De Grote Markt in Brussel in het zonlicht

Buiten de gebaande paden
Stedentrip: 5x verrassend Brussel

De Grote Markt in Brussel in het zonlicht

Denk je aan Brussel, dan denk je aan Manneken Pis. Hoe is dit ieniemini beeldje toch zo populair geworden? Natuurlijk ga je er wel even kijken, evenals op de andere toeristische trekpleister: de Grote Markt. Wat een pracht en praal! De zeventiende-eeuwse panden in barokstijl zijn rijkelijk gedecoreerd en overal waar je kijkt glimmen gouden engelenbilletjes in de zon. Niet ver van waar de grote groepen toeristen gaan, vind je nog veel meer moois in de Belgische hoofdstad. Laat je verrassen!

1. Shoppen in de mooiste winkelgalerij

De Sint-Hubertus galerijen zijn ruim 170 jaar oud en vormen de eerste overdekte winkelstraat van Europa. De glazen overkapping is acht meter hoog en nodigt uit om de hele 230 meter naar boven te blijven kijken. Dat is dan weer zonde, want je wilt de etalages van de boetieks in de galerijen niet missen. Aan ieder detail is bij de bouw van de galerijen veel aandacht besteed en die gewoonte zetten de winkels in sieraden, chocolade, wafels en kleding door in hun winkels en etalages.

Sint-Hubertusgalerijen – Grasmarkt (ingang), Brussel

2. Een frisse neus halen in het bos

Een bos in Brussel? Zeker, en nog een mooi bos ook. Aan de rand van de stad ligt het Ter Kameren Bos. Het ene moment loop je in de drukte van de stad, het volgende sta je in de stilte tussen de hoge bomen. Het Ter Kameren Bos is een parkbos met verharde paden en meerdere plekken om te eten of koffie te drinken. Strijk bijvoorbeeld neer op het terras van Brasserie de la Patinoire, dat ook een speeltuin heeft. Verderop in het bos ligt op een eiland in het meer Chalet Robinson. Ook de wandeling meer dan waard! De ingang van het Ter Kameren Bos vind je op het kruispunt Louizalaan en Ter Kamerenlaan, bereikbaar met tram 7, 94 halte Legrand.

Brasserie de la Patinoire – Gymnasiumweg 1A, Brussel
Chalet Robinson – Steigerweg 1, Brussel

3. Kleine kerk te midden van alle drukte

Middenin het drukke winkelgebied van Brussel met zijn grote modeketens staat een lief kerkje. Je zou de Onze-Lieve-Vrouw van Finisterraekerk zo voorbij lopen als je niet weet dat het er zit. In de tijd van de eerste bouw van de kerk was dit het einde van de Brusselse stad, vandaar finis terrae. Je zult je hier verbazen over de tijd, aandacht en energie die in het barokke interieur is gestoken. Bijvoorbeeld de houtbewerkte kansel die als een soort vikingschip middenin de kerk staat. Iedere maandag is er een (gratis) concert in de kerk van 12.45 tot 13.30 uur.

Onze-Lieve-Vrouw van Finisterraekerk, Nieuwstraat 76, Brussel

4. Eten in de Antoine Dansaertstraat

In de Antoine Dansaertstraat vind je een keur aan cafés en restaurants. Op nummer 20 vind je restaurant La Kasbah, vrij vertaald het mooie verblijf van de sultan. In La Kasbah waan je je in een sprookje uit duizend en één nacht, met meer dan 100 lantaarns, fluwelen banken en kruidige geuren. De menukaart is een ontdekkingstocht door de Marokkaanse keuken. Tip: de kippenpastei met poedersuiker en de tajines (met lam of garnalen)!

La Kasbah – Antoine Dansaertstraat 20, Brussel

5. Op bezoek bij de Vlaamse regering

Op een steenworp afstand van de Grote Markt zit het Martelaarsplein. Het plein is aan het einde van de achttiende eeuw aangelegd in neoclassicistische stijl. Het torentje van Rutte valt wat in het niet bij de prachtige panden aan het plein waar de Vlaamse regering zetelt. De naam van het Martelaarsplein verwijst naar de slachtoffers van de Belgische revolutie in 1830, voor wie ook het standbeeld van de Vrijheid midden op het plein een eerbetoon is.

Martelaarsplein, Brussel

Meer van Brussel ontdekken?

Time to momo heeft zes routes om de leukste plekken van Brussel te ontdekken. Je vindt ze in de Brussel reisgids of in de time to momo app. Een van de leuke routes gaat door de wijk Elsene. We gingen je alvast voor en hebben deze tips voor je. Wanneer je voor 31 mei een stedengids koopt, krijg je er een extra gids bij: time to momo Dichtbij met 5 verrassende routes door steden in Nederland en België.

Wist je dat je vanaf Utrecht binnen drie uur op treinstation Brussel centraal staat? Treinkaarten koop je bij NS International. Hier kun je natuurlijk meteen je reis plannen.

Overzicht