Ontdek het Griekse eilandleven
Griekenland: 5 redenen om naar Karpathos te gaan

Tussen de grote Griekse eilanden Rhodos en Kreta ligt het minder bekende eiland Karpathos. Wanneer je deze foto’s ziet, begrijp je niet waarom de naastgelegen eilanden veel meer toeristen trekken. Laten we dát vooral zo houden, we bewaren Karpathos voor de liefhebber van rust en kleinschalig toerisme.

Karpathos is een prachtig eiland. Niet alleen vanwege de mooie natuur, maar ook omdat de trotse bewoners hun eiland koesteren. 5 redenen waarom de Karpathiërs trots zijn op hun eiland en waarom je zeker een keer moet gaan!

Tip 1: Eiland van traditie

Op Karpathos houden de inwoners de tradities in ere. Bruiloften, begrafenissen, christelijke feestdagen en gedenkdagen, bij al deze gebeurtenissen horen eigen gewoonten en gebruiken. Traditioneel is ook het dorpje Olympos in het noorden van het eiland. De dames hier dragen iedere dag klederdracht. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan, heel bijzonder. De Olympiërs zijn absoluut geen gesloten volkje; ze geven je graag een kijkje in hun traditionele leven. Was het ooit een dorp met 2000 inwoners, het inwoneraantal blijft nu steken op slechts 150.

S2FycGF0aG9zIE9seW1wb3M=

S2FycGF0aG9zIE9seW1wb3MgcGFwYSBZaWFubmlz

S2FycGF0aG9zIE9seW1wb3MgcG9ydGVyIE1hcmlv

Tip 2: De mooiste strandjes op Karpathos

Karpathos heeft zo’n 140 kilometer aan kustlijn. Een groot deel hiervan zijn rotsen en kliffen, met daartussen baaien met de mooiste stranden. Een hele fijne Is het strand van Apela in het oosten van het eiland. Ook het strand Kyra Pinagia lijkt zo te komen van een ansichtkaart. Het water is er helderblauw en snorkelen is er heerlijk. Aan de andere kant van het eiland ligt Lefkos. Dit badplaatsje heeft meerdere stranden met ieder zijn eigen charme. Fragolimonas is bijvoorbeeld geliefd bij surfers. Ook aan de westzijde ligt het vissersdorpje Finiki met een klein strandje. Vlakbij hoofdstad Pigadia (met natuurlijk ook stranden) ligt het lieflijke stadje Ammoopi. De stranden hier liggen aan de voet van een pittoresk Grieks kerkje.

S2FycGF0aG9zIFBhbmFnaWEgYmVhY2g=

S2FycGF0aG9zIExlZmtvcyBiZWFjaA==

QWNoYXRhIEJlYWNo

Tip 3: Puur Griekenland

Karpathos is op en top Grieks. Precies zoals je Griekenland verwacht. Het is alleen lang niet zo toeristisch als de buureilanden Kreta en Rhodos. Zoals een eilandbewoner zei: ‘Het is hier nog het pure Griekenland van de jaren 80.’ Precies dat, onaangetast en oprecht, maar dan met alle faciliteiten en de luxe van nu.

Tip 4: De Griekse droom

In Karpathos wordt duidelijk geïnvesteerd. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn veel Karpathiërs verhuisd naar de Verenigde Staten. Het doel: geld verdienen om een beter leven op te bouwen. Op Karpathos welteverstaan, want vrijwel iedere geëmigreerde Griek van dit eiland wil – in ieder geval na zijn pensioen – weer terug naar Karpathos. Ze werken aan hun Griekse droom. In de tussentijd sturen ze geld naar hun familie op het eiland. Voordeel voor de toeristen is dat vrijwel iedereen op Karpathos Engels spreekt. Ze hebben ofwel zelf in de Verenigde Staten gewoond, ofwel ze hebben er familie wonen.

QXJrYXNzYSBrb2ZmaWViYXI=S2FycGF0aG9zIEtlcmtob2YgZW4gemljaHQgb3AgTWVuZXRlcw==

Tip 5: Een rustig eiland

Auto op slot op Karpathos? Niet nodig als je het de eilanders vraagt. Karpathos is een rustig eiland, met hele hartelijke bewoners. Het is niet ongebruikelijk als je een dorpje inloopt dat bewoners je begroeten en je meteen welkom heten. De bewoners zijn oprecht vriendelijk en delen graag hun mooie eiland met je. De Karpathiërs zorgen opvallend goed voor hun eiland. Het is er schoon en opgeruimd en huizen en hotels worden heel goed onderhouden.

Enthousiast geworden en wil jij naar Karpathos? Verblijf bij het Althea Boutique hotel, een heel fijn plekje waar je vanuit je schommelstoel de zon in de zee ziet zakken.

Overnachten bij Althea Boutique hotel

Halverwege de berg, met uitzicht op het lieflijke kerkje van Ammoopi liggen de appartementen van Althea Boutique Hotel. Alles ademt hier het eilandgevoel. Op de veranda van het hoofdgebouw staan whitewash bistrosetjes, fijne relaxbanken met linnen, grote zitkussens en een heerlijke hangstoel. Het verandadak bestaat uit gevlochten riet, dat het warme zonlicht filtert. Met uitzicht op de kustlijn van Ammoopi en het kleine kerkje – natuurlijk met blauw dakje – vergeet je snel de tijd. Eigenaresse Maria beheerst bovendien de kunst je te doen ontspannen en laten genieten. Sit back and relax, deze vakantie op Karpathos is perfect!

Het Althea Boutique Hotel heeft 16 appartementen. Ieder appartement is anders ingericht, door Maria zelf. Ze volgde een opleiding interieurdesign in Athene en dat is goed te zien. Over elk detail in de appartementen is nagedacht en meubels en accessoires zijn met zorg en aandacht ontworpen en gemaakt. Maria ontwierp het grootste deel van de inrichting zelf. Een lokale timmerman en loodgieter maakten vervolgens de meubels en accessoires.

Het ontbijt serveert Maria op de veranda. Ze maakt een heerlijke Griekse yoghurt met vers fruit en honing, tiganites (Karpathaanse pannenkoekjes) en psilokoulouro (een soort pretzels uit Karpathos). Ammoopi heerlijke stranden. Het Althea Boutique Hotel ligt op 7 kilometer van het vliegveld van Karpathos en op 2 kilometer van Pigadia, Karpathos stad. Het hotel is een fijne basis om het eiland te ontdekken. Huur een auto en maak dagtrips naar bijvoorbeeld Menetes, Lefkos, Pigadia en Olympos.

Bekijk de actuele beschikbaarheid

S2FycGF0aG9zIFBpZ2FkaWEgaGF2ZW4gd2FuZGVsd2Vnd2lqemVyYm9yZGVu

Overzicht