Zandduinen aan een woeste zee in Noord-Denemarken

Vakantieland voor iedereen!
Denemarken: 10 redenen om er op vakantie te gaan

Zandduinen aan een woeste zee in Noord-Denemarken

Denemarken is een heerlijk vakantieland. Voor jong en oud, voor rustzoekers en natuurliefhebbers, voor wandelaars en fietsers, voor strandaanbidders en cultuurminnaars.

Er is voor ieder wat wils in Denemarken en elk stukje van het land heeft wat anders te bieden. Nieuwsgierig waarom een vakantie naar Denemarken zo’n goed idee is? 10 redenen om te gaan.

1. De natuur in Denemarken

Misschien heb je in gedachten dat Denemarken vlak en saai is, maar niets is minder waar. Je vindt hier geen spectaculaire bergtoppen en steile fjorden, maar het (licht) glooiende landschap biedt volop variatie. Wist je bijvoorbeeld dat er op het eiland Møn spectaculaire krijtrotsen te bewonderen zijn? Dat je in het noorden van Jutland een stukje woestijn treft? Dat er Waddeneilanden voor de kust liggen, zoals Rømø en dat er fjorden zijn?

Witte krijtrotsen aan zee

2. De ruimte en weidsheid

Dat brengt me gelijk op de tweede reden om naar Denemarken te gaan: de ruimte en weidsheid. Het licht glooiende landschap met voornamelijk akkerbouw biedt je de mogelijkheid om mijlenver te kijken. Doordat het land dunbevolkt is, zie je af en toe een (houten) boerderij in het landschap maar vooral eindeloze vergezichten bestaande uit wuivende graanvelden, grasland, een witte kerk, in de verte de zee…

3. De Deense ijsjes

Huh? De Italianen staan toch bekend om hun ijs? Dan ben je nog niet in Denemarken geweest! Of het nu vriest of een stralende zomerdag is, in Denemarken wordt ijs gegeten. Denen staan geduldig in de rij te wachten voor hun dagelijkse portie ijs met de omvang van een complete maaltijd. Een wafel met een flink aantal bolletjes, een Flødeboller (chocozoen) erop geplet, flødeskum (slagroom) of guf (opgeklopt eiwit) er op en genieten maar.

4. Steden als Kopenhagen, Aarhus en Odense

Een stedentrip naar Kopenhagen is 365 dagen per jaar een goed idee. Wandelen langs de Nyhavn, winkelen op de Strøget, de langste autovrije winkelstraat van Europa, Deens design bewonderen, hippe koffietentjes ontdekken, fietsen naar Christiansborg of een boottocht maken naar de (hele) kleine Zeemeermin. Vergeet ook de steden Aarhus of Århus in Jutland en Odense op Funen niet, elk met een eigen karakter en aantrekkingskracht.

Gekleurde huisjes in Nyhavn

5. Lange stranden

Langgerekt, eindeloos en leeg… Dat zijn de stranden van Denemarken. Het land heeft duizenden kilometers kustlijn met prachtige zandstranden. Zelfs in het hoogseizoen vind je hier een stukje voor jou alleen. Verrassend is ook de kleur van het water, aan de noordwest kust zo blauw als in het zuiden van Europa. Helder, schoon en fris.

Extra leuk is het dat je op veel plekken met je auto het strand op mag rijden. Je kunt in Noord-Jutland zelfs van dorp naar dorp rijden over het strand. Wind door je haren… Voel je het al?

6. Fika & hygge

Deenser kan het bijna niet: fika en hygge. Het Deense hygge gaat over de kunst van het leven. Van samen mooie momenten delen, van optimaal genieten, van kleine dingen die je hart laten zingen. Een fika momentje is daar onderdeel van; koffie met iets lekkers. In Denemarken is het volop genieten van kleine dingen. Dat toffe koffieadresje op een onverwachte plek, een wandeling door de duinen, de gekleurde huisjes in de dorpen en steden, een bijzondere ontmoeting, met je auto op het strand rijden, het uitzicht vanuit je vakantiehuis, dat lekkere ijsje. Tal van geluksmomentjes, volop hygge.

7. Kindvriendelijk vakantieland

In Denemarken zijn kinderen meer dan welkom. En er is zoveel te doen voor gezinnen! Denk alleen al aan die zandstranden waar je eindeloos kastelen kunt bouwen. Fossielen zoeken aan de voet van de krijtrotsen, op walvissafari bij Middelfart, bovenop een brug lopen, terug in de tijd bij een van de stoere kastelen op Seeland, attractiepark Legoland, zeehonden spotten bij de Limfjord, de botsende zeeën bewonderen, uitwaaien aan zee, haaien aaien in Djursland, klimmen en klauteren in de duinen….

8. Volop rust

De ruimte, weidsheid en die natuur; niet zo verwonderlijk dat je hier gemakkelijk rust vindt. Boek een huisje in de duinen, neem een stapel boeken mee en je komt gegarandeerd tot rust. Lekker niksen, een mooie wandeling maken, je hoofd leeg laten waaien aan zee. In Denemarken kom je tot rust, zelfs in het hoogseizoen.

9. De afstand naar Denemarken

Denemarken is dichterbij dan je denkt! In minder dan 6 uur sta je al aan de grens bij Flensburg of in Puttgarden, vanwaar de ferry naar Rødby vertrekt. In 7 uur rijd je naar het eiland Funen en ook het Waddeneiland Rømø is zo’n 7 uur rijden. Ideaal toch?! Ook met kinderen prima te doen op 1 dag. Instappen en vertrekken maar.

Karakteristieke Deense houten vakantiehuisjes verscholen in het riet.

10. Tal van bijzondere vakantiehuisjes

Een vakantiehuisje in Denemarken? De keuze is reuze in Denemarken. Veel Denen hebben een tweede huis, in de natuur. Aan de rand van het bos, in de duinen of direct aan zee. Karakteristieke, veelal houten huizen die in het voorjaar en najaar ook nog eens heel betaalbaar zijn. En comfortabel, veel vakantiehuizen hebben een houtkachel. Hoewel veel vakantiehuizen ingericht zijn met een allegaartje aan meubels (want tweede huis), zijn er ook echt pareltjes te vinden met Deens design en het typische Scandinavische lichte interieur. Ik heb de mooiste huisjes voor je geselecteerd!

Bekijk alle bijzondere plekjes in Denemarken

Overzicht