Het mooiste van Noord-Ierland
5 redenen om de Causeway Coastal Route te rijden

Noord-Ierland verdient je aandacht! Op slechts 1,5 uur vliegen ligt dit kleine land, groots in natuurschoon. Neem alleen al de Causeway Coastal Route, een spectaculaire kustroute van ruim 243 kilometer en een aaneenschakeling van verrassende vergezichten en bezienswaardigheden. Wat mij betreft dé reden om naar Noord-Ierland af te reizen (uiteraard pas wanneer het weer mag en kan). Waarom? Ontdek de 5 hoogtepunten langs de Causeway Coastal Route.

1. Spectaculaire Gobbins path

Wanneer je Belfast verlaat en een uurtje noordwaarts rijdt, is een van de eerste hoogtepunten het Gobbins Path in Islandmagee. Gobbins Path is een unieke wandelroute langs de Antrim Coast. Al klimmend en klauterend volg je de steile kliffen boven de Ierse zee. Ruig, woest en aantrekkelijk. Over hangbruggen, door in rotsen uitgehakte tunnels, over smalle paadjes en rotsen en met tientallen traptredes.

Praktische informatie:
Het Gobbins Path is ongeveer 5 kilometer met een pittige klim aan het einde. Je moet in een goede conditie zijn om deze trail te lopen, min. lengte 1,2 meter. Je mag alleen een camera & water meenemen.
Start: Bezoekerscentrum Islandmagee
Reserveren: noodzakelijk!
Duur: 3 uur, onder begeleiding van gids. Elk half uur vertrekt een tour, je vertrekt per bus naar het startpunt.

2. Bij elke bocht een nieuwe verrassing

Al slingerend langs de kust vervolg je de Causeway Coastal Route. Je passeert charmante dorpjes als Glenarm en Cushendal, rijdt langs steile rotsen met diepe baaien, kunt af en toe de zee bijna aanraken en kijkt uit over maagdelijke stranden. Weides met schapen, idyllische huisjes, kronkelende paadjes; bij elke bocht wacht een nieuwe verrassing, 243 km aan onverwachte landschappen en vergezichten.

3. De hangbrug van Carrick-a-rede

De hangbrug van Carrick-a-rede, niet te missen. De 20 meter lange brug overbrugt een kloof van 30 meter diep. Is het niet voor de hangbrug, ga dan voor de 20 minuten durende wandeling over het kustpad. De uitzichten op de rotsen, de azuurblauwe zee, de vogels…

Praktische informatie:

Duur: Ongeveer 1,5 uur
Tip: Ga niet midden op de dag. Dan kun je aansluiten in de rij om de brug over te mogen lopen.
Ideetje: neem een picknick mee om op het eilandje van te genieten.

4. De baai van Ballintoy

Het leukste is om af en toe links en rechts af te slaan. Een klein bordje, een smal weggetje, een overwacht paadje, volg je hart en kom op de mooiste plekjes. Vergeet niet om af te slaan naar Ballintoy. Het slingerende steile weggetje naar beneden is alleen al de moeite waard. Beneden aangekomen wacht een haventje op je, met een klein restaurant waar je zeker even plaats moet nemen op het terras (als er een plekje vrij is…). Zo mooi hier! Je snapt precies waarom Ballintoy Harbour als decor werd gebruikt in de serie Game of Thrones.

Zoek je een unieke plek om te overnachten? Boek een verblijf in Ballintoy Beach Cottage, het meest idyllische huisje van Noord-Ierland, direct aan zee.

Geen plek in het restaurantje aan de haven? Rij dan terug naar boven en stop bij het Red Door Cafe.

5. UNESCO werelderfgoed Giant’s Causeway

Wanneer je Causeway Coastal Route zegt, zeg je Giant’s Causeway. Dit UNESCO werelderfgoed is een begrip en op het eerste gezicht moeilijk te begrijpen. Na een korte wandeling vanaf het bezoekerscentrum sta je oog in oog met een geologisch wonder, bestaande uit ruim 40.000 basalten ‘pilaren’. Hoe? Wat? Wauw! Klim, klauter en voel de kracht van moeder natuur. Indrukwekkend en imponerend!

Praktische informatie voor je bezoek aan Giant’s Causeway:

Met een beetje geluk kun je bij het bezoekerscentrum parkeren. Bij grote drukte parkeer je de auto in Bushmills en maak je gebruik van een shuttle service. Het bezoekerscentrum is nieuw en heel informatief, de moeite waard. Vanaf het centrum starten verschillende trails, van gemakkelijk tot intensief. We liepen de rode trail, heen onderlangs de kliffen, terug bovenlangs. Een aanrader! Ben je slecht ter been, dan kun je met een bus naar de site (£ 1,30 enkele reis)

Start: Bezoekerscentrum Causeway 
Tip: Vermijd 11.00 – 15.30 uur vanwege drukte
Duur: min. 1 uur

En meer…

Heb ik je al overtuigd? Er is nog zoveel meer! Ik heb het nog niet gehad over Dunluce Castle, Portstewart Strand, Downhill Demesme en White Park Bay. Of het gezellige stadje Coleraine, Portrush… Of maak een extra omweg via een stukje van de Wild Atlantic Way om de vuurtoren van Fanad Head te bezoeken (waar je ook kunt slapen!)…

Vuurtoren op rotsen aan de kust

Hoe kom je er?

Vlucht: Vanaf Amsterdam vertrekken er dagelijks vluchten naar Belfast.
Huurauto: Met een huurauto zie je meer! Op de luchthaven van Belfast huur je eenvoudig een auto. Huur wel een klein exemplaar, de wegen zijn smal, het links rijden niet altijd even makkelijk.
Reisduur: Plan zeker 4-5 dagen voor het rijden van de Causeway Coastal Route. Er is zoveel te zien, zoveel te doen, zoveel paden te bewandelen, zoveel weggetjes te ontdekken…

Meer lezen: Ontdek Ierland

Overzicht