Natuurgebied Noord-Holland

Wandelen door natuurgebied het Zwanenwater in Callantsoog
De paden op met koffiestop: Het Zwanenwater

Natuurgebied Noord-Holland

Ben je in de buurt van de Noord-Hollandse kustplaats Callantsoog, dan is een wandeling door natuurgebied het Zwanenwater een aanrader. Het Zwanenwater ligt net buiten Callantsoog. In het midden van het beschermde duingebied liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Met een beetje geluk kan er ’s winters zelfs geschaatst worden op de natuurijsbaan in het Zwanenwater!

Wandelen door het vogelparadijs

Het gebied wordt al veertig jaar onderhouden door Natuurmonumenten en is een paradijs voor vogelliefhebbers. Er broeden jaarlijks meer dan vijfenzeventig soorten in het gebied. Omdat het beschermd natuurgebied is, is rust heel belangrijk voor de vogels en andere dieren in het Zwanenwater. Daarom zijn er niet overal paden maar kun je kiezen uit twee wandelroutes, van 2 en 4,5 kilometer geschikt voor jong en oud. De routes zijn afwisselend en gaan langs duingebied met poeltjes en over spannende en smalle paadjes door moerassen en grasland. Verder vind je onderweg vogelkijkhutten en mooie uitzichtpunten. Een leuke wandeling met kinderen! Hop, de paden op!

WndhbmVud2F0ZXIgbmF0dXVyIDI=

WndhbmVud2F0ZXIgdm9nZWw=WndhbmVud2F0ZXIgdm9nZWxzIGtpamtlbg==

Koffiestop bij Strandpaviljoen Woest

In het bloemrijke natuurgebied vind je geen horecagelegenheid maar wel bankjes op mooie plekken waar je van je zelf meegebrachte eten en drinken kunt genieten. Als je na je wandeling zin hebt in koffie met appeltaart dan is strandrestaurant WOEST the place to be! Vanaf de parkeerplaats van het Zwanenwater is het tien minuten lopen naar WOEST, met de auto ben je er binnen een paar minuten. Je vindt WOEST onderaan strandopgang Kiefteglop, de eerste opgang van Callantsoog.

Praktische informatie over wandelen bij het Zwanenwater:

Wandelen in het Zwanenwater kan van zonsopgang tot zonsondergang. Voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang gratis, volwassenen kopen voor € 2,00 een dagkaart (pin of contant). De kaartautomaten staan bij de entree van het natuurgebied.

Wat?  Wandelen door natuurgebied het Zwanenwater
Waar? Startpunt Parkeerterrein Zuidschinkelsedijk, Callantsoog, Noord-Holland
Eigen vervoer: Met eigen vervoer neem je vanaf de N9 Alkmaar-Den Helder de afslag Callantsoog (bij De Stolpen). Bij T-splitsing de weg naar Callantsoog blijven volgen. 500 meter na een haakse bocht tref je aan de linkerkant de parkeerplaats van het Zwanenwater aan.
Openbaar vervoer: Met het openbaar vervoer kun je vanaf NS-station Schagen bus 152 nemen tot halte Zwanenwater.
Koffiestop: Strandrestaurant WOEST – Kieftegelop 3, Callantsoog. Wil je eten bij WOEST, dan is van tevoren reserveren in deze populaire strandtent aan te raden.

TIP: Zoek je een bijzonder plekje in de buurt om te overnachten? Ga naar Duynpark het Zwanenwater.

Overzicht