Strand en duinen Vlieland, met blauwe lucht en wolken

Verliefd op Vlieland
Tip: Liefde voor Waddeneiland Vlieland

Strand en duinen Vlieland, met blauwe lucht en wolken

Vlieland, Vliebiza, Vlieft op Vlie, elite eiland… er zijn vele namen voor dit Friese waddeneiland. Hoe het eiland ook heet, voor mij is dit een van mijn favoriete eilanden. Hier vind ik alles wat ik nodig heb op vakantie. Rust, ruimte, mooie natuur…

Per boot naar Vlieland

De boottocht er naar toe is al fijn. Met een beetje geluk zie je zeehonden zwemmen. Eenmaal op het eiland lopen we direct naar het strand. Dat is zo fijn van Vlieland; je kunt kiezen of je naar het Waddenstrand, naar het Noordzeestrand, door het dorp of door het bos wandelt. Alles is dichtbij.

Een paal op het strand, met een groene bovenkant. De branding op de achtergrond.

Fietsen huren op Vlieland

Ook al kun je bijna alles lopend doen op Vlieland, wij vinden het fijn om fietsen te huren. Favoriete bestemming voor onze fietstochten is restaurant het Posthuys. Voor een pannenkoek, appeltaart of iets anders lekkers. Vanaf het dorp Oost-Vlieland is het ongeveer 7 km over de harde weg, terug kun je door de duinen, ongeveer 8,5 kilometer. Let even op de windrichting welke kant je eerst gaat nemen. Fietsen door de duinen is zo mooi! Zo weids en heuvelachtig, er lopen kleine geitjes en de zee hoor je continu. Op het smalste punt zie je zowel de Noordzee als de Waddenzee, prachtig. Dit is genieten! Ben je een wandelaar, dan kun je dit rondje Posthuys ook goed te voet doen.

Op de fiets door de duinen van Vlieland, twee jongens op een mountainbike.

Stranden op Vlieland

Het strand op Vlieland is wit, goud, langgerekt en breed. Het Noordzeestrand heeft heerlijke golven om in te springen, zand om kastelen te bouwen, genoeg ruimte om te voetballen, te picknicken… In de duinen is genoeg plek om uit de wind te liggen of huur een tentje bij het Badstrand. Hier vind je ook, net als bij Camping de Stortemelk, een bewaakt strand met lifeguards.

Een van de bekendste stranden van Vlieland is de Vliehors, ook wel de Sahara van het Noorden genaamd. Dit militaire oefenterrein is in het weekend toegankelijk voor publiek. Met de Vliehors Expres kun je hier naar toe en het drenkelingen huisje bezoeken. De banden van de Vliehors Expres laten een gedicht achter in het zand. Zo bijzonder en inspirerend.

Liefde voor Vlieland, favoriet Waddeneiland. Een hartje op het strand.

Een surfplank met een vlag op het strand van Vlieland

Letters in het zand van de Vliehors Express. Leef nu!

Wat is er te zien op Vlieland?

Een bezoek aan de vuurtoren, de Vuurduin, mag niet ontbreken als je Vlieland bezoekt. De vuurtoren ligt aan het eind van de Dorpsstraat. Met 17 meter is het de kleinste vuurtoren van Nederland, met als bijnaam ‘de rode kabouter’. De duinen zijn z’n redding, zo steekt hij mooi boven het eiland uit. Verder is een wandeling over de dijk aan de rand van het dorp leuk. Aan de ene kant gluren naar al die achtertuinen en aan de andere kant de getijden kunnen zien van het wad. De serie Dokter Deen speelde zich op Vlieland af. Je vindt hier zeker een paar herkenningspunten van terug. Het hoge huisje op de dijk, de kroeg, het huis van Dokter Deen en het pleintje bij de kerk.

De achterkant van Strandtent Oost Vlieland met duinen en de zee

Eten & drinken op Vlieland

Het Badhuys bij het Badstrand is een tijd geleden volledig verbouwd. Ondanks de chique uitstraling is het er heel toegankelijk. Je bent hier welkom voor een drankje, lunch of een diner. Nieuw op het Waddenstrand is Oost, helemaal op het oosten van het eiland. Een strandtent met voornamelijk vis op het menu.

We komen graag in de Bolder. Vanaf de haven loop je door de bossen en over de heide naar het kampeerterrein van camping de Stortemelk. Waar je in de haven soms dol wordt van de wind, hoor je die hier bijna niet. Overal waar je kijkt zie je tenten, kleine huisjes met lampjes en gezelligheid. Midden op het terrein ligt restaurant de Bolder, met een ruime keuze op de kaart. Betaalbaar en gezellig zitten op een ongedwongen manier.

Winkelen op Vlieland

Het leuke van Vlieland is dat je hier bijna geen ketens vindt. Hardwerkende ondernemers geven hier een persoonlijke touch aan hun winkel. Je vindt hier souvenirs in alle soorten maten. Ik kom graag bij Eb & Vloed. De winkel heeft een bijzondere vorm, waardoor je steeds weer in andere hoekjes vol hebbedingen komt. Hier vind je kleding, boeken, speelgoed en (woon-)accessoires.

Ik snap het wel hoor, vlieft op Vlie…

Meer lezen over Vlieland?

Overzicht