Met een ruig randje
Stedentrip: Belfast

Belfast in Noord-Ierland is een bijzondere bestemming voor een stedentrip. Een stad met een ruig randje. De stad waar ze overal ‘wee’ voor zeggen, wat zoiets betekent als klein/schattig/leuk, een groot contrast met het heftige verleden. Ik ben direct verkocht. De stad is heel compact en je loopt overal gemakkelijk heen. Een bestemming op zich, maar ook leuk in combinatie met een rondreis door Noord-Ierland.

Er is street art op bijna elke straathoek van Belfast. Sommige kunst is er gewoon omdat het mooi is, maar het merendeel van de afbeeldingen vertellen de verhalen van de stad. De stad met een heftig en gewelddadig verleden. De stad waar de Titanic gebouwd is, het schip dat het scheepvaartverleden van Belfast bijna magisch gemaakt heeft. Maar ook de stad met een dynamische kunstscene. Waar op elke hoek van de straat een traditionele pub of een goed restaurant zit.

Het ‘ruige’ verleden van Belfast

Om de geschiedenis van de stad te verkennen en trachten te begrijpen, maak ik een stadswandeling met Billy. Het is even wennen om door zijn zware accent en cynisme heen te horen wat hij precies zegt, maar veel verhalen zijn imponerend. Met name die over Noord- en West-Belfast, waar vele bendes met elkaar gevochten hebben, maken veel indruk. In sommige stukken van de stad kan een kruisje slaan je duur komen te staan. Je ziet overal beelden en gedenkstenen van leiders van de bendes. Vele zijn doodgeschoten door de IRA of door conflicten tussen bendes. Een vreemde tegenstelling in een stad die zo vriendelijk oogt en veilig voelt.

Hoe anders is het in het centrum van de stad waar de straten creativiteit ademen. Waar er nachtclubs zijn met briljante namen als ‘Filthy McNasty’. Waar je voelt dat de stad elke dag werkt aan een betere versie van zichzelf. Een stad waarvan de toren scheef staat omdat de rivier die eronder stroomt zorgt voor verzakking. Maar dat ze dat hier ook wel charmant vinden en dus zo laten.

QmVsZmFzdCBNb29kIDM=

Titanic Experience

Alle advertenties in de stad die telkens hetzelfde melden – worlds leading tourist attraction – maken mij sceptisch over deze toeristische trekpleister. Het is niet iets waarvan ik doorgaans heel enthousiast word, te massaal.

Maar deze ‘experience’ is echt de moeite waard. De architectuur van het gebouw is geweldig en je loopt er door het verhaal van de Titanic. Het begint op de scheepswerf van Belfast en eindigt op de bodem van de zee. Je hoort de verhalen van de overlevenden van de ramp en hebt op sommige plekken echt het gevoel dat je door de boot loopt. Zo is er bijvoorbeeld ook een railing die je kunt vasthouden en waar je de beweging van het schip voelt. Ook erg leuk met kinderen (waarvoor ook een speciale route is uitgestippeld). Niet schrikken dus van de marketing, maar wel ’s morgens heel vroeg gaan (voor de bussen uitgeladen worden).

Titanic Experience – 1 Olympic Way, Queens Road, Belfast

VGl0YW5pYyBFeHBlcmllbmNlIDc=

Nightclub in een oud bankgebouw

Belfast stikt van de leuke plekken; zoals bijvoorbeeld National. Een cafe in een prachtig Victoriaans gebouw met geweldig veel licht en een industriële uitstraling. Het zit in een voormalig bankgebouw – je ziet de kluis nog zitten. Lekker weer? Ga dan achterin de biertuin zitten om van de zon te genieten. Boven het cafe bevindt zich sixty6, een club met een rooftop bar en een mooie lounge waar je rustig kunt kletsen en drinken.

Heel anders is de sfeer in Muriel’s cafe. Wereldberoemd in Belfast vanwege de vele verschillende soorten gin die ze er schenken. Bestel er een van de 4 proeverijen om te ontdekken welke gin jij het lekkerst vindt. En als je gaat; vraag dan ook even waarom het beneden in het cafe helemaal volhangt met bh’s. Daar ben ik niet aan toegekomen.

Q2FmZSBOYXRpb25hbCBCZWxmYXN0IDE=

Q2FmZSBOYXRpb25hbCBCZWxmYXN0IDM=

Hadskids: niet mooi, wel lekker

Hadskids is een klein restaurant met open keuken op een toplocatie in de stad. Hier geen mooie inrichting maar gewoon goed eten en hele vriendelijke service. Elke avond vol maar soms nog een plekje aan de bar waar je recht de keuken inkijkt en dus precies ziet hoe je lekkere eten klaargemaakt wordt. Kom hier met honger, de porties zijn niet gering.

No nonsense hotel in Belfast

Slapen in Belfast doe je het leukst bij het Bullit Hotel. No nonsense kamers, midden in het centrum van de stad. Hier geen minibars of butlers maar kleine comfortable kamers voor een goede prijs. De patio voor de ingang van het hotel is een gezellige plek waar vaak events worden gehouden. En – niet onbelangrijk als je alle gin hebt geproefd bij Muriels cafe – ze serveren een heel goed ontbijt!

QnVsbGl0IEJlbGZhc3QgMQ==

QnVsbGl0IEJlbGZhc3QgMg==

QnVsbGl0IEJlbGZhc3QgMw==

QnVsbGl0IEJlbGZhc3QgNQ==

Praktische informatie:

Op naar Belfast, een ‘wee’ leuke stad! Ik kan niet wachten om er wat meer tijd door te brengen.

Slapen: Bullit Hotel, kamers vanaf 125€
Eten: Hadskids of National
Tip: Combineer je stedentrip met een Interrail door Ierland en Schotland of met een rondreis over de Causeway Coastal in Noord-Ierland.

Lees meer over Noord-Ierland

Overzicht