Stadsbeeld Brugge

10 tips voor je stedentrip Brugge
Stedentrip: Ontdek Brugge en het Ommeland

Stadsbeeld Brugge

In historisch Brugge en haar groene Ommeland vind je de ideale mix tussen stad en groen! Perfect dus voor een stedentrip waarbij je een stadsbezoek aan Brugge combineert met al het moois in de omgeving. Zie de mooiste bezienswaardigheden van de stad, geniet op een terrasje van de gezelligheid, huur fietsen en ontdek het Ommeland met de wind door je haren… Met deze tips haal je alles uit je bezoek aan Brugge en de omgeving.

Tip 1. Bezoek Brugge – Werelderfgoed UNESCO

Tijdens je stedentrip naar Brugge zul je al snel ontdekken waarom de binnenstad van Brugge in z’n geheel als werelderfgoed van UNESCO erkend is. Wanneer je dwaalt langs alle historische gevels, kloosters, kerken en poorten begrijp je direct waarom. De binnenstad van Brugge lijkt wel één groot openluchtmuseum. Maak een stadswandeling (met of zonder gids), bewonder de historische binnenstad tijdens een boottocht over de grachten, fotografeer de Rozenhoedkaai en beklim de Belforttoren. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de oude daken en smalle straten.

Tip 2. Ontbijt of lunch bij Sanseveria Bagelsalon

Een van de leukste, knusse en gezellige plekjes in Brugge is Sanseveria Bagelsalon. Ontbijtbagels, bagels voor de lunch, met speculoospasta… In de Sanseveria Bagelsalon serveren ze deze Amerikaanse broodjes (maar ook koffie, homemade quiches & veel zoets) in een uniek vintage huiskamerconcept. Een koekoeksklok, bloemenservies, de sanseveria’s in de vensterbank. Heel gezellig en daarom ook heel gewild. Reserveren is aangeraden!

Tip 3. Bezoek het Begijnhof in Brugge

Een stedentrip naar Brugge en het Ommeland is niet compleet zonder een bezoek aan het Begijnhof. Het Begijnhof is net een dorp binnen de stad. Dit hofje met z’n frisse witte geveltjes was vroeger de woonplaats van de ‘begijntjes’, alleenstaande vrouwen die deel uitmaakten van de kerk. In de lente kleuren de grasperken in het Begijnhof geel van alle narcissen. Fijn om even tussendoor te wandelen.

Tip 4. Chocoladehoofdstad

Zeg België en je zegt Belgische bonbons. Chocolade genoeg in België, maar Brugge is echt om je vingers bij af te likken. Met meer dan 50 chocolatiers en een chocolademuseum wordt de stad ook wel dé chocoladehoofdstad van het land genoemd. Alleen dat is al ’n reden om een stedentrip Brugge te plannen, toch?

Tip 5. Op de fiets door Brugge en de omgeving.

Huur een fiets in Brugge en verken de stad vanaf je tweewieler, met of zonder stadsgids. Over de kasseien rijd je (een beetje hobbelend) langs het beste van Brugge.

Ontdek ook de omgeving van Brugge. Brugge is een kleine stad. Na een weekendje slenteren langs cultureel erfgoed is het erg leuk je te laten verrassen door een stukje België buiten Brugge: het Brugse Ommeland. Het groene Ommeland met z’n tientallen kastelen en abdijen, kanalen en dijken, dorpjes en stadjes. Zo tof voor een combinatie met de stad!

Op je fiets ben je zo de stad uit. Fiets bijvoorbeeld langs de Vaart naar Damme, één van de meest pittoreske stadjes van België. Uitpuffen doe je er op een terrasje op de Markt of aan het water in het middeleeuwse stadje.

Tip 6. Toeren in een Fiat 500 door het Ommeland

Liever niet fietsen? Kies voor een originele manier en ga toeren in een oude Fiat van Vintagetours 500. Rijd door polders, langs vaarten, kastelen, landgoederen en dorpjes met kinderkopjes en witte gevels. Een mooie aanvulling op je stedentrip Brugge!

In een kleine, oude Fiat 500 (in wit, blauw, rood, zelfs roze!) toer je door het hele Ommeland. Een gids wijst je de weg, jij en de andere deelnemers volgen. Dit is tof! Via de Brugse straten vol met kinderkopjes rij je door polders en langs vaarten naar het historische stadje Damme of het polderdorp Oostkerke met z’n mooie, witte gevels. Allebei heel leuk voor een terrasje, een wandeling en wat historie!

Tip 7. Een hoevepicknick in het Brugse Ommeland

Hmm, wat is leuker dan een heerlijke picknick in de natuur? In het hele Brugse Ommeland bieden inmiddels vier boerenfamilies een hoevepicknick aan: een picknickmand vol 100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducten. Dikke plakken honingcake, eigengemaakte confituur, een lekkere salade. Opeten kan gewoon bij de boer of neem je mandje mee naar de romantische kasteeltuin van Loppem.

Tip 8. Fietsen langs de leukste adresjes rondom Brugge

Heerlijk fietsen door het groen, de wind door je haren… Het Brugse Ommeland is een fantastische regio om te doorkruisen met de fiets! Je fietst er vlotjes van het ene fietsknooppunt naar het andere. Leuke tip is het handige boekje ‘100% Brugse Ommeland’ met 10 suggestieroutes en geheimtips voor originele lokale adresjes en hotspots. Een gratis exemplaar is af te halen bij een van de Diensten voor Toerisme.

Tip 9. Kastelen en abdijen in het Ommeland

Het Brugse Ommeland ademt geschiedenis. Je vindt er meer dan 100 kastelen en authentieke abdijen die nog tot en met november extra in de kijker worden gezet. Zo zijn er exclusieve kasteelopenstellingen, intieme concerten, speciale erfgoedwandelingen en proeverijtjes van abdijbieren.

Tip 10. Blijf slapen tijdens je stedentrip Brugge!

Combineer je stedentrip naar Brugge met een paar dagen Brugse Ommeland en blijf slapen om het beste uit je trip te halen.

  • B&B La Suite – Gaat liefde voor jou door de maag? Overnacht bij deze exclusieve B&B in de stad en reserveer een plekje bij het bijbehorende restaurant Sans Cravate.
  • In hartje stad ligt de charmante B&B B’Guest met een wellness in de tuin!
  • B&B de Weide Wereld – een wereldse B&B op fietsafstand van de stad.
  • Hoeve de Steenoven – Langs de vaart bij Damme ligt B&B de Steenoven. Een oase van rust nabij gezelligheid.

(fotografie Brugge: @Visit Vlaanderen)

Overzicht