Zicht op de Zaanse Schans vanaf het water, Oudhollandse huisjes en een molen

Toerist in eigen land
Eropuit: Edam en de Zaanse Schans

Geschreven door Marleen Brekelmans
Zicht op de Zaanse Schans vanaf het water, Oudhollandse huisjes en een molen

Hoe goed ken jij Nederland? Ooit de kaasmarkt in Alkmaar bezocht? Met een bootje gevaren in Giethoorn? De molens van Kinderdijk bewonderd? Trek eropuit en ontdek hoe mooi ons eigen land is. Er komen niet voor niets miljoenen toeristen per jaar naar Nederland.

Laten we beginnen met twee van onze toeristische toppers: de Zaanse Schans en het pittoreske Edam in Laag Holland, de regio boven Amsterdam. Omdat je niet de enige bent die daar een kijkje neemt, laten we je graag weten hoe je het net even anders kunt doen!

De Zaanse Schans per boot

De Zaanse Schans is bijzonder populair onder onze buitenlandse toeristen. Er komen jaarlijks meer dan 2 miljoen buitenlanders naar dit stukje authentiek Nederland kijken. Om al die bussen met toeristen te ontwijken, ga je het beste per boot naar de Zaanse Schans, met de Zaanhopper!

De Zaanhopper vaart van begin april tot eind oktober, van Zaandam naar Amsterdam CS, via Zaandam Hembrugterrein, Zaandam Verkade en de Zaanse Schans. Erg leuk om vanaf Amsterdam CS of Zaandam te vertrekken, onderweg een tussenstop te maken voor een koffietje met lekkers bij de versmarkt in de Verkade fabriek en vervolgens aan te meren bij de Zaanse Schans. Vanaf de boot zie je charmante pakhuizen uit de 17e eeuw, authentieke koopmanshuizen en industrieel erfgoed. Indrukwekkend en interessant. Voordat je het weet, doemen de molens van de Zaanse Schans aan de horizon op. Tijd om aan te meren!

Het aanmeren bij de Zaanse Schans is leuk. Zodra je in het vizier van de Aziatische toeristen komt, verander jíj in een toeristische trekpleister en worden er tientallen foto’s van jou en de Zaanhopper gemaakt. Dikke pret!

Q2FjYW9sYWIgWmFhbnNlIFNjaGFucw==

Cacaolab op de Zaanse Schans

Wanneer je de boot afkomt, loop je direct tegen het Cacaolab van Zaans Gedaan aan. Misschien had je het al geroken op de Zaanhopper, regelmatig ruikt de Zaanstreek naar cacao. Al eeuwen worden hier cacaobonen gebracht, gemalen en tot kwalitatieve chocolade verwerkt. Als chocoladeliefhebber moet je even naar binnen! Beter nog blijf je er wat langer en koppel je een chocoladeworkshop aan je bezoek. Eigenaresse Pauline weet zo gepassioneerd te vertellen over cacao en chocolade, het water loopt al in je mond nog voordat je iets geproefd hebt. Tijdens de workshop is het niet alleen proeven, ook even hard werken. Je gaat zelf chocolade maken door bonen te kraken, te wannen en vijzelen.

V29ya3Nob3AgQ2FjYW9sYWIgWmFhbnNlIFNjaGFucw==Q2hvY29sYWRlIG1ha2VuIFphYW5zZSBTY2hhbnM=

Wandelen over de Zaanse Schans

Naast een bezoek aan het Cacaolab zijn er genoeg andere redenen om de Zaanse Schans te bezoeken. Er staan tal van karakteristieke Oudhollandse huizen, nog altijd bewoond. De huizen komen uit de 17e eeuw, hebben op andere plaatsen in de Zaanstreek gestaan en zijn hier neergezet om te voorkomen dat ze werden gesloopt. Er zijn winkels, een bakkerijmuseum, klompenmakerij en langs de Zaan staan verschillende molens, elk anders. Van Stellingmolen tot houtzaagmolen en verfmolen. Wandel rustig rond met een van de wandelroutes en bezoek onderweg een museum om meer te weten te komen over de Zaanstreek en de geschiedenis.

TW9sZW5zIFphYW5zZSBTY2hhbnM=TW9sZW5zIGxhbmdzIGRlIFphYW4=

Bezoek het pittoreske Edam

Om je Hollandse dagje uit compleet te maken, reis je daarna door naar het pittoreske Edam. Veel buitenlandse toeristen kiezen voor Volendam en Marken, wij raden je uit eigen ervaring Edam aan. Minder toeristen, nauwelijks schreeuwerige souvenirswinkels en het authentieke karakter van de stad is goed bewaard gebleven.

Edam is alles wat je van een typisch Hollands stadje mag verwachten: grachten met ophaalbruggetjes en smalle straatjes met authentieke pandjes met prachtige gevels. Niet voor niets is het historische centrum een beschermd stadsgezicht. Als voormalige havenstad was de stad welvarend. Edammer kazen werden over de hele wereld verscheept. Rijksmomumenten staan verspreid door het oude centrum, als stille getuigen van de bloeiende handel.

QnJ1Z2dldGplIEVkYW0=

VHJhcGdldmVsdGplcyBFZGFtS2Fhc3dpbmtlbCBpbiBFZGFtUHJhY2h0aWcgRWRhbQ==RWRhbQ==

Maak een stadswandeling door Edam

Ga wandelen en ontdek de 22 bruggetjes van Edam, maar ook de grachten, achteraf straatjes, het oude Raadhuis, de Kaaswaag, Café de Harmonie (Leuk: een ouderwets gezellig café met terras aan de gracht), het Damplein en mooie hofjes. Stop onderweg even bij ’t Snoepwinkeltje, je weet niet wat je ziet! Knap als je hier de verleiding weet te weerstaan! Sluit je dag af op het terras van het Damhotel, midden in Edam aan het mooie plein met het Raadhuis, en laat alle indrukken van vandaag op je inwerken. Toerist zijn in eigen land is zo gek nog niet!

RWRhbSBwZXIgc3RlcA==

T3BoYWFsYnJ1ZyBFZGFt

Praktische informatie:

  • De Zaanhopper: Varen over de Zaan naar de Zaanse Schans met max. 12 personen en 6 fietsen. Niet rolstoeltoegankelijk. Vaardagen donderdag t/m zondag.
  • De Zaanse Schans: De entree tot de Zaanse Schans is gratis. Het is handig om de Zaanse Schans Card aan te schaffen. Je krijgt daarmee toegang tot verschillende musea, korting op het parkeren en korting bij de horeca.
  • Cacaolab: Een korte workshop (30 min.) reserveer je al voor € 7,- p.p. Bij de lange variant van 90 minuten, € 30,- p.p. ga je na afloop van het chocolade maken ook proeven. Doen!

Nieuwsgierig geworden? Lees meer over Laag Holland

Overzicht