Gronings landschap

Jubelen, bezinnen, proeven en genieten
Groningen: 10 tips voor het Waddenland

Gronings landschap

Welkom in Waddenland, boven Groningen, waar Nederland de Waddenzee ‘kust’.  Waar dorpen op wierden staan en de wieken van de molens vaak nog gezellig draaien. Waar de klokken van de kerk de etenstijd inluiden en bezoek een borrel en een pijp krijgt. Waar je via kronkelende weggetjes onderweg je picknickmand vult bij de lokale stalletjes. Waar een museum nog echt een historisch hoogtepunt is en waar je bovenop menig kerkje mijlenver om je heen kijkt. Waar de jongens uit de buurt bij Marenland er alles aan doen om een onvergetelijke Grunniger indruk achter te laten. 10 Tips om het weidse Waddenland boven Groningen te ontdekken. Er gaat niets boven Groningen, en zo is het.

Onze ruimte is onze rijkdom.
Hier kom je tot rust en tot leven.
Gelukkig ben je in Groningen.

Tip 1: Verwonderen in Klein Wetsinge

Boven de stad Groningen begint het Waddenland. Slingerende, hobbelige landweggetjes verbinden terpdorpen waar molens en kerktorens het aangezicht bepalen. Zo ook in Klein Wetsinge. Achter de nog werkende molen staat een keurig onderhouden kerk waar roze zitjes je verwelkomen. Binnen vermarkt gastheer Nicolaas klein geluk. Genietend van je lage perentaart of een stukje klassieke appeltaart krijg je informatie over de meest bijzondere plekjes boven Groningen; een perfect startpunt van je trip door het Waddenland dus.  Vanuit de uitkijkcabine boven in de kerk kijk je over de weidsheid van Groningen. Spot het prachtige Reitdiepdorp Garnwerd en statige boerenplaatsen in het Hunzedal. Geniet van een blik over het oudste cultuurlandschap van West Europa, vol grutto’s, tureluurs, scholeksters en vele andere varianten gevleugelde vrienden.

Kerk Klein Wetsinge – Valgeweg 12, Klein Wetsinge

Tip 2: Wegdromen aan het water in Garnwerd

Verliefd op een dorp, kan dat? Ja! Word ook verliefd op Garnwerd, een historisch wierdedorp in het Waddenland ten noordwesten van Groningen. Waar het licht anders lijkt dan in de stad en waar in de zomer rond etenstijd altijd de klok luidt. Waar je links en rechts van de ophaalbrug heerlijke horeca vindt: Garnwerd aan Zee en Café Hammingh. Zitzakken op hagelwit zand en rijen houten stoelen voorzien van dikke kussens passen perfect bij de nautische uitstraling van Garnwerd aan Zee. Een kruidentuin en een border vol munt omringen een romantisch terras in de appelboomgaard achter het in oude glorie herstelde Café Hammingh. Kom naar Garnwerd voor een idyllische wandeling, het is niet voor niets dat het Pieterpad dit dorpje doorkruist. Luieren langs het water of een ommetje om de dertiende eeuwse Sint Ludgerkerk, alles voelt hier fijn. Genieten in Garnwerd gegarandeerd.

Garnwerd aan Zee – Hunzeweg 38A, 9893 PD  Garnwerd
Bij Hammingh – Hunzeweg 32, 9893 PC Garnwerd

Tip 3: Thee in de Theefabriek of Grunniger groen

Wat zijn tips zonder een theeschenkerij. Boven Groningen vind je er twee die je in ieder geval gezien moet hebben. Een botanische variant in Pieterburen en een theeschenkerij inclusief museum in Houwerzijl. Op een zonnige dag is de weg van Winsum binnendoor naar Houwerzijl een absolute aanrader. Sluit je toertocht af bij de Theefabriek met een Mother Mary, een hartverwarmende ‘hennep peace tea’ of ‘make tea not war’. Trakteer jezelf op een met bier bereide Grunniger scone of een poffert vol roomboter en bruine suiker.

Iets noordelijker, in de voormalige tuin van de dominee, staat een Grunniger boerenthee met versgebakken carrotcake of een blueberry muffin voor je klaar. Omringd door de Domies Toen, de oude pastorietuin, mijmer je meteen weg. Aansluitend een wandeling door de tuin met stinsenplanten en de geneeskrachtige kruidentuin en je spijsvertering doet ook meteen zijn werk.

De Theefabriek – Hoofdstraat 15-25, 9973 PD Houwerzijl
Theeschenkerij Domies Toen – Hoofdstraat 76, 9968 AG  Pieterburen

Tip 4: Een warm bad bij Henk en Babs Helmantel

Het museum van Henk Helmantel is een ‘must-visit’ in het Waddenland. Niet alleen voor de collectie realistische olieverfschilderijen, maar ook voor de middeleeuwse pastorie ‘De Weem’. Samen met een team specialisten herbouwde Henk Helmantel vanaf 1974 het voor- en tussenhuis van de oorspronkelijke Weem, die evenals de naastliggende Andreaskerk, in de dertiende eeuw werd gebouwd. Het resultaat is verbluffend, een perfecte kopie. Samen met de parkachtige tuin vol bloemen- en plantenstillevens en de uitzonderlijke collectie schilderijen een bijzondere beleving. De kunstenaar woont samen met vrouw Babs, volgens een trotse Helmantel ‘met een neus voor mooie dingen en een kritische noot waar nodig’, middenin Westeremden in een vredig paradijs.

Museum Helmantel – Abt Emopad 2, 9922 PJ Westeremden

Tip 5: Romantisch tafelen in Onderdendam

Vierentwintig jaar en dan al eigenaar van een gerenommeerd restaurant: het succesverhaal van chef en gastheer Martin Kooijker van De Molenaar in Onderdendam. Beneden in de gerenoveerde korenmolen bereidt Martin, samen met zijn team, creatieve verrassingen met een Franse twist. Een lust voor het oog en de maag. Verrassingen die Martin dagelijks zelf vers inkoopt op de markt, bij omliggende boerderijen en streekwinkels of in het nabijgelegen Zoutkamp, pleisterplaats voor de beste vis. Voor je plezier sluit je een heerlijke maaltijd af met een wandeling langs de kade van het romantische Onderdendam. Silhouetten van monumenten weerspiegelen in het gladde wateroppervlak. De lucht is zwaar van de geur van oude rozenrassen. Als je nog niet verliefd bent, dan word je het hier wel. Bespaar jezelf tenslotte een rit naar huis en overnacht boven het restaurant op de vroegere maal- of graanzolder. Oer-Hollands overnachten in Onderdendam.

Restaurant de Molenaar – Uiterdijk 4, 9959 PK Onderdendam

Tip 6: Picknicken in Niehove

Terpdorp Niehove is in 2019 door Elsevier Weekblad uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. De moeite van een picknick waard. Vul je mand met lokale producten uit stalletjes langs de weg en vergeet de overheerlijke kaas van op waterbedden rondscharrelende koeien van Kleikracht niet. Ga op pad rondom het terpdorp. Na je rondje om de kerk verlaat je via hobbelige keienpaadjes en houten bruggetjes over het laarzenpad het dorp. Onderweg zijn picknickplekken voorzien van mals gras, afgezet met riet en inclusief weids uitzicht gegarandeerd.

Tip 7: Het ‘wonder van Warfhuizen’

Op de wierde in Warfhuizen leeft pater Hugo in kluizenaarschap. Acht keer per dag bidt hij onder het toeziend oog van een huilende Maria, ook wel bekend als Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin. Ruil hier je zakdoek met de maagd Maria. Schenk hem vervolgens aan een zieke of een ziel met een moeilijke opdracht en voilà, een wonder geschiedt. In plaats van het ruilen van een relikwie kun je ook een van de vele andere kerkjes in de omgeving bezoeken. Elke kerk met een eigen geschiedenis, karakter en bijzondere details. Soms open voor lunch, vaak goed voor een uniek uitzicht en altijd goed en centraal gelegen in de pittoreske omgeving.

Tip 8: Echte vissies komen uit Zoutkamp

Zoutkamp, officieuze thuishaven van de grijze garnaal, is een fotogeniek vissersdorpje in het uiterste noorden van Nederland. Aan de kade zit palingrokerij Gaele Postma. Zijn zelf gevangen en gerookte paling proef je even verderop in de binnenhaven van Zoutkamp. Op een zomerse dag ga je gezellig een portie garnalen pellen op één van de terrassen aan het water. Sluit af met een foto van de bontgekleurde en met hout betimmerde panden aan de Reitdiepkade. Kijk er niet raar van op wanneer je je voor een moment in Scandinavië waant hier in het Waddenland.

Tip 9: Rondje dobberen in een Marenboot

Rust, ruimte en schone lucht in Wehe-Den Hoorn: ervaar het tijdens een Hogelandstertocht. Huur voor een uur, een ochtend of middag een Marenboot bij Café Hoornstertil. Vaar over het rustige Reitdiep richting Schouwerzijl en ga op zoek naar het mooiste Grunniger picknickplekje. Of kies voor een tocht over de Hoornstervaart  richting Borg Verhildersum. Werp een blik op de bronzen blote vrouwen in de borgtuin of ga gewoon toeven op het terras van Ons Schathoes. Vergeet niet een lunchsalade te bestellen, verser dan vers uit eigen moestuin.

Eetcafé Hoornstertil – Mernaweg 60, 9964 AV Wehe-Den Hoorn

Tip 10: Laat je verleiden door De Jongens uit de Buurt

Wat doe je wanneer je studie niet lukt? Dan koop je een camping. De camping waar je al jarenlang tegenover woont. Broers Ruud en Robbert, jongens uit de buurt, besluiten ervoor te gaan. Met passie en tomeloze energie. Ruud runt de horeca en Robert is het recreatieve brein. Moeder Brigitte tekent met haar uitmuntende smaak voor de warme inrichting. Het restaurant met de toepasselijke naam, ‘De Jongens uit de Buurt’ is een bonte verzamelplaats voor gasten en passanten. Gasten met een eigen tent, uit een bohemian tipi-tent, uit het tenthuisje, de trekkershut, het Scandinavische huisje of uit een van de knusse bedstee-suites schuiven aan in de gezellige serre, op het terras of op een lange bank in de buurt van de bar. Huurders van één van de kano’s, fluisterboten of de praam inclusief kapitein eindigen ook altijd op het terras aan het Winsumerdiep. Niet raar gezien de prachtige zonsondergang die op zomerse dagen geheel gratis wordt aangeboden. Een aanrader… laat je verleiden door de Jongens uit de Buurt.

De Jongens uit de Buurt – Winsumerdiep 6, 9951 CG Winsum

Zelf het Waddenland ontdekken?

Enthousiast geworden? Wil je ook op zoek naar die ruimte? De bijzondere plekken bezoeken, verstopt in het Waddenland? Picknicken met lokaal lekkers? Plan je trip! Voor meer informatie verwijs ik je graag naar:

Overzicht