Een must see vanuit je vakantiehuisje op Texel: de rode vuurtoren in de duinen.

Van strandpaviljoen tot kaasboerderij
Waddeneilanden: 10x lekker adresje op Texel

Een must see vanuit je vakantiehuisje op Texel: de rode vuurtoren in de duinen.

Bezoek Texel, een bourgondisch eiland met zoete verleidingen en zilte smaken. Ontdek de lekkerste plekjes van het eiland, om Texel te proeven en te beleven. Van strandpaviljoen tot kaasboerderij.

Zodra de veerboot los komt van het vaste land waait er een andere wind. Je voelt het aan alles; Texel is een (ei)land op zich! Een eigen cultuur met gewoontes en gebruiken die gevormd zijn door het wad en de dynamiek van eb en vloed. Ook op culinair gebied is dat te proeven. Alsof de zeewind je tong streelt. Veel restaurants geven de voorkeur aan het werken met lokale producten. En die zijn voor een eiland van slechts 20 km lang en 8 km breed verrassend veelzijdig. Om het eiland en haar keuken te ontdekken, deel ik speciaal voor jullie deze heerlijke adressen vol zoete verleidingen en zilte smaken.

Tip: Huur een fiets op Texel en fiets langs alle lekkere plekjes, dan eet je zonder zorgen een extra Waddenkroketje…

Tip 1. Strandpaviljoen Paal 17 met De Eerste Etage

Een Texels biertje met borrelhapjes na een lange strandwandeling, daarvoor ga je naar Strandpaviljoen Paal 17. Bij mooi weer op het gezellige terras of met je voeten in het zand, bij slecht weer gezellig binnen. Eigenlijk is dit adres de hele dag een goed idee. Kom je in de ochtend, dan word je bij binnenkomst direct verleid door de geur van versgebakken koekjes en taart. De bakker staat recht voor je neus te bakken, zo lekker!

Voor een gastronomisch diner reserveer (!) je een plekje bij Paal 17 op De Eerste Etage. Het hippe restaurantgedeelte op de eerste verdieping van het strandpaviljoen kookt op een hoger niveau dan in het paviljoen zelf. Hier kom je uitgebreid dineren op niveau met zeezicht!

Strandpaviljoen Paal 17 – Ruyslaan 96, De Koog (7 dagen per week geopend)

Tip 2. De Texelse Branding

Branderij, bakkerij, koffiebar: wat een combinatie! Dit adres mag niet ontbreken tijdens je weekendje weg of vakantie op Texel. Je vindt de Texelse Branding in het centrum van Den Burg, met een gezellig terras. Verblijf je in een vakantiehuis? Haal dan hier je brood en koffie. In de bakkerij wordt zoveel mogelijk met biologische en lokale producten gewerkt. Zo puur mogelijk. Koffietje erbij?

De Texelse Branding – Vismarkt 6, 1791 CD Den Burg

Tip 3. Appeltaart met zeezicht bij Strandhotel Noordzee

Waarschijnlijk verbeeld ik het me. Maar, naast de zee, ruik ik op Texel ook de appeltaart van Strandhotel Noordzee in de Koog. Het liefst fiets ik daar in één streep naartoe. Niks fijner dan na een stevige strandwandeling een plaatsje bemachtigen in de gemoedelijke serre of op het zonnige terras en genieten van de aller-lekkerste appeltaart ooit (en dat mag ik, als ervaringsdeskundige, rustig zeggen).

Strandhotel Noordzee – Badweg 220, De Koog

Tip 4. Lunch bij Lokaal 16 in Den Burg

Voor zowel ontbijt als lunch moet je bij Lokaal 16 zijn. Verborgen achter de gezellige winkelstraatjes in Den Burg zit deze kleine lunchroom waar je koffie drinkt van een zelf ontwikkelde melange en broodjes eet met Texelse lamsham of schapenkaas. Mocht er geen plekje zijn in het lokaal of de binnentuin, dan is het goed te weten dat het hele assortiment ook “to go” te verkrijgen is. Nu alleen nog een fijne picknickplek zoeken, in de duinen bijvoorbeeld…

Lokaal 16 – Gravenstraat 26, Den Burg (7 dagen per week geopend)

Tip 5. Zorgboerderij Novalishoeve met bakkerij, winkel en dagcafé

Na mijn vraag ‘waar moet ik heen op Texel?’ werd de Novalishoeve in Den Hoorn veelvuldig getipt. Om de biologische groente in de winkel, de huisgemaakte taart, ijs, de koffie van het eiland, de thee uit eigen tuin, het brood uit eigen bakkerij (op meerdere plaatsen op het eiland verkrijgbaar) en de kaas. Zorgboerderij Novalishoeve heeft een bakkerij, winkel, kaasmakerij, ijsmakerij en dagcafé. Binnen wandelen dus, voor lekkers en puur eten van het eiland.

Je bent ook welkom om te komen kijken bij het koeien melken en voor kinderen is er een puzzeltocht over het erf uitgezet.

Novalishoeve – Hoornderweg 46, Den Hoorn Texel (op zondag gesloten)

Tip 6. Kaap Noord op Texel

Voor een borrel ga je naar het noordelijkste puntje van het eiland, de Cocksdorp. Hier staat de fotogenieke vuurtoren die absoluut een bezoekje waard is. Maar dat niet alleen. Hier zit ook de perfecte strandtent voor een lome late middagborrel met een Waddenkroket of bitterbal van ‘Peek’ erbij. Alleen die lamsbitterbal is het reisje met tegenwind al waard. En dan heb ik het nog niet eens over het uitzicht op de hippie steiger en bij helder weer zelfs op buureiland Vlieland.

Kaap Noord – Volharding 4, De Cocksdorp

Adem zee en zilte lucht
Met je voeten in het zand
Starend naar de wereld
Aan de overkant

Tip 7. Kroketten van Peek op Texel

Eric Pekel of liever ‘Peek’ is een begrip op Texel. Eerst door zijn verschillende restaurants maar later met name om zijn ambachtelijke producten met ingrediënten van het eiland. Neem zijn kroketten en bitterballen van runderen en schapen die hij persoonlijk uitzoekt bij Texelse boeren. Voor zijn beroemde garnalenkroketten is hij vaak te vinden in de haven van Oudeschild om te onderhandelen met de schippers. En heb ik al gezegd dat het aanbod op zo’n klein eiland verrassend groot is? Wat dacht je van geitenkaas en zeewier in je bitterbal. En chips en friet van een speciaal voor de zilte waddengrond ontwikkelde aardappel? Alsof de zeewind je tong streelt…

Peek Waddenproducten – Schilderend 52, Den Burg
(Peek producten zijn ook bij de Hanos op het vaste land te verkrijgen.)

Tip 8. ’t Pakhuus in Oudeschild

Een dag op Texel sluit je in stijl af bij ’t Pakhuus in Oudeschild. Het statige gebouw in de haven herbergt een restaurant waar ze wel raad weten met de dagelijks verse aanvoer uit de Waddenzee, die letterlijk tot aan de deur wordt gebracht. Zoek zeeschatten uit het prachtige homarium bij de ingang. Of doe zoals wij en laat je verrassen door de chef met een 5-gangen dagmenu. Hoewel de schaal “fruits de mer” van de buren er ook heerlijk uit zag… Geen zin in vis? Helemaal geen probleem want ook het vleesaanbod is ruim.

Restaurant ’t Pakhuus – Haven 8, Oudeschild

Tip 9. Restaurant Gusta van Hotel Texel

Ook als je niet bij Hotel Texel logeert, moet je een keer gaan eten bij Restaurant Gusta. ‘Je wandelt hier de warmte in’.

Het meest bijzondere van restaurant Gusta? Verser dan vers kun je bijna niet eten. Hotel Texel heeft een eigen boerderij, waar ze bijzonder trots op zijn. Op de boerderij worden meer dan 50 hectare graan verbouwd, goed voor ruim 1 miljoen biertjes. Op de tap dus alleen maar Texels bier, gebrouwen op het eiland. Daarnaast speciaal brood, een zogeheten aardappelbroodje, van eigen aardappelen (drie soorten). Producten van eigen land en eiland vormen de basis voor het dagelijkse menu. Seizoensgerechten gebaseerd op de elementen van het eiland, uit het bos, uit de polder en van het wad. Vertroetel je zintuigen met een amuse van Waddenkokkel, een aardappelbroodje met bloemenboter, makreel op broodkruimel, Texelse pasta van graan van het eiland… Reserveren dat tafeltje!

Boutique hotel Texel – Postweg 134, De Cocksdorp

Tip 10. De Smulpot in Den Burg

Alleen de naam nodigt al uit tot watertanden, vind je niet?! Verblijf je in een vakantiehuisje of een van de luxe appartementen/suites van Just Texel, reserveer dan een plekje voor het ontbijt bij De Smulpot, een begrip op Texel. Eigenlijk ben je hier van harte welkom op elk moment van de dag. Zowel eilandbewoners als toeristen weten de weg naar De Smulpot te vinden. Wat dit plekje zo fijn maakt? De ouderwetse gezelligheid en gastvrijheid van Nancy en Anton!

Hotel Restaurant De Smulpot – Binnenburg 5, Den Burg

Bonustip: Het Kook Atelier in Oosterend

Wil je een avond culinair genieten? Van zilte zaligheden vers van het Wad? Of culinaire hoogstandjes van dichtbij uit de natuur? Reserveer een tafel bij het Kook Atelier in Oosterend en ervaar het ‘Served by Nature‘ gedachtegoed. Let op mijn woorden: het duurt niet lang meer of de eerste Michelinster prijkt hier aan de wand.

Kookatelier Op Oost – Oost 76, 1794 GR Oosterend

Persoonlijke tips van Jorieke & Marleen:

  • Deze route kun je in één dag doen, maar leuker is het om er de tijd voor te nemen! Ieder adres verdient het om uitgebreid van te genieten. Ook zitten de adressen allemaal in een ander dorpje, stuk voor stuk de moeite waard om te verkennen. Op deze manier leer je Texel het beste kennen.
  • Nog een leuke manier om het eiland te ontdekken is door middel van de @texel app. Je kunt de app gratis downloaden en vindt er ondere andere kortingsvouchers van Texelse ondernemers.
  • We hadden tijd tekort om de lunch met kaasfondue bij Kaasboerderij Wezenspyk te proberen. Deze kaasboerderij is ook een begrip op het eiland. Stop onderweg naar de boot om kaas in te slaan voor thuis. Een lekker souvenir! Kaasboerderij Wezenspyk – Hoornderweg 29, Den Burg
  • Wist je dat Texel ook eigen wijnen heeft? Neem een kijkje bij Wijngaard de Kroon van Texel – Rozendijk 32, Den Burg

Praktische informatie voor Texel:

Hoe? De veerboot naar Texel vaart af en aan vanuit Den Helder.
Vervoer: Laat je auto op het vasteland en huur fietsen om het eiland te verkennen. Ideaal en bovendien heerlijk om de ‘zoute’ wind door je haren te voelen. Bij een straffe wind doet een e-bike wonderen.
Overnachten op Texel? We zijn fan van de volgende adressen:

Meer weten? Bezoek VVV Texel.

Lees al onze tips voor Waddeneiland Texel

Overzicht