Onderweg op de North Coast 500 in Schotland een ontmoeting met schapen

Een onvergetelijke roadtrip
Schotland: 10 tips voor de North Coast 500

Onderweg op de North Coast 500 in Schotland een ontmoeting met schapen

De North Coast 500 is één van de mooiste autoroutes ter wereld, over kustwegen langs de noordelijke hooglanden van Schotland. Hier rijden betekent kilometers genieten van de natuur en het ruige landschap. 10 tips voor een onvergetelijke roadtrip over de North Coast 500.

Een iconische autoroute door Schotland

De North Coast 500 is 500 mijl lang (830 km) en start en eindigt bij het kasteel in Inverness, de hoofdstad van de Highlands aan de oostkust. Dankzij de rijke historie en Schotse cultuur, maar ook de kastelen, whiskystokerijen en gezellige pubs, is er langs de route van alles te zien en beleven. Met stip op één staat natuurlijk genieten van de wonderschone Schotse natuur.

Per camper door Schotland

Je kunt de North Coast 500 in een dag of vier rijden maar neem van mij aan, er is zóveel moois te zien, dus trek er minimaal een week voor uit. Het liefst langer. Omdat wij alle tijd willen nemen voor onze roadtrip door Schotland huren we een camper. Zo hebben we alle vrijheid en comfort en zijn we flexibel in het kiezen van onze route en overnachtingsplekken. Onze reis start in Edinburgh.

Een camper op een smalle weg langs de North Coast 500 route in Schotland

Schotland: ontroerend en adembenemend

On the road: onze reis gaat door oeroude landschappen waar nooit een mens aan te pas is gekomen en langs hoge kliffen met witte stranden en helderblauw water. We rijden over smalle wegen met passing places waar de heuvels kilometerslang bekleed zijn met bloeiende paarse hei en gele brem. Middenin een woest berglandschap met watervallen en stroompjes uit de bergen moeten we even stoppen vanwege Schotse Hooglanders op de weg. Het is genieten met een grote G!

10 North Coast 500 tips

De meer dan mooie natuur van Schotland maar vooral ook het samenzijn, de potjes Uno, krabbetjes vissen en de zoveelste regenbui trotseren…. ons Schots camperavontuur is geweldig! Droom jij ook van een roadtrip over de North Coast 500? Onze tien tips voor een rondje North Coast 500 heb ik voor je op een rij gezet.

1. North Coast 500 clockwise of anti-clockwise?

Je kunt de route met de klok mee of tegen de klok in rijden. Omdat wij aan het eind van onze reis nog een paar dagen willen doorbrengen op the Isle of Skye aan de westkust van Schotland, rijden wij de route tegen de klok in. En dat blijkt goed uit te pakken. Want, save the best for last!

2. Neem de tijd voor tussenstops en bezienswaardigheden

Langs de NC500 is zoveel moois te zien… Doe het daarom vooral rustig aan en maak regelmatig een tussenstop. Het is echt heel fijn om de tijd te hebben en de omgeving te verkennen en te beleven. Zo geniet je optimaal en leer je ook het land beter kennen. Het is tenslotte vakantie! Op een fijne camping waar ook de kinderen zich goed vermaakten, bleven we gewoon wat langer. Slowly slowly dus…

3. Duncansby Stacks

De wegwijzer in het uiterste noorden bij John ‘o Groats is een bucketlist-ding voor velen. De paal geeft het meest noordelijke punt van het Verenigd Koninkrijk aan, gezien vanuit het verste punt in het zuidwesten van Engeland. Natuurlijk maak je een foto bij deze beroemde wegwijzer maar er is daar in de buurt nog iets mooiers. Rijd vanuit John ‘o Groats naar de vuurtoren op de hoge kliffen van Duncansby Head. Hier parkeer je en heb je een mooi uitzicht op de Orkney eilanden. Via een pad loop je langs een enorme kloof vol zeemeeuwen. Loop verder over de klifvelden en daar zijn ze dan: de indrukwekkende Stacks of Duncansby! Deze imponerende puntige rotsformaties zijn zeker een onderbreking van je roadtrip waard. Je kunt doorlopen om de Stacks van verschillende kanten te bekijken. Genieten!

4. Bezoek de Orkney eilanden

Vanuit John ‘o Groats kun je dagtochten naar de afgelegen Orkney-eilanden maken. Die kans krijg je niet zo vaak, dus… doen! De boottocht er naar toe is alleen al een belevenis, we spotten zeehonden en zelfs dolfijnen. Na veertig minuten op zee staat er een touringcar klaar waarmee we de mooiste bezienswaardigheden van de Orkney-eilanden bezoeken zoals Skara Brae, Scapa Flow, de Ring of Brodgar en de Standing Stones of Stenness. Een bijzondere belevenis: we voelen ons een beetje Floortje Dessing voor een dag. En, iets wat echt in géén één toeristenboekje staat, we rijden langs de noordelijkste Lidl ter wereld…

5. Maak een wildlife boottrip

De NC500 route over de weg is prachtig maar het is ook heel gaaf om het noorden van Schotland vanaf het water te bekijken. Op meerdere plekken langs de NC500 kun je mee op wildlife safari om dolfijnen, zeehonden maar ook orka’s en walvissen te spotten. Tijdens onze zeesafari zagen we dolfijnen, zeearenden en zeehonden. Onvergetelijk!

6. Omrijden via Kyle of Tongue

Voor deze route wijk je een klein stukje af van de officiële North Coast 500 route. De kustweg langs de noordkust tussen John ‘o Groats en Durness is waanzinnig mooi vanwege de ruwheid en weidsheid van het landschap. Vlak voor Tongue volgen we niet de gebruikelijke NC500 route maar slaan we links af een smalle weg in. Het is de oude route voordat de brug over de Kyle of Tongue werd gebouwd. Deze langere maar o zo mooie route rondom Kyle of Tongue is niet geschikt voor caravans en hele grote campers. In de verte zien we twee hoge bergen, de Ben Loyal en de Ben Hope. Onderweg staan we regelmatig stil voor een foto en in the middle of nowhere nemen we de tijd voor een koffiestop in de schitterende natuur.

7. Ziplinen bij Durness

Als je van een beetje actie houdt, is ziplinen boven Ceannabeinne beach een aanrader. De Golden Eagle Zip Line in Durness is de meest noordelijke zipline in West-Europa en het dichtst bij de Atlantische Oceaan: dat betekent genieten van prachtige uitzichten met snelheden tot 45 miles per uur. Vanaf een 38 meter hoge klif zoeven onze meiden over een van de mooiste stranden van Schotland. “Mam, mogen we nog een keer?!”

8. Sango Sands Beach in Durness

Wat wil je nog meer? Een fijne camping op een klif aan zee en met directe toegang tot een prachtig strand. Onze camper staat op de Sango Sands Oasis camping in Durness op een pitch met uitzicht op het turquoise water en witte strand van Sango Sands Beach. De meiden zijn niet te houden en nemen zelfs een duik in het koude water van de Atlantische Oceaan!

9. Ullapool

De weg er naar toe vanuit Durness belooft al veel goeds, wat is dit mooi! Ullapool aan Loch Broom is een van de mooiste stadjes aan de westkust. Dit gezellige toeristendorp is voor ons dan ook een welkome onderbreking na de rust en stilte van de hooglanden. In het centrum vind je leuke winkeltjes, sfeervolle pubs en restaurants. Visserij speelt er nog steeds een belangrijke rol dus je eet er heerlijk vis. Bij de Seafood Shack aten wij onze vingers er bijna bij op. We begrijpen dan ook heel goed waarom deze meiden al meerdere keren in de prijzen zijn gevallen met hun seafood truck. Aanrader!

10. Route Kinlochewe – Applecross

Op de officiële routekaart van de NC500 staat voor dit deel van de reis een alternatieve route voor motorhomes aangegeven. De vriendelijke campingeigenaresse van de Kinlochewe Caravan Clubsite overtuigde ons toch de officiële route te volgen. Volgens haar mochten we deze schitterende route langs de kust echt niet missen en zou onze zes meter lange camper het makkelijk aankunnen. Dus we gingen. Of we achteraf blij waren? Man wat mooi, spectaculair! Deze weg is magisch en gaat onder andere over de Bealach na Ba bergpas, de hoogste weg van Schotland. Need I say more?

En die regen dan?

Nog even praktisch. Je weet het, je bent in Schotland dus je kunt regelmatig een bui verwachten. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel… Zorg voor goede regenkleding en je hebt helemaal nergens last van. Laat je plannen in ieder geval niet afhangen van het weer! Met een big smile stonden onze meiden urenlang krabbetjes te vissen, in de stromende regen. Op sommige dagen komen zelfs alle vier de seizoenen voorbij! Juist de afwisseling van het weer, onheilspellende luchten en onophoudelijke wind vanaf de Atlantische Oceaan maken de wonderschone Schotse natuur nóg indrukwekkender. We weten in ieder geval één ding zeker, deze keer wachten we niet weer veertien jaar met terug gaan!

Wat verder nog handig is om te weten:

  • North Coast 500

Op de officiële website van de North Coast 500 vind je alles voor je roadtrip, van reisgidsen en routekaarten tot merchandise. Ook al hadden we een gps aan boord van onze camper, het plannen van onze reis deden we met de papieren Michelin wegenkaart van Schotland.

  • Camper huren

Wat voor één je ook zoekt, Bunk Campers verhuurt campers in alle soorten en maten. Voor iedere wens is er een geschikte camper! Ook fijn: de campers zijn nooit ouder dan twee jaar dus modern en van deze tijd. Wij kozen de Vista Plus voor vier personen vanwege het formaat (niet te groot) maar wel met voldoende comfort en een douche aan boord.

Overzicht