Duinlandschap met de Waddenzee op de achtergrond

Waddeneiland
Vakantie op Texel

Duinlandschap met de Waddenzee op de achtergrond
Waddeneiland Texel is misschien wel het meest bekende eiland van Nederland. In ieder geval het makkelijkst bereikbare eiland van de Waddeneilanden. Slechts 20 minuten varen vanuit Den Helder en je vakantie op Texel kan beginnen! Je bevindt je in een wereld van heidevelden, duinen, lange stranden, weilanden en duinvalleien. Een heerlijke plek voor je vakantie! Welkom op Texel!

Over Texel

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland, ruim 25 kilometer lang en 8 kilometer breed. De stranden van Texel zijn uniek, ruim 30 kilometer strand vind je hier, voornamelijk aan de kant van de Noordzee. Op het eiland vind je een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietspaden, ruim 300 kilometer. En wist je dat er op Texel meer schapen dan inwoners leven?

Texel heeft zeven grotere dorpen, waarvan Den Burg, De Koog, Den Hoorn, Oudeschild en De Cocksdorp de meest bekende zijn, met winkels, terrassen en restaurants.

Wist je dat Texel ook een van de donkerste plekken van Nederland is? Hoewel het officieel geen Dark Sky Park is, zijn de nachten heel toch heel donker. En dat is leuk en bijzonder: blijf een keertje laat op tijdens je vakantie op Texel om sterren te kijken. Wie weet zie je de Melkweg! In juli en augustus worden er nachtwandelingen georganiseerd met de boswachter. Helemaal uniek is het ‘lichten der zee’: op een hete zomerdag kan het zijn dat je, wanneer je in het donker de zee in loopt, een soort lichtreactie veroorzaakt. Zeevonkjes (plankton) zetten de zee tijdelijk in het licht.

Natuurgebieden op Texel

Natuurliefhebbers en vogelaars weten de weg naar Texel wel te vinden. Aan de Waddenkust van het eiland zijn tal van wadvogels te bewonderen, helemaal in het broedseizoen. Speciale vogelkijkhutten, verspreid over het eiland, bieden je een blik op de natuur. Maar liefst een kwart van het eiland is Nationaal Park. Ontdek deze natuurgebieden tijdens je vakantie op Texel:

 • Nationaal Park Duinen van Texel

Een gedeelte van de natuur op Texel hoort bij Nationaal Park Duinen van Texel, gelegen aan de westkant van het eiland. Hier zijn de nachten nog echt donker, de duinen nog ongerept en is de natuur uitbundig. Van zeldzame orchideeën tot trekvogels en weidevogels. Ontdek dit park te voet of per fiets.

 • Natuurgebied de Slufter

Nog zo’n bekend stukje natuur op Texel is de Slufter, een kweldergebied dat bij harde wind en springtij volledig onder water komt te staan. Het is een uniek natuurgebied, gelegen tussen De Cocksdorp (Paal 28) en De Koog (Paal 21), waar de mens zo min mogelijk ingrijpt. Planten en dieren worden hier ‘geleefd’ door pure natuur. Vanuit Ecomare worden er diverse excursies georganiseerd naar de Slufter, waarvan enkele speciaal gericht op kinderen. Erg leuk en leerzaam.

Zien en doen tijdens je vakantie op Texel

Wat moet je zeker zien, doen en beleven tijdens je vakantie op Texel? Naast fietsen, wandelen en uitwaaien aan zee moet je ook zeker tijd vrij maken voor de volgende tips:

 • Beklim de karakteristieke rode vuurtoren in het noorden van het eiland, bij De Cocksdorp. Hoewel het een van de bekendste plekken van het eiland is, stuur ik je toch naar de vuurtoren van Texel. Die is te beklimmen! Het uitzicht is uniek, je kijkt namelijk aan drie kanten uit over zee. Leuk in combinatie met een wandeling rond de ‘kop’ en een drankje bij Kaap Hoorn.
 • Proef de lokale lekkernijen: Texels lamsvlees, Texels bier, schapenkaas, kruidenbittertjes…
 • Ga naar zeehondenopvang en natuurcentrum Ecomare
 • Bezoek het Juttersmuseum
 • Hap een visje in de haven van Oudeschild of ga op oestersafari en ontdek hoeveel zilte zaligheden er voor het oprapen liggen. Garnalen, mosselen, oesters, alikruiken, kokkels… Proef de puurheid van het eiland Texel, proef de zee.
 • Volg de wisseling van het tij langs de Waddenzee
 • Geniet van de zonsondergang bij Paal 12
 • Neem de boot naar het naastgelegen Vlieland
 • Ouderwets picknicken met een luxe jasje: geen gesleep met spullen, maar wel het plezier en de gezelligheid van het picknicken. Sophie van picknicken op Texel weet de mooiste picknickplekjes op Texel te vinden: in het bos, in de duinen, bij de vuurtoren of bij een schapenboet.
 • Ook leuk: koffiedrinken in de schapenboet vlakbij Den Hoorn.
 • Een bekend stukje natuur op Texel is de Slufter, een kweldergebied dat bij harde wind en springtij volledig onder water komt te staan. Het is een uniek natuurgebied, gelegen tussen De Cocksdorp (Paal 28) en De Koog (Paal 21), waar de mens zo min mogelijk ingrijpt en waar je heerlijk kunt wandelen.
 • Maak een wandeling rond de kop van Texel en strijk neer bij Kaap Noord

Bijzonder overnachten op Texel

Texel is het hele jaar door een eiland om te bezoeken. Rustig tijdens de wintermaanden, gezellig en bruisend in de zomer. Ontluikend in de lente, stormachtig in herfst. Heerlijk! Kies je tijdens je vakantie Texel voor een verblijf in een vakantiehuisje, een bijzondere B&B, een boutique hotel of een glamping vakantie in een yurt? Zoals bijvoorbeeld Op Oost op Texel, een verwenadres. Een logeeradres waar je ook gastronomisch in de watten wordt gelegd. Reserveer een van de suites in de stolpboerderij, schuif aan voor het diner en ontdek de stilte en leegte hier aan de oostkant van Texel. Plan snel een weekendje of vakantie naar dit grootste Waddeneiland.

Ontdek ook deze 10 lekkere adressen op Texel

Suite voor twee personen

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken