Ontdek de wijk Elsene
Stedentrip: De andere kant van Brussel

Ten zuiden van het centrum van Brussel ligt de wijk Elsene. Dwars door de wijk loopt de drukke Louizalaan, met chique winkels en statige art nouveau panden. Loop je een zijstraat in, dan is de drukte meteen vergeten. Elsene is een relaxte buurt, met veel mooie architectuur, groene parken en restaurants. Wij ontdekten de buurt met de time to momo wandelroute. Dit zijn onze hoogtepunten na zo’n 17.000 stappen door Elsene, leuke tips voor je weekendje Brussel!

Slapen in boetiekhotel Made in Louise

Eén stap over de drempel en je voelt je thuis in dit hotel in een 20e-eeuws herenhuis. Overal zie je wit, taupe en strepen, van entree tot kamers en ontbijtruimte. Ook in de hotelkamer vergeet je niet dat het een pand van meer dan 100 jaar oud is door de hoge plafonds, de marmeren schouw en enorme ramen. De brocante meubels misstaan hier ook zeker niet. ’s Ochtends worden we wakker gefloten door de vogels in de grote boom in de binnentuin, terwijl het zonlicht door de witte shutters piept. Het ontbijt heeft veel biologisch, glutenvrij en lactose-vrij lekkers. Bonus: lekkere grote mokken voor je thee of koffie!

Hotel Made in Louise – Rue Veydt 40, Brussel

Snuffelen tussen vintage bij Spullenhulp

De gele gevel van Spullenhulp, Les Petits Riens in het Frans, valt al van verre op. Nadat je door de poort bent, kun je kiezen: naar rechts voor vintage kleding, meteen naar binnen bij de baby- en kinderspullen, linksaf naar de vintage kleding of rechtdoor voor vier verdiepingen boeken, meubels en kleine kringloopspullen. Wij duiken de boekenwinkel in en nemen een prentenboek en een bijzondere verzameling ansichtkaarten mee. Op de bovenste etage snuffelen we tussen schilderijen, servies en glaswerk. We kopen een aantal zilveren messen en rozenbordjes. Spullenhulp heeft in dezelfde straat ook een aparte kledingwinkel (Retro Paradise) en een kinderwinkel (Baby Paradise). Er werken mensen uit reïntegratietrajecten en de opbrengst gaat naar een goed doel tegen lokale armoede.

Spullenhulp – Amerikaansestraat 101, Brussel

Winkelen voor grote meisjes

Aan de Waterleidingstraat vind je een rijtje van drie winkels die een bezoek waard zijn. Eigenlijk ligt La Peinture Fraîche net om het hoekje aan de Notarisstraat 10. Hier vind je een enorme collectie architectuur-, kunst- en designboeken. Ernaast op nummer 12 zit Boucle d’ Or: een winkel voor kinderen tot ongeveer 10 jaar. Op de hoek van de Notarisstraat en Waterleidingstraat zit Rose, een echte snoepwinkel voor grote meisjes. De winkel is gevuld met veel glitter, glans en blingbling. Roze glitter pumps, glimmende baseball-jasjes, kratten in pastelkleuren, gouden en pluchen tassen en nog veel meer leuks gesorteerd op kleur. Vergeet niet aan de overkant van de straat te kijken bij het mooie kerkje!

Rose – Waterleidingstraat 56, Brussel

Groene oase in de stad

Kijk je op de kaart van de wijk Elsene, dan vallen meteen de twee grote vijvers op, omgeven door groen. Ook dit is Brussel! Volg je de paden langs de vijvers naar het zuiden, dan kom je uit bij het Ter Kameren Bos. Onderweg kom je langs de Abdij ter Kameren met haar mooi aangelegde tuinen. Een aantal mannen speelt petanque in het abdijpark dat daardoor des te Franser aandoet. Dit is een perfecte plek om even rond te slenteren en van een picknick te genieten. De gebouwen, waarin een kunstacademie en het Nationaal Geografisch Instituut zitten, zijn helaas niet toegankelijk.

Abdij ter Kameren – Émile Duraylaan 11, Brussel

Belgisch en biologisch eten bij Tero

Een licht, hip restaurant met uitsluitend biologische producten van eigen boerderij: een verrassende combinatie! Bij Tero eet je kleine gerechten die je met elkaar kunt delen. Wat dacht je van speltrisotto of citruscarpaccio? Alle vlees, groenten en fruit zijn afkomstig van de eigen biologische boerderij van de eigenaars. Een cola kun je hier niet krijgen, bruisende, biologische vlierbloesemlimonade wél. Alles klopt in dit restaurant: aanrader!

Tero – St.Bernardusstraat 1, 1060 Sint-Gillis (Brussel)

Ook Elsene tijdens je weekendje Brussel ontdekken?

Time to momo heeft een route door de wijk uitgezet die je in een dag prima kunt lopen. De route staat in time to momo Brussel (met nog vijf andere routes door de stad) en je vindt haar op de time to momo app. Koop je voor 31 mei een stedengids bij Time to momo, dan krijg je een Dichtbij reisgids erbij met tips voor vijf steden.

Reizen naar Brussel gaat snel met de internationale trein. Vanaf Utrecht sta je binnen drie uur middenin Brussel! Treinkaarten koop je bij NS International. Hier kun je natuurlijk meteen je reis plannen.

Lees ook zeker even deze tips voor Brussel

 

Overzicht