RiIjtje met witte strandhuisjes

Niet missen!
Denemarken: de 9 mooiste tips voor Noord-Jutland

RiIjtje met witte strandhuisjes

Noord-Jutland, het meest noordelijke stukje Denemarken, doet wat met je. De stranden, het licht, de ongerepte natuur, de ruimte, de rust (zelfs in het hoogseizoen nog relatief rustig), de heerlijke huisjes, kortom: hygge! Een fijne vakantiebestemming voor strandliefhebbers, rustzoekers, natuurliefhebbers, sportieve vakantiegangers, gezinnen…

Het is niet vreemd dat hier zoveel vakantiehuisjes in de duinen langs de kust staan; de stranden zijn lang, schoon, breed en zelfs in het hoogseizoen niet (over)vol. Het licht is magisch, waardoor het zelfs op een regenachtige dag niet somber is. Al eeuwenlang worden kunstenaars door dit licht aangetrokken. In de dorpjes en zelfs op het platteland vind je veel galerieën. De natuur is volop aanwezig en nodigt uit tot lange wandel- en fietstochten. En eenmaal weg, valt het weer ook reuze mee. Doe als de Denen en trek er ongeacht de voorspellingen gewoon op uit. De wind in je haren, lange strandwandelingen, struinen door de duinen, een ijsje eten in een van de leuke dorpjes, genoeg te ondernemen om een vakantie te vullen! Ontdek Noord-Jutland aan de hand van deze 9 tips.

Tip 1. De vuurtoren Rudbjerg Knude

Deze vuurtoren Rudbjerg Knude is, samen met de botsende zeeën bij Grenen, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Denemarken. Doordat de golven tegen het land aan slaan, brokkelt er steeds een stukje verder af van de kliffen waarop de vuurtoren staat. Jarenlang is gedacht dat de vuurtoren in zee zou storten, maar zover komt het gelukkig niet. In het najaar van 2019 wordt de vuurtoren 15 meter landinwaarts verplaatst waarmee de ondergang van de vuurtoren voorkomen wordt. Een stukje van de magie van deze plek was dat dit imposante bouwwerk er over een tijdje niet meer zou staan. Of deze toren na verhuizing nog steeds zo interessant is, mag je zelf beoordelen. De wandeling er naar toe en de beklimming van de toren zijn in ieder geval de moeite waard. Vanaf de toren heb je een fantastisch uitzicht over de kustlijn, de hoge zandkliffen en de omliggende zandduinen.

Tip 2. Het uitzicht bij Mårup Kirke

Niet ver van Rudbjerg ligt Mårup Kirke. Mocht je verwachten dat hier nog een kerkje staat, helaas… deze is al wel in zee gestort, tenminste een deel van het kerkje. Al eerder werd besloten het kerkje af te breken en zijn alleen de buitenmuren blijven staan. Het enige wat nu nog over is, is de begraafplaats en een geweldig uitzichtpunt over zee, richting de vuurtoren en langs de kliffen.

Tip 3. Botsende zeeën bij Grenen

Een bijzonder fenomeen: in het uiterste noorden van Denemarken botsen twee zeeën op elkaar. Het Skaggerak en Kattegat komen elkaar bij Grenen tegen. Het is een toeristische trekpleister en een drukte van jewelste, maar hoe leuk is het om met elk been in een andere zee te staan.

Vanaf de parkeerplaats rijden treintjes af en aan om je naar dit punt te brengen. Het kost je 30 Deense kronen voor een retourtje. Lekker langs het strand er naar toe lopen vanaf de vuurtoren is ook een goed idee. Het strand is hier prachtig wit, neem een picknick mee en blijf even ‘hangen’, misschien spot je nog een zonnende zeehond.

Tip 4. Vis eten in de haven van Skagen

Dit stadje in de top van Denemarken is net als Grenen een toeristische trekpleister, dat zie je aan alles terug in het stadje. Ik ben er wat minder van gecharmeerd, het centrum is te toeristisch. Het ontbreekt er aan de charme van andere Deense steden en dorpjes. Een visje eten aan de haven is wat mij betreft wel de moeite waard. Kies een van de restaurants in de authentieke rode houten gebouwen. Bij mooi weer zit je lekker aan een van de picknicktafels op de terrassen, direct aan het water. Doe als de Denen en bestel er een lokaal biertje bij. Iets te vieren? Een fles Moët staat zo op tafel, lekker bij je garnalen, mosselen of…

Tip 5. Wandelende duinen bij Råbjerg Mile

Niet ver van Skagen vind je een uniek stukje natuur: de wandelende duinen van Råbjerg Mile. Tussen de duinen van Skagen Odde, met helmgras en heide, liggen een aantal imposante zandduinen met een oppervlakte van ruim een vierkante kilometer. Ze ‘wandelen’ langzaam noordwaarts en zijn niet te stoppen. Beklim de duinen, waarvan de hoogste ongeveer 20 meter is, om een goed beeld te krijgen van dit stukje Deense woestijn.

Niet alleen hier is het zand niet te stoppen. Onderweg van Skagen naar Råbjerg Mile kom je langs Den Tilsandede Kirke, een kerk die in de afgelopen eeuwen geteisterd werd door het zand. Alleen de kerktoren is nog zichtbaar.

Tip 6. Een dagje naar de stad Aalborg

Aalborg is verkozen tot een van de 52 steden ter wereld die je in 2019 zeker moet zien, volgens de New York Times. Deze vierde stad van Denemarken is zeker de moeite waard wanneer je in Noord-Jutland bent. In het stukje historische stad, midden in het centrum, vind je charmante gekleurde vakwerkhuisjes. Een groot contrast met het nieuwe waterfront, met o.a. de moderne architectuur van het Utzon Center (zelfde architect als The Opera House in Sydney), het Musikkens Hus en gezellige plekjes om te picknicken.

Ga in ieder geval koffie drinken of lunchen bij Penny Lane, het leukste adresje in de stad. Met zalige lekkernijen voor bij de koffie, een gezonde lunch, een vrolijk interieur met een mix van design, kringloop, vintage én een heuse prinsessenstoel en een winkel met servies, potten & pannen. Geopend voor ontbijt.

Cafe Penny Lane – Skipper Clements Gade 1a, 9000 Aalborg

Tip 7. Fika moment bij Keramikcafé Møllehuset

Mijn favoriete ontdekking in Noord-Jutland: Keramikcafé Møllehuset in de buurt van Ljønstrup (en de vuurtoren Rudbjerg Knude en Mårup Kirke). Niet persé om de keramiek, wel om de sfeer van dit fijne plekje. Dit plekje ademt alles wat voor mij Denemarken is. De Denen (en Zweden) kunnen van niets iets maken. In oude schuren vind je de leukste fika adressen, vaak ingericht met kringloopvondsten, brocante en vintage. Ouderwetse schilderijtjes aan de muur, een mengelmoes aan houten stoelen, een knapperend vuurtje in de haard, brandende kaarsen, oma’s servies, Perzische tapijten op de betonnen vloer… Liefde op het eerste gezicht. Daarbij ook nog eens zo lekker! Bestel een taartje of kanelsnegle bij je koffie of kies voor de overdadige lunchplank met kaas, ham, huisgemaakt brood…

Keramikcafé Møllehuset – Skallerupvej 810, 9800 Hjørring

Tip: maak er een dagje van in combinatie met de vuurtoren, de ‘verloren’ kerk, het Keramikcafé en het kunstenaarsdorpje Ljønstrup, waar je tal van kunstgalerieën vindt waaronder het leuke en mooie Keramoda waar je ook welkom bent voor koffie/lunch.

Tip 8. De dorpjes Blokhus en Løkken in de Jammerbugten

Authentieke vissersboten op het strand, witte houten strandhuisjes langs de duinen, brede zandstranden, restaurants en winkels in het centrum: Blokhus en Løkken zijn gezellige badplaatsen langs de westkust van Denemarken.

In Løkken loop je vanuit het centrum zo het strand op, langs het leuke strandtentje van North Shore Surf – (Sdr Strandvej 18, 9480 Løkken), met hangmatten, strandstoelen en zicht op de bier. Naast een drankje ben je hier ook van harte welkom voor surfles. Vlakbij, ook aan die weg naar het strand, zit restaurant Huset Havs (Sdr Strandvej 16, 9480 Løkken), met een hip interieur en een makkelijke kaart. Van dezelfde eigenaar is Hotel Løkken Strand, van buiten authentiek Deens, met gele muren en grote raampartijen, van binnen licht en echt Scandinavisch ingericht, minimalistisch Noors. Met slechts 16 kamers een fijn hotel, op 250 meter van zee (Nørregade 28, 9480 Løkken).

Ook leuk, loop een stukje langs het strand in Løkken naar de meest originele strandtent ever seen, gemaakt van drijfhout, met een van de bunkers als fundering.

Tip 9. Waar ga je overnachten?

Persoonlijk vind ik de dorpen Blokhus en Løkken het leukst. Met een paar winkels, restaurants, ijscozaakjes, galerieën en de ligging direct aan zee vind je hier alles wat je nodig hebt. Kies voor een huis in de duinen, vlakbij zee, zodat je lopend naar het strand kunt. Al mag je met de auto het strand op, het is ook lekker om te voet snel nog even een kijkje te nemen aan zee en een frisse neus te halen.

Bekijk deze huizen maar eens: Vakantiehuis Lønstrup en Vakantiehuis Saltum.

Overige tips:

  • Bezoek een van de vele galerieën
  • Koop verse groente en fruit in een stalletje langs de weg
  • Ga snuffelen tussen de kringloop bij een van de vele lopper adressen die je onderweg tegen komt
  • Een regenachtige dag? Ga naar het Centrum for Papirkunst in Blokhus
  • Eet een Deens ijsje met opgeklopt eiwit en een chocozoen erop

We zijn dol op Denemarken en gaan er graag op vakantie. Al onze tips en ervaringen voor een vakantie in Denemarken lezen?

Ontdek alle tips in Denemarken 

P.S. Mocht je in Hjørring komen, dan is het erg leuk en lekker koffie drinken bij UNOkaffebar (Springvandspladsen 1, 9800 Hjørring).

Overzicht