Toeren langs de zuidkust
Engeland: ontdek de zuidkust van Devon

Ben je, net als ik tot voor kort, onbekend met Zuid-Engeland? Kies voor een vakantie naar Devon en ontdek de mooiste plekken langs de kust. Van witte krijtrotsen bij Dover tot ruige rotsen aan de westkust van Devon. Van eindeloze zandstranden aan de Engelse Rivièra tot aan prehistorische overblijfselen aan de Jurassic Coast. De Engelse kust is adembenemend mooi! En veelzijdig!

Er was eens, jaren geleden, een meisje dat op schoolreisje naar Hastings ging. Een reis die in haar geheugen gegrift staat als koud, nat en eenzaam. De dagen gevuld met regen, regen, regen en verplichte culturele uitstapjes naar burchten en kerken, vergezeld door ellenlange verhalen van onverstaanbare gidsen. De avonden eenzaam, bij een gastgezin waar je bij het ontbijt zwartgeblakerde toast met bittere marmelade kreeg. Geen herinneringen om enthousiast van te worden en te denken ‘ik wil terug naar Engeland’.

Zo komt het dat het ruim 25 jaar duurt voordat ik terugkeer naar Engeland. Ruud, eigenaar van de Mazzard Farm, weet me met zijn enthousiasme te overtuigen af te reizen naar Devon. Tijd om mijn koude herinneringen te vervangen door gevoelens van vreugde.

Onderweg naar Devon

Ken je dat gevoel van vlinders in je buik en een gezonde spanning? Zo’n gevoel dat je iets heel bijzonders te wachten staat, maar je weet nog niet wat. Dát gevoel heb ik tijdens mijn eerste uren in Engeland. Langzaam maakt de snelweg plaats voor een provinciale weg over de glooiende heuvels, passeren we onverwacht Stonehenge en rijden we de laatste kilometers richting Mazzard Farm over smalle weggetjes, tussen heggen en muurtjes door. Hier moet geen tegenligger aankomen… Als dit een voorproefje is van wat ons te wachten staat dan kan ik mijn geluk niet op.

De mooiste plekken langs de kust

In de dagen die volgen wordt mijn geluksgevoel per uur groter. We slingeren door het landschap, ontdekken de mooiste plekken langs de kust en raken meer en meer betoverd door de schoonheid van Devon. De tegenstelling met mijn eerdere bezoek had niet groter kunnen zijn. Het is vooral de kustlijn, waar mijn hart een sprongetje van maakt, waar ik dans van geluk en eindeloos naar de horizon staar. De ontdekkingen langs de kust deel ik graag met je, waarbij ook een uitstapje naar Dorset niet ontbreekt.

1. Seatown – The Anchor Inn

Onze eerste stop is Seatown. Hoewel de naam doet vermoeden dat het hier om een dorp gaat (of zelfs stadje), bestaat Seatown uit slechts een paar huizen en een herberg, the Anchor Inn, op een unieke locatie. Parkeer je auto en klim naar de top van de kliffen om te genieten van een waanzinnig uitzicht. Je wandelt een klein stukje over het South West Coast Path, het langste wandelpad van Engeland met een lengte van 1014 kilometer. Dit stukje doet je verlangen naar meer. De uitzichten zijn adembenemend, de afgronden diep, de steile kliffen spectaculair hier aan de Jurassic Coast. Wandel tussen de schapen, klim, klauter en bewonder. Na afloop op het terras van the Anchor Inn geniet je temidden van wandelaars van een Engels biertje en lokale specialiteiten.

The Anchor Inn – Seatown Bridport, West Dorset
(blijven slapen kan ook, The Anchor Inn heeft drie B&B kamers)

2. Kustplaats Lyme Regis

Deze plaats aan de kust is een geliefd vakantieoord voor de Engelsen. Pastelkleurige huizen aan een lange boulevard, een vissershaven waar je ook zeilbootjes kunt huren, strandhuisjes in zachte tinten, restaurants, pubs en volop fish & chips. Leuk om even op de boulevard te flaneren, pootje te baden en een terrasje te pikken.

3. Vissersbootjes bij Beer Beach

Wanneer je het South West Coast Path zou volgen vanuit Seatown langs de kust richting Sidmouth, dan kom je langs het idyllische plaatsje Beer. Op het kiezelstrand schiet je foto’s als op een ansichtkaart. Gekleurde vissersbootjes op het droge, netten en boeien, witte houten strandhuisjes met pastelkleurige deuren, gekleurde strandstoelen en aan weerszijden steile witte krijtrotsen. Een plaatje! Vlak bij het strand zit een ijsco winkeltje. Haal een ijsje, zoek een plekje en volg de bedrijvigheid bij de vissersbootjes.

4. IJs eten in Sidmouth

Een van de grotere plaatsen langs de kust is Sidmouth, omringd door groene heuvels en afgebakend door rode kliffen. Hoewel ik liever in alle rust geniet van de prachtige en grillige kustlijn is een bezoek aan dit stadje echt de moeite waard. Al ga je alleen maar voor een ijsje bij de beste ijssalon van de zuidkust: Taste of Sidmouth. Wedden dat je nog niet eerder zo’n lekker ijsje hebt gegeten? Je moet er even voor in de rij staan, maar dan heb je ook wat! Bijzondere smaken en enorme porties. Wat denk je van witte chocolade ijs met meringue bolletjes? Je zou er bijna voor naar Engeland rijden….

Wandel over de boulevard, door de winkelstraten en door de parken voor een stukje op en top Engeland.

Taste of Sidmouth – Old Fore St, Sidmouth EX10 8LS

5. Start Point Lighthouse

Vele kilometers zuidwaarts, alleen bereikbaar over smalle, slingerende weggetjes waarop je echt geen tegenligger tegen moet komen, ligt de vuurtoren van Start Point op een afgelegen schiereiland. Zo’n mooie locatie, echt spectaculair! Parkeer je auto in het gras (£3.50) en wandel in 20 minuten langs de kust naar de vuurtoren. Die 20 minuten zijn niet alleen de moeite waard door het uitzicht, het is ook fijn om de adrenaline van het rijden over extreem smalle weggetjes, met hoge heggen ernaast, uit je lijf te lopen. Ook hier loop je over het South West Coast Path, met beneden je ruige rotsen en mooie baaien met helder blauw water.

De vuurtoren is te bezichtigen, er zijn verschillende tours per dag (Adult: £5 p.p.). En mocht je een écht bijzonder plekje zoeken om te overnachten, er zijn twee cottages te huur: de Beacon (5 pers.) en de Landward Cottage (6 pers.). Mooi op een heldere dag om dolfijnen te spotten en spectaculair wanneer het stormt en de golven tegen de kliffen slaan.

Lighthouse Start Point – TQ7 2ET Devon

6. Taart eten in Torcross

Kijk je vanaf de vuurtoren langs de kust, dan zie je in de verte een klein dorpje liggen: Torcross. Na je wandeling bij de vuurtoren is het lekker om even een koffietje te doen bij Sea Breeze, aan de boulevard. Stel je er niet te veel van voor, er staan 3 tafeltjes op het terras, maar de koffie is er heerlijk en de taart nog beter! Bestel de homemade rocky road… voor de rest zeg ik niets!

Sea Breeze – Slapton Sands TQ7 2TQ Torcross

Praktische informatie:

Enthousiast geworden? Wacht geen 25 jaar, maar boek nú je vakantie naar Engeland en voel je zoals ik me heb gevoeld: vrij, blij en intens gelukkig.

Overnachten: Ontdek het mooiste van Zuid-Devon vanuit de Mazzard Farm in Ottery St. Mary (nabij Exeter).
Vervoer: Neem de boot vanuit Duinkerken of Calais naar Dover, in slechts twee uur sta je met DFDS Seaways aan de overkant. Een enkele reis boek je al vanaf € 45,- per auto. De ferries varen dag en nacht.

Overzicht