Beleven, proeven en slapen
Ontdek: het leukste van Waddeneiland Vlieland

‘Vlieland, Vlieland, te midden der zee
Voor Vlieland, voor Vlieland een hiep hiep hiep hoezee’

Slechts enkele regels uit het volkslied van Vlieland maar allesomvattend. Het volkslied bestaat helaas alleen op papier, anders zouden we uit volle borst meezingen. Want Vlieland maakt je blij! Van Vlieland gaat je hart zingen! Dit kleinste bewoonde Waddeneiland heeft alles in huis voor een weekendje uitwaaien of onbezorgde vakantie. De sfeer, de stranden, de gezelligheid, het even-weg-van-alles gevoel, de fijne plekjes, de rust, de natuur… Ik tip je graag het leukste van Vlieland!

Een weekendje weg of vakantie op Vlieland

Wanneer je in Harlingen op de boot stapt, begint je vakantiegevoel. Tijdens de overtocht over de Waddenzee kun je aan dek alvast even lekker je hoofd leeg waaien. De boot legt na 45 min (sneldienst) of 1,5 uur aan bij het enige dorpje van het eiland: Oost-Vlieland. Een idyllisch dorpje met slechts enkele straten, het levendige middelpunt van het eiland waarvan het historische karakter goed bewaard is gebleven. Vanaf de boot wandel je zo het dorp en de hoofdstraat in, de Dorpsstraat, waar hotels, winkels en restaurantjes met leuke terrasjes elkaar afwisselen.

Uitwaaien aan boord van de boot naar Vlieland

Huur een fiets!

Wanneer je de boot afloopt, kun je direct een fiets huren. Ideaal op dit autovrije eiland: om naar het strand te gaan, een rondje eiland te fietsen, even neer te ploffen bij het Posthuys en de rest van het eiland te ontdekken. Je fietst afwisselend door bos, door de duinen en langs de Waddenzee. Omdat we tijdens ons weekend bijna het eiland af waaiden, hebben wij een e-bike gehuurd. Heerlijk!

Fietsverhuur Zeelen – Dorpsstraat 2, 8899 AH Oost-Vlieland

Een fiets huren op Vlieland en een rondje eiland fietsen

De leukste activiteiten op Vlieland

Fietsen en wandelen zijn bijna vanzelfsprekend wanneer je op Vlieland bent. Wil je iets bijzonders doen en beleven, probeer dan een van de volgende activiteiten/excursies:

 • De Vliehors Express Eigenlijk mag een rit met de Vliehors Express niet ontbreken tijdens je bezoek aan Vlieland. Met een zware truck rijd je mee naar de meest westelijke punt van het eiland, de Vliehors, ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Ruim 20 vierkante kilometer zand strekt zich hier uit, met midden op die vlakte het fotogenieke Reddingshuisje/drenkelingenhuisje. Wanneer je op het strand loopt, let even op mooie teksten in het zand, afkomstig van de banden van de Vliehors Express. Prijs: vanaf € 16,50 per volwassene.
 • Ontdek Vlieland per Tuk Tuk Ga mee op eilandsafari en ontdek de mooiste natuurgebieden en de hoogste duinen. De muisstille elektrische Tuk Tuk wordt bestuurd door een ervaren chauffeur die je graag meer vertelt over het eiland. Duur: 1,5 uur – Prijs: vanaf € 22,50 p.p. – Min. 4 personen.
 • Zeehonden spotten Een adrenalinekick gegarandeerd. Is het niet door de snelheid van de rubberboot, dan wel door de aanblik van de zeehondjes in het water en op de zandbank. Met een beetje geluk spot je ook nog een bruinvis (kleine dolfijn)! Prijs: vanaf € 17,50 per volwassene, max. 12 personen.

De fijnste koffieplekjes op het eiland

 • Strandpaviljoen ‘t Badhuys
  Op zich best bijzonder, een eiland met kilometers uitgerekte stranden en slechts één strandtent: Strandpaviljoen ‘t Badhuys. Die mag je dan ook niet missen tijdens je bezoek aan Vlieland. Vanuit het dorpje wandel je er in een kwartier naar toe. Of spring even op de fiets… Lekkere warme chocolademelk na een stevige strandwandeling of in de zomer met een wijntje op het terras.
  Strandpaviljoen ‘t Badhuys – Badweg 6, 8899 BV Vlieland
 • Het Posthuys
  Een begrip op Vlieland: het Posthuys. Bijna iedereen die een mooie lange wandeling of fietstocht rond het eiland maakt, strijkt wel neer bij het Posthuys. ‘s Zomers lekker op het terras, ‘s winters gezellig binnen. Deze pleisterplaats ligt op het smalste stukje van het eiland, 7 kilometer van het dorp. Ook heerlijk, je kunt hier overnachten in de grote oude stal, die in 2014 omgebouwd is tot hotel met 14 verschillende hotelkamers. Wanneer je écht in alle rust wilt overnachten, dan is dit unieke plekje the place to be. Posthuys Vlieland – Postweg 4, 8899 BZ Vlieland
 • Gestrand Vlieland
  Vanaf de veerboot loop je zo het terras van Gestrand Vlieland op, een strandpaviljoen aan het Wad. Geen straf om hier even te stranden! Vanaf het terras kijk je kilometers over zee of volg je de bedrijvigheid in de haven wanneer er een veerboot aanlegt. Binnen kies je een fijn plekje, aan de bar, op de bank of… Gestrand Vlieland – Havenweg 3, 8899 BB Vlieland

Warme chocolademelk met appeltaart op Vlieland

Even winkelen?

Je kunt er niet omheen op Vlieland, de Dorpsstraat én winkelstraat van het eiland. Uiteraard vind je hier winkels met vliegers, strandartikelen en kleding voor alle seizoenen. Er zijn ook een paar parels, waar je echt even binnen moet lopen:

 • Eb & Vloed lifestyle – aan het begin van de Dorpsstraat. Prachtige woonaccessoires, mooie boeken, duurzame kleding; een family lifestyle winkel met een collectie geselecteerd op kwaliteit, eerlijkheid en duurzaamheid. Invloeden van de zee en natuur bepalen de sfeer. Een winkel waar je voor ieder wat wils vindt. Met lege handen naar buiten gaan is een grote uitdaging!
 • Seaside Cottage Vlieland – in de Dorpsstraat. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is dit een winkel. En wat voor eentje. Wie gek is op servies en keramiek moét hier naartoe. Maar ook voor Deense huisjs, mooie sjaals en plaids, cadeautjes, kaarsen en… alles wat je eigenlijk gelijk wilt hebben.

 

Blijven slapen?

Een dagje Vlieland is natuurlijk veel te kort. Blijven slapen is een must om dit eiland te voelen, proeven en beleven. Waar?

 • Op zoek naar rust & ruimte? Boek een van de 14 kamers van Hotel het Posthuys (ja, die pleisterplaats!), waar stilte nog oorverdovend is.
 • De beste prijs/kwaliteit verhouding: Het Vlielandhotel aan het begin van de Dorpsstraat. Aan de buitenkant weinig aantrekkelijk, maar binnen mooie gerestylde kamers voor elk budget.
 • Voor comfort, luxe, wellness én een voortreffelijke keuken moet je bij boutique hotel Badhotel Bruin zijn! Gelegen aan de Dorpsstraat in een karakteristiek pand. Wat ons betreft een bijzonder plekje!

Heb jij nog een excuus om niet te gaan? Prik snel een datum en ontdek zelf het leukste van Vlieland!

 

Lees meer over vakantie op de Wadden

Overzicht