De fijnste plekjes
Engeland: 5x doen in North-Devon

Bezoek je Engeland en meer specifiek de regio Devon? Sla North Devon niet over! De kust is spectaculair: idyllische dorpjes, baaien met ruige rotsen en helderblauw water, verstopte theetuinen en bijzondere accommodaties. Onze 5 tips voor North-Devon:

1. Bezoek Clovelly

Aan de kust ligt een van de mooiste dorpjes van Devon, het historische vissersdorpje Clovelly, alleen te voet bereikbaar. De monumentale huisjes liggen tegen een steile rotswand aangeplakt, met daartussen smalle straatjes met klinkertjes. Het autovrije dorpje is leuk om even doorheen te lopen en om beneden aan de haven of bij het theehuisje op het terras neer te strijken. Een wandeling over strand (met keien) brengt je naar een nabijgelegen waterval.

Bij aankomst parkeer je de auto boven aan het dorp op de parkeerplaats. Via het bezoekerscentrum, waar je entree betaalt om het dorpje in te mogen, loop je het dorp in. De hoofdstraat is zeer steil en niet geschikt voor mensen die slecht er been zijn. Denk je eenmaal beneden: ‘hoe kom ik ooit weer omhoog?’. Er rijden landrovers af en aan, die je voor een kleine bijdrage mee terugnemen naar de parkeerplaats.

Trakteer jezelf op een cream tea bij Cottage Tea Room & Garden. Zoek een plekje in de tuin en kijk uit over de zee, een heerlijke plek voor je kopje thee.

Cottage Tea Room & Garden – High St, EX39 5TQ Clovelly, United Kingdom

2. Ga wandelen bij Hartland Point

Overal langs de kust die vuurtorens… ik wil er wel een paar maanden in wonen! Wanneer je het South West Coast Path wandelt, dan kom je langs heel veel bijzondere locaties. Een daarvan is de vuurtoren van Hartland Point. Vanaf de (betaalde) parkeerplaats wandel je in enkele minuten naar de steile kliffen vanwaar je de vuurtoren ziet liggen. Je kunt niet meer dicht bij de vuurtoren komen, i.v.m. vallende rotsblokken, maar het zicht van bovenaf is spectaculair genoeg!

Het is hier echt prachtig aan de kust, de uitzichten zijn fenomenaal. Plan wat tijd in om een mooie wandeling te maken en een stukje van het Coast Path te verkennen. 5 Km zuidelijker langs de kust ligt Hartland Quay, waar je in een authentieke pub tussen de lokale bevolking ‘fish & chips’ eet. (Ook mooi om per auto naar toe te rijden!)

Bij de parkeerplaats van Hartland Point staat een leuke keet, waar je welkom bent voor een lekkere koffie, thee of….

3. Cream tea bij Docton Mills Garden & Tea Room

Wanneer je door het heuvelachtige binnenland van North Devon rijdt, denk je alleen op de wereld te zijn. Zo verlaten en leeg, uitgestrekt en stil. Verrassend is dat je hier, verstopt langs slingerende landweggetjes, de leukste adressen vindt. Vraag een lokale Engelsman naar zijn/haar favoriete ‘hidden pearls’ en je krijgt een lijstje met fantastische plekjes!

Een van die plekjes is Docton Mills Garden & Tea Room. Verstopt in een bebost dal ligt deze tuin, waar een beekje doorheen stroomt, met wilde bloemen, kruiden, rodondendrons, azalea’s, rozen en temidden ervan een Tea Room. Bestel de cream tea en geniet van de rust, de geluiden van de natuur en de bloemenweelde.

Docton Mills Garden & Tea Room – Lymebridge Hartland Noord-Devon EX39 6EA

4. Maak een strandwandeling bij Welcombe Mouth

Voor deze tip moet je niet bang zijn om over een smalle onverharde weg te rijden! De laatste kilometers naar het strand gaan namelijk over een hobbelig pad, waar je echt geen tegenligger tegen moet komen. Het is dat me uitgelegd was dat je echt met de auto naar de baai kon rijden, anders was ik omgekeerd.

Rijd je door, dan wacht je een baai die geliefd is bij surfers. Helderblauw water en grillige rotsen. Alleen bij eb valt er een stukje strand droog en zie je bijzonder gevormde rotsen op het strand. Bovenlangs de baai loopt een wandelpad, benedenlangs wandel je in enkele stappen naar een waterval die op het strand uitkomt. Wat mij betreft een van de mooiste stranden langs deze kust.

In de buurt ligt in een rietgedekt wit boerderijtje de Old Smithy Inn, een fijne plek voor lunch, diner, cream tea, een Engels biertje, warmte en gezelligheid.

Old Smithy Inn – Welcombe Bideford EX39 6HG

5. Logeren bij Loveland Farm

Dit stukje Devon is zo mooi, blijf slapen om alles uit je verblijf te halen. Wanneer je gaat logeren bij de Loveland Farm combineer je een bijzondere omgeving met een bijzonder verblijf. Op loopafstand van Hartland Point ligt in de heuvels de boerderij van Karina, die haar bedrijf zo duurzaam en biologisch mogelijk runt. Op het erf staan stoere domes, halfronde koepeltenten met aan een kant een groot raam. Originele details vind je in je dome, in de bijbehorende privé keuken, je eigen badkamer en op het erf. De domes zijn de perfecte uitvalsbasis voor alle boven genoemde tips en wanneer je Karina vraagt, ontdek je nog veel meer!

Loveland Farm – Hartland, Bideford EX39 6AT

Praktische informatie:

Overnachten: Loveland Farm Hartland
Vervoer: Neem de boot vanuit Duinkerken of Calais naar Dover, in slechts twee uur sta je met DFDS Seaways aan de overkant. De ferries varen dag en nacht.

Nog meer moois ontdekken? Combineer je verblijf in North-Devon met een paar dagen bij de Mazzard Farm aan de zuidkust.

Lees meer over de zuidkust van Devon. 

Overzicht