brak het zweet me uit. Zag die fijne vakantie al helemaal in het water vallen. Die negatieve gedachten blijken totaal overbodig ervaar ik tijdens een vaarcursus bij Jachtcharter Hoekstra, een verhuurder van luxe motorjachten in Eernewoude.

In de haven ligt Linda op me te wachten, een charmante dame van 13,50 meter (!). Na een korte theoretische uitleg varen we de haven uit en mag ik op open water het roer overnemen. Even aanvoelen en daar gaan we! Dit is leuk! Maar, ik ben niet alleen gekomen om rechtuit te varen, dus word ik gelijk op de proef gesteld. Recht ‘inparkeren’ in de haven van Eernewoude, schuin aanleggen bij het bezoekerscentrum, het pontje ontwijken en tot slot zelf terugvaren en aanleggen in het haventje van Hoekstra. Ik voel me enorm stoer en ben blij dat ik heb mogen ervaren dat ook ík kan varen.

Boot huren? Hoekstra yachtcharter – Feantersdyk 10, 9264 TN Earnewâld
Wanneer je geen ervaring hebt, krijg je bij afvaart een uitgebreide instructie en proefvaart.

Varen op de Friese Meren met een yacht

2. Schuitje varen met een (elektrische) sloep

Een fluisterbootje of sloep huren is leuk, waar je ook bent! Met een picknickmand het water op, genieten van de wind door je haren, het geklots van het water, het rustige voortkabbelen van de dag, het aanmeren bij een leuke plek… heerlijk!

In Eernewoude kun je op verschillende locaties een sloep of fluisterboot huren om de Alde Feanen te verkennen. Ik tip je 2 bijzondere mogelijkheden:

  • Huur een elektrische sloep bij De Twirre! Geef je boottocht een extra dimensie door te kiezen voor geruisloos, stil en milieuvriendelijk varen. Het maakt echt een verschil wanneer je zo stil door het water glijdt. Vogels vliegen niet weg en je geniet zelf meer van de geluiden van de natuur. Met een vaarroute bij de hand kom je langs de mooiste plekken in het nationale park. Je huurt al een sloep vanaf 2 uur.
  • Sloep varen in het donker. Alde Feanen verhuur organiseert regelmatig een 2 uur durende vaartocht in het donker, een bijzondere ervaring. De stilte, het donker, de sterren aan de hemel, af en toe een vleermuis die over je hoofd scheert, in de verte de vuurtoren van Ameland en de skyline van Leeuwarden, gedesoriënteerd rondvaren en ondertussen luisteren naar mooie verhalen van de schipper. Doen!

Met een sloep varen op de Friese Meren in Alde Feanen

3. Excursie per Blaustirns

Eerlijk? Ik had vooraf nooit gedacht dat ik je deze tip zou geven. Vanaf het bezoekerscentrum bij vakantiepark It Wiid vertrekt de op zonne-energie varende boot de Blaustirns (genoemd naar de zwarte stern, een vogel die in natte gebieden leeft). Deze boot is zo’n opzichtig ding, dat ik er zelf nooit voor zou kiezen aan boord te gaan. Gelukkig werd ik uitgenodigd wel op te stappen en kon ik ervaren hoe bijzonder het is om de Alde Feanen van ‘bovenaf’ te bewonderen. Onder begeleiding van een natuurgids van It Fryske Gea maakt je een vaartocht van ongeveer 2 uur, waarbij je een goed beeld krijgt van dit laagveenmoeras met tal van binnenmeertjes, petgaten, rietvelden en moerasbossen.

Kosten en informatie: Vaarexcursie Blaustirns

Een boottocht op de Friese Meren

Dit zijn slechts 3 tips… Voor de sportievelingen onder ons zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Wat dacht je van de Alde Feanen per SUP, kanoën of roeien door de kleinere wateren of actief meezeilen op een skûtsje?

Lees snel wat er allemaal te doen is in N.P. De Alde Feanen

Overzicht