Sneeuwklokjes met regendruppels erop

Buitenplaatsen en Brambergen
De paden op met koffiestop: ‘s-Graveland

Sneeuwklokjes met regendruppels erop

Het is een frisse februari ochtend wanneer ik besluit te gaan wandelen bij ‘s-Graveland. De diep oranje streep aan de horizon zegt dat het een mooie dag gaat worden. Hoewel het gras nog wat bleek ziet van de vorst aan de grond hangt de lente in de lucht!

Onderweg naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland zie ik witte was wapperen langs de waterkant. De eerste zonnestralen hebben zo te zien niet alleen mij naar buiten gelokt want op de parkeerplaats is het een gezellige drukte. Een uitgelaten schoolklas op excursie, doorgewinterde wandelaars die de route bestuderen en een aantal sportievelingen doen hun warming up.

Wandelen langs de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen

Ondanks de drukte bij de start zijn, na mijn eerste meters in Natuurgebied ’s-Gravelandse Buitenplaatsen, een bonte specht en een roodborstje dat mij de weg wijst mijn enige gezelschap. In alle rust geniet ik van dit landschap van puzzelstukjes, verbonden door sloten en witte bruggetjes. Ieder stuk is weer anders; van een beschut bos naar een open veld waar de wind vrij spel heeft om mijn hoofd leeg te waaien. Het volgende moment wandel ik over de oprijlaan van één van de statige oude buitenplaatsen of langs de liefste boerderijen. Hier kun je je de hele dag vermaken met wandelroutes tot wel 17 kilometer. Ook voor een snelle frisse neus ben je hier op de juiste plek.

Een stop bij restaurant Brambergen

Welke route je ook kiest, een bezoek aan restaurant Brambergen naast het bezoekerscentrum is een must. Aan het einde van de wandeling verruil ik de klingelende sneeuwklokjes en gakkende ganzen voor het geroezemoes binnen in het restaurant. Het stoere gebouw huisvest een knusse plek waar iedere dag kraakvers boerenbrood binnenkomt en de appeltaart staat af te koelen in het keukenraam. Kinderen spelen buiten in de OERRR speeltuin terwijl volwassenen alle tijd hebben om bij te kletsen en op te warmen. Voor beide partijen is er een ruime keus op de menukaart vol gerechten met seizoens- en streekproducten. Ik ga voor de soep van rode linzen en pompoen maar kom zeker snel terug voor de salade met spruitjes, vijgen en geitenkaas. Duidelijk geïnspireerd door het betere buitenleven is hier aan alle details gedacht. Van de zonnige gezichten van het personeel tot de boerenruit servetten en de mooie natuurtekeningen op de menukaart. Dit alles bij elkaar maakt restaurant Brambergen een binnen-plek voor echte buitenmensen!

Een binnenplek voor buitenmensen

 

Handig om te weten:

  • Bekijk de wandelroute langs de tien ‘s-Gravelandse buitenplaatsen.
  • Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek – in de schuur van Brambergen. Op maandag gesloten, overige dagen geopend van 10.00 – 17.00 uur.
  • Café-restaurant Brambergen – Noordereinde 54d, 1243 JJ ‘s-Graveland. 7 dagen per week geopend van 10.00 – 20.00 uur.

Tip: Houd de website in de gaten voor de leuke activiteiten: op speurtocht met de boswachter, een huisje maken voor de mezen of bak broodjes op open vuur.

Overzicht