Een breed strand met auto's erop geparkeerd

Ontdek dit Deense eiland
Denemarken: Waddeneiland Rømø

Een breed strand met auto's erop geparkeerd

Wist je dat Denemarken ook Waddeneilanden heeft? Maar liefst vijf, waarvan drie bewoond: Rømø, Mandø en Fanø. Het grootste eiland is Rømø, een heerlijke vakantiebestemming. Een eiland om uit te waaien, te genieten van de enorme brede stranden, de natuur…

Rømø is het meest zuidelijke eiland van de Deense Waddeneilanden en ligt net ten noorden van het Duitse eiland Sylt. Het eiland is per auto te bereiken, door middel van een 10 kilometer lange dijk. Qua oppervlakte is het net iets kleiner dan Texel en het bestaat uit duinen, strand, kwelders en weilanden.

Verspreid over het eiland liggen tal van vakantiehuizen. Deense houten huizen, in de duinen, het bos en langs de dijk. De twee bekendste plaatsen zijn Lakolk, met een paar winkels, restaurants en ijssalons en Havneby, de plek waar de ferry van Sylt aankomt. Iets groter dan Lakolk qua winkel en restaurant aanbod en met een fietsverhuur. Verwacht geen typisch Deense dorpjes met gekleurde huizen.

Het eiland is vooral fijn voor natuurliefhebbers. Onthaasten (of ‘abstressen’ zoals de Duitsers zeggen) gaat hier als vanzelf. Ontdek dit Waddeneiland aan de hand van deze tips.

Tip 1. Huur een fiets

Je ontdekt de schoonheid van Rømø het beste per fiets. Er loopt een Panoramaroute (The Commander and the Whale) van 31 kilometer over het eiland, langs de mooiste plekjes en over de mooiste paden en wegen. Je fietst door bos, duinen en langs het strand en komt op plekjes die niet toegankelijk zijn voor een auto. De moeite waard!

Een fiets huur je al vanaf € 10,- per dag bij Rømø Cykler in Havneby. Een toffe fiets in hippe kleuren, een tandem, mountainbike of e-bike; Rømø Cykler heeft een groot aanbod en goede service.

Rømø Cykler – Nørre Frankel 1b, Rømø

Tip 2. Per tractor over Rømø

Ontdek de Rømø Hop on – Hop of. Een stoere tractor die een grote ronde maakt over het eiland, van begin mei tot eind oktober. De tractor vertrekt vanuit de ferryhaven (waar de boten uit Sylt aankomen) en stopt op 9 verschillende plekken op het eiland. Je mag bij elke stop in- en uitstappen en hebt dan twee uur de tijd om de omgeving te ontdekken voordat de tractor weer langs rijdt. Uitstappen op het strand van Lakolk, ijs eten bij Café Du Frax of een taartje bij Hattesgaard? Gewoon even uitstappen en de volgende tractor weer instappen.

Tip 3. Thee met taart bij Hattesgaard

Absoluut mijn favoriete plekje op het eiland: Café & Antik Butik Hattesgaard. Het allerleukste theehuis van de westkust van Denemarken. Met ook nog eens de allerlekkerste taarten.

In een wit rietgedekt boerderijtje vind je Hattesgaard, met aan beide zijden van de boerderij een groot terras. Buiten vind je langs de muren en op tafeltjes tussendoor allerhande brocante en antiek. Emaille, servies, grote glazen vazen, rieten manden, oma’s servies, potten, pannen, emmers… Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat hier. Binnen weet je helemaal niet wat je ziet. De tafeltjes voor de gasten staan bijna verdekt opgesteld tussen de brocante. Prachtige serviezen, kandelaars, vaasjes, lantaarns, dekens…

Toch wordt je oog al snel getrokken naar de vitrine met taartjes, die er stuk voor stuk prachtig uit zien, met verse rozenblaadjes erop. Vlierbloesem cheesecake, brownie, frambozenkruimeltaart, chocoladetaart, slagroomtaart met laagjes chocolade en aardbeien, carameltaart, caramel-pindakaas-chocoladetaart… De keuze is reuze. Daarbij wordt versgemalen koffie in verschillende smaken en een geurige thee geserveerd, in ouderwetse porseleinen kopjes. Heb je eindelijk kunnen kiezen, zoek een fijn plekje op het terras en vergeet de tijd.

Hattesgaard – Hattesvej 17, Rømø

Tip 4. De beste ijssalon van Denemarken

IJs eten is een cultuur op zich in Denemarken. Weer of geen weer, de lokale ijssalons hebben altijd een rij wachtenden staan. In Lakolk zit de beste ijssalon van Denemarken (verkozen in 2019): Café Fru Dax.  Grote wafels worden gul gevuld met de lekkerste ijssoorten en vervolgens ‘afgetopt’ met opgeklopt eiwit, softijs (jawel), slagroom (flødeskum, zonder suiker) of een flødebolle (chocozoen, voorheen Negerzoen). Vervolgens kun je er ook nog hagelslag, chocoladebolletjes of nootjes over heen laten strooien. Complete maaltijden zie je naar buiten komen. Eenmaal zelf geproefd ga je elke dag weer terug voor een ijsje.

In het café kun je ook leuk zitten en lekker eten. Een tafeltje reserveren voor ‘s avonds is wel een must.

Café Fru Dax – Lakolk Butikscenter 7, Rømø

Tip 5. Wandelen vanuit Havneby

Verspreid over het eiland zijn diverse wandelingen uitgezet. Door de bossen van natuurgebied Tviskmark Plantage met het hoogste punt van het eiland Høstbjerg (19 meter), de bossen van Kirkeby Plantage die langzaam overgaan in duinen en bij Vråby. Een leuke nieuwe wandeling start in Havneby. De wandelpromenade die start bij de ferry gaat langzaam over in een dijk, die het eiland beschermt tegen de zee. Met prachtig uitzicht over de Waddenzee (bij helder weer tot aan Sylt) wandel je hier tussen de schaapjes op de dijk en zicht over de weilanden naar Sønderstrand en in een mooie ronde weer terug.

Tip 6. Met je auto over het strand

Vanuit Lakolk en bij het Sønderstrand mag je met je auto over het strand rijden. Een bijzondere ervaring, zonder aankondiging gaat de weg gewoon over in zand en strand. Wat voor je ligt is een eindeloos breed zandstrand waar her en der auto’s en campers geparkeerd staan. Een bijna onwerkelijk gezicht, zo groot is de vlakte waarover je mag rijden en een wereld op zich. Dagtoeristen installeren zich naast hun auto; stoeltjes mee, eten mee, BBQ mee, vlieger oplaten en genieten maar. Paarden worden uit trailers gehaald voor een adembenemende strandrit. Bij de zonsondergang rijden auto’s af en aan.

Rijden over strand maakt wat in je los! Maar pas op, je bent niet de eerste die te enthousiast over het strand rijdt en vast komt te zitten in het rulle zand.

Tip 7. Vliegeren of blokarten

Op zowel het strand van Lakolk als het Sønderstrand wordt veel gevliegerd. Een kleurrijk gezicht! Het Sønderstrand staat bekend als dé plek om te kiten of blokarten (strandzeilen). Er zijn speciale stukken op het strand gereserveerd voor kite buggies en blokarts. Buiten deze gebieden is het niet toegestaan om deze sport te beoefenen. Het is magisch mooi om je door de wind te laten voortduwen in je karretje (blokart). De zandvlakte is eindeloos. Een echte adrenaline kick! In het hoogseizoen kun je via Rømø Adventures, die op het strand klaar staan, een blokart huren en instructie krijgen. Doen!

Tip 8. In de omgeving van Rømø

Het voordeel van Rømø is, dat je het eiland per auto kunt verlaten. Je bent dus zo terug op het vasteland. Een dagje Legoland (100 km) is mogelijk of ga winkelen in Esjberg. Een dagtocht naar het noordelijker gelegen Waddeneiland Mandø is ook leuk, zeker in combinatie met een bezoek aan het Waddencentrum in Vester Vedsted. Dit ‘Vadehavetcenter’ is een hypermodern gebouw, waar je veel leert over de flora en fauna van de Wadden, werelderfgoed van UNESCO.

Een bezoek aan het oudste stadje van Scandinavië, Ribe, mag zeker niet ontbreken. De gekleurde huizen en charmante straten zullen zeker bij je in de smaak vallen!

Dit wil je ook nog weten over Rømø

Het eiland Rømø ligt op ruim 650 kilometer van Utrecht, met 7 uur rijden sta je op het eiland. Het eiland is door de verbindingsweg over de dijk 24 uur per dag bereikbaar. Het eiland is ongeveer 17 kilometer lang en 6 kilometer breed. Ideaal om alles te fietsen.

Overnachten: we hebben een paar bijzondere vakantiehuizen voor je geselecteerd, zoals dit vakantiehuis op Rømø.

Fietsverhuur: Rømø Cykler in Havneby. Je huurt al een fiets voor € 10,- per dag. De fietsen worden ook naar je vakantiehuis gebracht en weer opgehaald. Ideaal!

Naturcenter Tønnisgård: midden op het eiland ligt dit natuurcentrum. Het hele jaar door worden er activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Van wadlopen tot strandjutten, van garnalen vissen tot proeven van de zeebodem. Zeker interessant om het programma te bekijken.

Ook leuk: combineer een weekje op dit eiland met een verblijf op bijvoorbeeld Funen.

Overzicht