Van Edinburgh naar Belfast
Met Interrail door Schotland en Ierland

Met een Interrail ticket trein je onbeperkt in 30 Europese landen. Keuze genoeg dus! We kozen voor een van de mooiste treinreizen van Europa: door Schotland en Ierland. Per Interrail van Edinburgh in Schotland naar Belfast in Noord-Ierland. Die mogelijkheid van treinreizen is er tegenwoordig ook voor volwassenen. Je kunt er met het hele gezin mee reizen – kinderen tot 11 jaar reizen zelfs gratis met je mee!

Opstappen in Edinburgh

Deze charmante stad is een goede start van onze treinreis. Vriendelijke mensen, prachtige tuinen (the Princess Gardens) direct naast het station, vrolijke bellenblazers en een fish & chips kraam die er niet voor terugdeinst zichzelf tot beste van Schotland te benoemen.

RWRpbmJ1cmdoIDI=

Op zoek naar het monster van Loch Ness

In Edinburgh stap ik in de trein naar Inverness om het meer van Loch Ness te bezoeken. De boottocht op het meer viel een beetje tegen. Grote boot, vol met toeristen – niet echt iets voor iemand die gek is op bijzondere plekjes. Het meer zelf is wel indrukwekkend groot en ruim 250 meter diep. Na 30 meter varen zie je al helemaal niks meer door het water heen – dus Nessie lijkt de perfecte schuilplaats te hebben gevonden…

Als je Loch Ness bezoekt, raad ik je aan een stuk rond het meer te wandelen. Op die manier krijg je wel wat mee van de magische sfeer die er hangt. Wandel bijvoorbeeld langs de oevers van het meer naar Urquhart Castle, een ruïne van een 13e eeuws kasteel. Het heeft vele aanvallen en plunderingen doorstaan en is nu al weer een hele lange tijd verlaten.

VXJxdWhhcnQgQ2FzdGxlIExha2UgTG9jayBOZXNzIDU=VXJxdWhhcnQgQ2FzdGxlIExha2UgTG9jayBOZXNzIDc=

West Highlands – alleen te zien vanuit de trein

Voor het traject over de West Highland Line – geroemd als een van de mooiste treinreizen van Europa – moet je iets meer moeite doen. Vanaf het meer van Loch Ness neem je de bus naar Fort William. Daar stap je op de trein die over de West Highland Line rijdt. Het landschap waar je doorheen rijdt, kun je alleen zien vanuit de trein. 

Mocht je gaan interrailen in deze regio, dan mag je dit traject niet overslaan! Deze route brengt je namelijk ook naar Oban – een leuk stadje aan het water waar ik je zeker zou aanraden om een nacht of twee te blijven.

V2VzdCBIaWdsYW5kIExpbmU=

Maak een stop tijdens je Interrail in Oban

Direct als je uit de trein stapt, zie je een mooi statig gebouw liggen; het Perle Oban Hotel. Het ligt pal aan het water en heeft prachtig uitzicht over de haven en de highlands om het stadje heen. Oorspronkelijk gebouwd voor alle eerste klas reizigers van de West Highland Line, nu een luxe (en zeer betaalbaar!) hotel voor iedereen.

De geweldig lieve Arlene, receptioniste van het Perle Oban hotel, kent de stad als haar broekzak en heeft veel leuke tips. Ik reageer met lichte twijfel als ze voorstelt om in een oude publieke wc seafood te gaan eten – maar haar aanbeveling is de moeite waard. De Seafood Temple serveert de lekkerste vangst, direct uit het water en heeft een prachtig uitzicht over de baai van Oban en de zonsondergang. Het eten is er niet goedkoop – zeker niet voor Schotse standaarden – maar wel ongelofelijk lekker.

Maak een boottocht met Argyll Sea tours, van oudsher een familiebedrijf. Schipper Jack kent mooie verhalen over de eilanden en vuurtorens voor de kust en vertelt er met plezier en trots over.

Liever wandelen? Loop dan naar de McCaig’s Tower bovenin het stadje voor een prachtig uitzicht. Ooit opgezet door een bankier met de wens om werk te creëren in de wintermaanden. Hij wilde een gebouw maken dat leek op het Colosseum. Een plek in Oban om beelden en kunst tentoon te stellen. Toen hij begin 1900 onverwachts stierf is de bouw ook stopgezet, maar nog steeds wandelen er vele bezoekers van Oban naar toe.

Harry Potter fans opgelet

Een ander hoogtepunt van deze route is de wereldberoemde Glenfinnan brug. Voor de Harry Potter fans onder ons een must see in de regio, maar ook een echte aanrader als je – zoals ik – nog nooit een boek van Harry Potter hebt aangeraakt. Het prachtige, romantische stationnetje is ooit bijna gesloopt. Gelukkig is het behouden en is het nu zo’n plekje geworden waar ze nog gewone handdoekjes in de wc hebben om je handen mee af te drogen. Er is een klein museum en in een oude wagon is een (basic) slaapzaal gemaakt waar je kunt overnachten. In de wagon ernaast zit een klein restaurant. Weer eens wat anders voor de lunch: een lekkere makreelsalade in een prachtig gerestaureerd treinstel.

R2xlbmZpbm5hbiBCcmlkZ2UgMg==

De Glenfinnan brug

Vanaf het station wandel je in 20 minuten naar de Glenfinnan brug. Als het kan, zou ik er wat meer tijd voor nemen zodat je af en toe kunt stoppen om het prachtige uitzicht te bewonderen. Op een gegeven moment bereik je het hoogste punt waar je vast en zeker een aantal mensen ziet wachten op de trein. Mijn tip: loop nog net iets verder door naar beneden, daar heb je echt het mooiste uitzicht op de aankomende trein.

Rond je wandeling af met een high tea bij het Glenfinnan House Hotel. Een oud statig hotel, prachtig gelegen aan een klein meer. Ook een goede plek als je vlak bij de brug wilt overnachten maar liever iets luxer wilt slapen.

R2xlbmZpbm5hbiBCcmlkZ2UgNw==

Meer lezen?

Wil je nog een leuke stedentrip aan je treinreis toevoegen? Dan zou ik je aanraden vanuit Glenfinnan (eventueel via Glasgow) door te reizen naar Belfast.

Ga ook eens per Interrail wijnen en treinen door Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland.

Overzicht