Een warme glimlach als welkom bij je warme chocolademelk

Vier romantische skitochten
Wintersport: Les Menuires verrast!

Een warme glimlach als welkom bij je warme chocolademelk

Op wintersport naar Les Trois Vallées? Les Menuires verrast! Ontdek het zelf aan de hand van deze vier romantische routes in betaalbaar en Friendly Menuires.

‘Je mag op wintersport naar Les Menuires’. Oei, dacht ik, dat wordt een lastige gezien mijn zoektocht naar bijzondere plekjes. In gedachten zie ik een familieresort vol relatief goedkoop gebouwde hoogbouw. Een prijsvechter met voornamelijk pakketreizen.

Wat blijkt? Charmante houten nieuwbouw verbergt de eerder uit de grond gestampte betonnen gevels. Lelijke hoogbouw en piepkleine appartementen maken plaats voor ruime familieappartementen waar gezinnen gezellig rond de tafel spelletjes spelen. Les Menuires verrast en blijkt al snel een betaalbare ski-in ski-out optie vol romantische aanraders. Ontdek het zelf aan de hand van deze vier onvergetelijke skitochten voor fanatieke tortelduiven.

Tocht 1: als eerste skiën op de hellingen van Les Menuires

Mijn persoonlijke favoriet in Les Menuires! Terwijl in het dal de pistenbullys hun laatste ribbelsporen trekken, stap ik nog net niet voor dag en dauw in de allereerste gondel op weg naar boven. Samen met een groep blije ‘early-birds’ en de ski-crew verheugd richting Pointe de la Masse op 2804 meter hoogte. Klaar om het serene sneeuwlandschap als eerste te betreden. Sporen trekken op de pas geprepareerde hellingen. Het First Track Ticket is iedere euro meer dan waard. Met uitzicht op de bergtoppen, die roze kleuren van de eerste zonnestralen, geniet ik van mijn dampende koffie. Hier ontbijten met je grote liefde voordat je voor de tweede keer de gladgestreken hellingen afglijdt, dat is romantiek! Liefde op het eerste gezicht, met uitzicht op de Mont Blanc die vanuit de verte voor Cupido speelt!

Route Pointe de la Masse: via La Croisette naar gondel Masse I en aansluitend gondel Masse II.

Tocht 2: op de ski naar Le Trait d’Union

Jaren geleden toverde de man van Viviane een ruïne om in een heerlijk familiehuis. Op de ouderwetse manier stapelde hij stenen, werden leistenen dakpannen gelegd en ontstond één van de meest idyllische huizen op de hellingen van Saint Martin de Belleville. Vakanties vol liefde en gezelligheid volgden. Nu, als eerbetoon aan haar te vroeg overleden lieve man, runt Viviane samen met dochter Fanny in het authentieke chalet een unieke eetgelegenheid; Le Trait d’Union.

Wees welkom in de warmte van Fanny en Viviane

Bij aankomst in de vredige omgeving valt mijn oog meteen op de borrelende hot tub. Op het achtergelegen terras staan houten banken in het zonnetje te stralen. Ik ontmoet dochter Fanny die net hout heeft gehaald om de knapperende haard binnen nog eens heerlijk op te stoken. Achter haar aan loop ik naar binnen, verwelkomd door de geur van zelfgebakken taart. Hier vinden de lekkerste lokale gerechten tijdens lunchtijd, theetijd, een uitgebreid diner of een geheel verzorgde verjaardag hun weg naar tevreden genietende gasten. Ik werp een blik in de twee aan het eetgedeelte grenzende slaapkamers. De knus ingerichte kamers, met hun zelf gehaakte spreien kunnen voor een zachte prijs worden bijgeboekt. Hier wil ik blijven. Romantiek gegarandeerd.

Route Refuge du Danchet, Le Trait d’Union: via La Croisette naar de stoeltjeslift Reberty, vervolgens stoeltjeslift Sunny Express, via blauwe piste naar stoeltjeslift Becca of Roc 2. Tenslotte via de rode of blauwe piste naar blauwe Biolley piste. Na 300 meter aan linkerzijde bord Le Trait d’Union volgen.

Tocht 3: borrelen bij de boer met de beste Beaufort

Omringd door de stilte van nagenoeg verlaten pistes ski ik via de rode piste van La Chasse naar Chez Pépé Nicolas. In de zomer vind je hier grazende geiten, koeien, huppelende konijnen, kippen en snaterende eenden, nu slechts het geklater van een bergbeekje wat onder een houten bruggetje stroomt. De boerderij van Thierry en Margot staat bekend om de allerlekkerste Beaufort. Ik mag proeven en ik kan het bevestigen, hier maken ze inderdaad heerlijke pittige krullende kaas. Om mij heen zie ik gasten genieten van streekgerechten en kopjes dampende vin chaud. Megalie, de schoonmoeder van Thierry tekende voor de inrichting. Banken van stro, een Alpenbibliotheek, geborduurde kleedjes, tot stoelen omgetimmerde melkbussen; menig interieurarchitect slaat hier stijl achterover. Het enige minpuntje aan het perfecte liefdesnestje is wat mij betreft dat je bij Pépé Nicolas nog altijd niet kunt blijven slapen.

Route richting Chez Pépé Nicolas: via La Croisette met de stoeltjeslift van Reberty en via de gondeltjes van Bruyeres I uitstappen bij het middenstation. Skiën via de blauwe helling La Bruyeres en de rode La Chasse naar de boerderij van Pépé Nicolas.

Tocht 4: toerskiën onder de sterrenhemel

Na sluitingstijd van de liften blijft het in Les Menuires op de pistes een drukte van belang. Dorpsbewoners maken lange wandelingen met hun hond, sneeuwscooters vol gasten gaan in een gezellige slinger op weg naar berghutten waar eenmaal binnen het fondue feest begint. Alleen of in een groep vertrekken wandelaars op sneeuwschoenen voor een romantische fakkeltocht onder de sterren.

Ik ga voor het eerst toerskiën. Bij de ruig stromende bergbeek van La Bruyeres begint het provisorische pad richting de Refuge du Lac du Lou. Speciale schoenen, inclusief hak voor op de helling, maak ik bij de neus vast aan mijn smalle toerski. Onder mijn ski plak ik stroeve strips die voorkomen dat ik ga glijden tijdens het klimmen. Wat een ingenieus systeem. Op dat moment reken ik mij nog tot de stoere skiërs. Honderden meters klimmen verder hangt mijn tong op mijn schoenen en hijg ik als het eerste het beste bergpaard. Een goede conditie is absoluut vereist. Vraag niet hoe maar ik haal de hut. In het donker doemen de gezellig verlichte ramen van de refuge op. Uit de schoorsteen kringelt de rook van de houtkachel. Tijd om neer te vallen op een van de lange houten banken. Met blozende wangen van de inspanning geniet ik van de ontspannen sfeer. Op tafel dampende pannen vol zelfgemaakte bouillon, gevolgd door een ‘crosette avec trompettes’, oftewel krachtvoer met champignons. Onder de tafel wrijf ik mijn vermoeide benen die ik beloof dat ze straks in een warm bad mogen. Romantisch? Ja! Samen, inclusief goede conditie, klim je verlicht door de sterren omhoog om in de warmte van de refuge te genieten van een lokale maaltijd en elkaar.

Route richting Refuge du Lac du Lou: sentier 12 vanaf Plan de l’eau des Bruyeres 3 uur, 4,8 km, 300 meter hoogteverschil. 

Romantische toegift met gegarandeerde vlinders:

Tip 1: Ga lunchen of dineren in een gondel bij La Marmite. Linnen tafelkleden, glinsterende glazen en heerlijk warme vachtjes staan garant voor een romantische maaltijd voor twee.

Tip 2: Verras je lief met een verrassingsarrangement bij HO36. Heerlijke hapjes in combinatie met een spelletjesavond met een hoofdrol voor lokale borreltjes.

Tip 3: Bienvenue à la ferme, oftewel wees welkom bij La Ferme et Auberge Chantacoucou van Josette en Bernard. Kies voor de Kir, de ‘pormoniers’, Bernards huisgemaakte worstje, rijpe en nog rijpere Beaufort en een stukje Tomme om gegarandeerd weg te zwijmelen.

Handig om te weten over Les Menuires:

Les Menuires hoort bij het skigebied van Les Trois Vallées, met ruim 600 kilometer aan pistes ‘s werelds grootste skigebied. Dorpen als Brides les Bains, Val Thorens en Courchevel horen bij Les Trois Vallées, elk dorp met een eigen charme. Je kunt hier skiën van begin december tot eind april.

Hoe kom je er? Het is 1130 km rijden vanaf Utrecht. Vanaf Amsterdam gaan er meerdere vluchten per week naar Genève. Vanaf Genève is het nog 2,5 uur rijden naar Les Menuires.

Meer informatie vind je op: Friendly Menuires.

Overzicht