Wier rapen op het wad

Een culinaire reis van Groningen naar Texel
Ontdek: De smaak van de Wadden

Geschreven door Bibi Vermaesen
Wier rapen op het wad

Werelderfgoed UNESCO de Wadden is er voor ieders smaak. Dit bijzondere stukje Nederland heeft verrassend veel te bieden op culinair gebied. Texels lamsvlees, oesters van het wad bij  ’t Ailand en fris sprankelende Groninger witte wijn. Zelfs aan de zontomaatjes en het appeltje voor onderweg zit meer smaak. Proef het zelf en laat je verleiden door de zilte zaligheden van de Waddenbewoners. Ontdek de smaak van de Wadden tijdens een culinaire reis in 6 etappes van Groningen tot Texel.

1. Het noordelijkste puntje van Groningen

We beginnen onze culinaire reis langs de smaak van de Wadden, het zoete van het zoute, in Noordpolderzijl. Het noordelijkste puntje van het Groninger vasteland, waar de Waddendijk de zoute Waddenzee van het zoete binnenwater scheidt.

Op de enigszins zilte grond achter de dijk groeien de grondstoffen voor ambachtelijke Groninger mosterd en blijken zelfs druiven bijzonder goed te rijpen. “Mits op tijd geoogst”, roept eigenaresse Elma van wijngaard Hof van ’t Hogeland. Haar grond blijkt dé perfecte voedingsbodem voor de Solaris en Johanniter druiven, de basis voor haar heerlijke droge en pure Groot Maarslag wijnen.

Zwart zaad van bioboer Ale uit Kloosterburen staat sinds enige jaren weer garant voor tal van mosterdvarianten bij Abrahams Mosterdmakerij. Vroeger zorgde een lepel ‘mosterd na de maaltijd’ voor het op gang helpen van de spijsvertering, tegenwoordig is mosterd een belangrijk ingrediënt voor een pittig mosterdsoepje, een sausje bij zelf geraapte alikruiken of vermengd met een vleugje sinaasappel en Grand Marnier heerlijk over gesmoorde prei.

2. Nationaal Park Lauwersmeer

Via vele sloten (fantastisch voor een eindeloze kanotocht), schattige kerkjes (waar je vanaf de torens uitkijkt over de Wadden) en langs statige herenboerderijen verlaten we via het Lauwersmeer de stille ‘Ommelanden’ van de stad Groningen. Tijdens een kopje koffie in het hoge gras, met Schotse hooglanders en grazende Konikpaarden als toeschouwers, blijkt Nationaal Park Lauwersmeer een goede voorraadkelder voor de vele vogels op weg naar het hoge noorden. Luid kwetterende trekvogels plunderen de Duindoorns om zich vol te stoppen met bessen vol voedzame vitamine C. Op het hoofdmenu van de enorme, boven onze hoofden cirkelende, zeearenden staat voornamelijk vis en een enkel jong konijn.

Tip: loop het laarzenpad van Noordpolderzijl en strijk na afloop neer bij ’t Zielhoes voor een ‘Grunneger koffietafel’ en proef een poffert, een eierbal, wat knappertjes en de befaamde Groninger kruidkoek.

3. Restaurant ’t Ailand in Lauwersoog

Als laatste plekje in Groningen staat Lauwersoog op ons menu. Naast het opsnuiven van wat frisse zeewind proeven we verse vis, kokkels en oesters van het wad bij restaurant ’t Ailand. Volgens eigenaren Jan en Barbara ‘een eiland, gebouwd door vissers en gevoed door de zee’.

‘een eiland, gebouwd door vissers en gevoed door de zee’

Bij het openen van de deur komt de geur van vis overgoten met witte wijn, stukjes wortel, knolselderij en knoflook je tegemoet. Binnen bij de knapperende houtkachel wachten mandjes vol met zeewier gebakken brood uitnodigend op de gasten. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag is het hier met gelijkgestemden genieten van hetgeen de zee schaft; de smaak van de Wadden.

Restaurant ‘t Ailand – Haven 49A, 9976 VN Lauwersoog

4. Nooitgedagt in Harlingen

Voor we in Harlingen onze maag gaan vullen, maken we ons hoofd leeg met een wandeling over de dijk. Hier begrijp je al snel waar de uitdrukking ‘Harlingen, stad met de kop naar zee en de rug naar Friesland’ vandaan komt. Opwarmen doen we bij Nooitgedagt met een kopje winterse Vreugdevuur thee en een stukje traditionele Oranjekoek. Al keuvelend bij kaarslicht gloeien je wangen hier al snel van geluk.

Eetcafé Nooitgedagt – Grote Bredeplaats 35, 8861 BA Harlingen

 

Harlingen, stad met de kop naar zee en de rug naar Friesland

5. Restaurant ‘t Havenmantsje in Harlingen

Aan de haven van Harlingen ligt restaurant ‘t Havenmantsje, waar ’s avonds onze smaakpapillen smelten. Dashi (Japanse bouillon) van gedroogde vis met zeewier, bleekselderijsalade met gelakte gefrituurde garnalen van het wad en op Friese wijze klaargemaakte boerenkool met havermout: de pure smaken van de wadden. Na iedere hap kijken we elkaar verrukt aan. Precies het resultaat wat meesterkok Marco en gastvrouw Inez bij hun gasten willen bereiken.

‘t Havenmantsje – Havenplein 1, 8861 XA Harlingen

6. De smaak van Texel

We vervolgen onze culinaire reis op Waddeneiland Texel, waar onlangs het oudste beschreven Texelse recept is teruggevonden: Meeuwenstruif met schapenkaas. Geklutste meeuweneieren, in 1791 als versnapering voorgezet aan Pieter Kikkert. Wij proeven de moderne variant: roerei van kippen met Waddelse schapenkaas op een blaadje vergeten groente, de zwartmoeskervel. We leren dat lamsstoof van minstens vier maanden oude lammeren wordt gemaakt. “Want er moet wel wat te kauwen zijn”, volgens de blonde, blozende boer Jan Willem van schapenboerderij De Waddel.

De Waddel, één van de oudste boerenbedrijven van Texel, is een aanrader voor het inslaan van mals Texels lam, lamsworst of een stukje jonge of gerijpte schapenkaas. In combinatie met onderweg geplukte waddensla, zeekraal en uit de waddenklei getrokken aardappels goed voor een heerlijke maaltijd.

Leestip: Texel, de 10 lekkerste plekjes

Wil jij de smaak van de Wadden ontdekken?

De smaak van de Wadden, het zoete van het zoute, vind je in de noordelijke provincies van ons land overal. Zelfs in het snoeptomaatje of appeltje voor onderweg. Een zilte toets; niet te zout, niet te zoet. Heerlijk die Wadden!

Beleef het zelf en bezoek de website Visit Wadden

Overzicht