langs deze favorieten
Eropuit: Varen op de Friese meren

Tot rust komen met elkaar of samen met je gezin midden in de natuur. Dat kan op de Friese Meren. Een ruim vaargebied met allemaal leuke Friese plekjes om aan te meren. Je kunt aanleggen aan de vele steigers of eilandjes en genieten van jouw eigen privétuin mét zwembad. Het is precies dat wat de provincie zo mooi maakt. De ruimte, frisse lucht, natuur, vitamine F, noem ik het wel. Met een boot beleef je het allemaal. Ga een dag of weekendje varen op de Friese Meren en neem deze tips voor een leuke tussenstop mee!

Er-VAREN op de Friese Meren

De Friese Meren

Neem het gebied de Friese Meren als basis. Hieronder vallen onder andere het Sneekermeer, Heegermeer, Slotermeer, Goingarijpster Poelen en de Kuffurd. Genoeg keuze dus. Waar je gaat aanleggen, hangt af van de wind. Neem van mij aan, je wilt niet ’s nachts schommelend wakker worden omdat je aan lager wal ligt. Het fijne is dat er genoeg leuke plaatsen zijn waar je zo naar toe kunt varen. Heeg, Woudsend, Langweer, Lemmer, Terherne en Joure natuurlijk. Hier en elders vind je ook hotspots die een bezoekje waard zijn. Ik zou bijna zeggen: verplicht aanmeren bij deze tips:

Royaal belegd in Sneek

De lekkerste en meest royaal belegde boterhammen & high tea’s vind je bij eetwinkel Royaal Belegd in Sneek! De keuze is er reuze en alles huisgemaakt, fairtrade en biologisch. Mijn favorietje was de Blondie van witte chocolade met cranberries. Met zicht op de oude Waterpoort en alle bootjes die voorbij varen heb je hier een zálige middag.

Royaal Belegd – Lemmerweg 4 in Sneek

Boot & ontbijt bij Picknickers

Lekker eten, drinken en relaxen doe je bij foodbar Picknickers aan het Sneekermeer. Het is er fijn! Als je geluk hebt, leg je je bootje pal voor de deur en bestel je op het terras, aan de bar of in de toffe serre een lekker koffietje, een diner, taart of een heerlijk ijsje. Wij gingen er voor het uitgebreide verwenontbijt: yoghurt met aardbeien, eetbare bloemetjes, een eitje, croissants en een dikke boterham met homemade humus. Zo vers, zo puur en de inrichting zó leuk… Hier kun je uren toeven!

Picknickers – Utbuorren 54 in Terherne

De Koken in Akkrum

Een haventerrasje pik je het leukst bij De Koken op jachthaven Tusken de Marren in Akkrum. Ze zijn er gastvrij, het is er tof ingericht (ik neem de hangmat met zicht op de bootjes!) en beroemd & berucht vanwege hun heerlijke, zelfgebakken appeltaart. Binnen en op hun buitenterras serveren ze er ook lekkere soepjes, goed belegde croques, een simpele maaltijd of een borrel en op zondag houden ze vaak een hemelse brunch. Leuk om met de heeeele familie bij aan te schuiven!

De Koken – Ulbe Twijnstrawei 33 in Akkrum

Omke Jan

Hoog op ons favorietenlijstje staat Omke Jan, een ‘boergondische’ ontmoetingsplek aan het water in Woudsend. In een oude Friese boerderij die vanbinnen helemaal hip is gemaakt door ontwerper Piet Hein Eek kun je heerlijk eten, drinken, slapen en beleven. Doe ’n koffietje met Friese oranjekoek op het terras (met uitzicht op de monumentale molen van het dorp), ga binnen voor een groentetaartje uit de houtoven of schuif op zondagavond aan voor de dorpshap. Slapen doe je er onder de oude houten gebinten. Heel sfeervol!

Omke Jan – Iewal 44 in Woudsend

Marrekrite, aanleggen in de vrije natuur

Toegegeven, een beetje spannend is het wel, maar slaap in ieder geval één nachtje in de vrije natuur. Zo tof! Overal in Friesland vind je hiervoor speciale Marrekrite-aanlegplaatsen: aanlegsteigers waar je maximaal drie dagen gratis gebruik van mag maken, waar het vuil wordt opgehaald en het gras wordt gemaaid. Koop van tevoren wel de speciale Marrekritewimpel (€15 en door heel Friesland verkrijgbaar) want hiermee steun je het onderhoud en de aanleg van nieuwe steigers.

Wij legden ons bootje midden in Nationaal Park de Alde Feanen en werden ’s ochtends getrakteerd op een ochtendconcert van de honderden vogels in dit gebied. Prachtig!

Rm90byAxIG9uemUgYm9vdA==

Rm90byA0IE1hcnJla3JpdGUgYm9yZGpl

Lopen op je fiets

Nu je er toch bent: je verkent de Alde Feanen ook heel goed met de fiets! Heel hard ga je op de Lopifit die je kunt huren bij De Twirre, een groepsuitjes-bedrijf. Door te lopen op deze speciale loopbandfiets maak je snelheid en dat is cool. Zoef! Via de kronkelpaadjes in het natuurgebied zie je de enorme rijkdom aan planten en dieren, een tochtje duurt ongeveer anderhalf uur. Leuke tip: haal onderweg een boerenijsje bij boerderij Lyts Buthus en laat je rondleiden over het boerenbedrijf. Kalfjes aaien inbegrepen

De Twirre  – Reidtûgel 5C in Earnewald

Aanmeren in hartje stad

Nog zo’n fijne plek om aan te meren is jachthaven De Prinsentuin in hartje Leeuwarden. Hier lig je aan de kade van het park wat ooit de privétuin van de oude Nederlandse prins van Oranje was en loop je zo de oude binnenstad in. De voorzieningen zijn er (net als in de andere passantenhavens van Friesland) perfect. Voor een klein beetje liggeld heb je elektra, water en je kunt er douchen of een wasje draaien. Extra leuk: in de zomermaanden vinden er regelmatig Prinsentuinconcerten plaats. Swingen op de boot!

Winkelen het weiland

Winkelen in het weiland, dat kan alleen in Friesland! Op de Flinkefarm van Arjan, Claar en Rixt is bijna ieder weekend wel iets leuks te doen: een Friese streekmarkt, zomershoppen, muziek & workshops tijdens de Flinke Zomer Favorieten of kopen (of verkopen!) uit de kofferbak. Daarnaast kun je ook nog ’s heerlijk snuisteren in de Sip & Clara Pop-up store vol spullen voor je interieur en vintagemeubels. Zeker weten dat je terugkomt met ’n unieke Friese vondst!

Flinkefarm – Flinkeboskje 2 in Hemelum

Friesland, het land van water, weiland en zee…

Kom tot rust op de boot

Op de boot kom je helemaal tot rust, je wereld is kleiner. Je hebt zeeën van tijd om te lummelen, hangen, lezen, tekenen, liggen op het dek, te niksen, te plonsen, te smikkelen en spelletjes te spelen. Het geluid van het water, de wind en vogels, lees vele vogels, is fijn. Je hebt het gevoel dat je reset!

Ook de kinderen vermaken zich op de boot met minder. Donald Ducks worden verslonden, er wordt gespeeld in, met en op het water, met de rubberboot gevaren, een balletje getrapt en ’s avonds wordt er een filmpje op de laptop gekeken. Regent het, dan is dat best gezellig, dat tikkende geluid op het dak… als het maar niet te lang duurt, dat dan weer wel.

Zelf varen op de Friese Meren?

Nog nooit op de Friese Meren gevaren? Zonde! Je kunt een Langweerder Sloep huren om een dagje te varen. Ergens aanleggen, picknicken op de steiger en het geluid van het water dat langs de boot spettert… Doen om alvast in de stemming te komen.

Liever meerdere dagen varen op de Friese Meren? Huur een jacht, bijvoorbeeld bij Ottenhome in Heeg, het beste bootverhuurbedrijf van Friesland dit jaar. Werkelijk alles was aan boord:  een eigen douche (ja echt!) met toilet, vier slaapplaatsen (dekbedden, kussens en overtrekken huurden we erbij), een compleet uitgerust keukentje, een radio, warm water, stroom… een varend hotel dus eigenlijk. En dat is fijn! Omdat je ’s ochtends vaak nog niet weet waar je ’s avonds aan wal gaat, is het prettig dat je wel altijd je spulletjes bij je hebt. Zodat je zelf kunt koken als de bruggen gesloten zijn en je onverwacht in de vrije natuur moet slapen of wanneer je aanlegt midden in het centrum van de stad. Na een rondje winkelen doe je daarna op je bootje nog een borreltje aan boord. Hoe leuk!

Het besturen van zo’n boot is in het begin trouwens best een dingetje. Met slechts één keer eerder varen in ‘the pocket’ was het verlaten van een overvolle jachthaven iedere keer weer spannend voor ons. Maar zo stoer als het lukt! En wees niet ongerust hoor: eigenaren Jan & Johan van Ottenhome laten je niet vertrekken zonder een uitgebreide uitleg over onder andere stuurboord- en bakboord, de vaarkaart, de hoogte en diepte van de boot (handig, voor als je onder een bruggetje door moet) en de mastworp. Gooi de trossen maar los, we gaan varen!

Watersportbedrijf Ottenhome – De Draei 3 in Heeg

Lees ook deze 3 tips om te varen in Alde Feanen N.P.

Rm90byA5IHNtaWtrZWxlbiBvcCBkZSBsYW5nd2VlcmRlciBzbG9lcA==

Overzicht