Met een rauw randje
Stedentrip: Tilburg, experimenteel en tegendraads

Een stedentrip Tilburg? Een volmondig ja! Deze stad ontwikkelt zich zo snel, hier wil je zijn. Om de creativiteit te zien en ervaren, te voelen en proeven. Tilburg is er voor trendsetters, vooroplopers, levensgenieters en lekkerbekken. Experimenteel, tegendraads en met een rauw randje: ontdek Tilburg aan de hand van deze tips.

Ik ga in Tilburg op pad met local Saskia, van Verrassend Tilburg en Meer. Ze kent de stad als geen ander, weet veel ins & outs, verborgen plekjes, anders dan anders verhalen en meer. Ze neemt me mee, op de fiets, om zoveel mogelijk te kunnen zien en doen. Al snel blijkt dat ik Tilburg heb onderschat. Deze stad, die me eerder zo onaantrekkelijk leek, blijkt zich in hoog tempo te ontwikkelen tot één grote hotspot en wordt met regelmaat genoemd als een van de meest innovatieve en trendy steden van ons land. Dat laatste geldt zeker voor de Piushaven en de Spoorzone, twee stadse ontwikkelingsgebieden waar de ene na de andere hippe plek verrijst. Op culinair gebied kom je dan ook niets tekort in Tilburg. Ontdek de plekjes die ik ook ontdekt hebt en proef Tilburg.

De Piushaven in Tilburg

De Piushaven is een bijzonder stukje Tilburg. Het is de grootste stadshaven van Brabant, waar langs de kades grote binnenvaartschepen liggen, als museum op hun oude dag. Dat zijn niet de enige museumstukken hier aan de haven. De brug voor de deur bij Villa La Vida wordt nog met de hand open en dicht gedraaid door een brugwachter. Elk uur.

Dit stukje historie vormt een groot contrast met alle ontwikkelingen en de bedrijvigheid aan de haven. Eigentijdse horeca concepten vullen de kades. Van het moderne restaurant RAK tot stadsbrouwerij 013 en De Belinda (een drijvend restaurant), stuk voor stuk adressen om te gaan ontdekken. En vergeet onderstaande tips zeker niet!

Tip 1: Villa La Vida

Villa La Vida zit in de voormalige Villa Pastorie. Het is een plek om het leven (La Vida) te vieren. Bij voorkeur samen! Op het terras aan het water, in de binnentuin of het wereldse interieur. Het interieur is kleurrijk: roze velours, behang met een jungle look en grote planten. Je ziet duidelijk terug dat eigenaren Jaap en Thomas veel gereisd hebben. De wereldse invloeden zie je niet alleen terug in het interieur, ook op de kaart. Wanneer je wilt, kun je samen op wereldreis. De gerechtjes zijn er om te delen en ze brengen je van Peru tot Japan en van Mexico naar het Midden-Oosten. Blijf na je diner gezellig natafelen. Met een borrel of een cocktail.

Maak het feest compleet door een van de vier hotelkamers of de loft te reserveren. In diezelfde wereldse stijl en met veel kleur ingericht.

Villa La Vida – Hoevenseweg 2, Tilburg

Tip 2: Perzisch ijs op een Perzisch tapijtje

Wanneer je bij Vittorio op het matje wordt geroepen, hoef je niet bang te zijn voor straf. Integendeel, het is een straf als je voorbij gaat aan zijn ijspaleis. Het plekje van Vittorio ligt aan de overzijde van het water bij Villa Pastorie. Het is bijzonder in alle opzichten; het is namelijk geen ‘standaard’ plek bestaande uit muren met een dak erop. Vittorio heeft een openlucht ontmoetingsplek, waar hij, weer of geen weer, mensen uitnodigt om samen te komen, samen te zijn en samen te delen. Een huisgemaakt ijsje of saffraan limonade in de zomer, koffie met appeltaart in de winter.

Vittorio is een bijzonder mens. Zijn plek draagt de naam Karvansara, ‘huis voor reizigers’. Waar je ook vandaan komt, je bent welkom. Afkomstig uit Iran verwent hij sinds 2017 zijn gasten met het lekkerste zelfgemaakte ijs: Perzisch ijs met rozenwater, saffraan, pistache en kardemom. En gitaarmuziek, een goed gesprek, een luisterend oor en af en toe een gedicht… Hier groeit liefde…

Karvansara – Havendijk, Tilburg

De Spoorzone in Tilburg

Op weg van de Piushaven naar de Spoorzone passeer je het centrum van Tilburg, met de grote winkelstraten, restaurants en bars. Dat stukje Tilburg mag je zelf gaan ontdekken, ik neem je graag mee naar de Spoorzone. Daar waar industrieel erfgoed nieuw leven is ingeblazen en de basis is voor een moderne toekomst. Een plek waar wordt gewerkt, geleefd en genoten. Creatief, innovatief en inspirerend, met een rauw randje. Een stukje trots voor de Tilburgers, een stukje voor de rest van Nederland om jaloers op te zijn.

Tip 3: Het dak op! Bij Doloris

Wanneer je vanuit het centrum van Tilburg naar de Spoorzone fietst, passeer je Doloris. Hoewel officieel niet in De Spoorzone mag je dit plekje niet missen. Rooftopbar Doloris is nog maar net geopend en een hit in de stad! Binnen en buiten is het tof. Bestel een cocktail, zoek een plekje op het terras en geniet van het uitzicht op de Tilburgse skyline. Neem vrienden mee en proef samen van wereldse streetfood dining. Gerechten van over de hele wereld, geserveerd met een twist. Silky Tofy, Moinkballs, Mexican Sunset, Tataki… denk je nu: ‘wat?’. Snel naar Tilburg om het zelf te gaan proeven! Zorg dat je op tijd bent, zodat je vooraf nog een aperitief kunt nemen in de schommelbank.

Doloris – Spoorlaan 21, Tilburg

Tip 4: Een architectonisch hoogstandje: de LocHal

De LocHal, een afkorting voor LocomotiefHal, is genomineerd als beste bibliotheek ter wereld. Niet alleen de beste, ook op de mooiste locatie wat mij betreft. De architectuur is indrukwekkend. De voormalige spoorwerkplaats is getransformeerd tot bibliotheek. Zo ongelofelijk mooi, wat mij betreft was ‘Lokhal’ ook een goede naam geweest. Dit architectonisch hoogstandje is een lokkertje voor de stad.

De LocHal – Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

Tip 5: Gourmet Market Central Station

Als je van indrukwekkende architectuur houdt, dan moet je zeker ook naar de foodhall van Tilburg. Ook hier zie je sporen van het treinverleden. De monumentale Polygonale Loods (uit 1938) aan de Spoorzone vormt tegenwoordig de basis voor het Gourmet Market Central Station. Het terras bevindt zich op de draaias, waarop treinen de loods in werden gemanoeuvreerd. In de foodhall zelf zie je de smeerputten nog (met glas afgedekt hoor). Trouwens niet alleen voor de architectuur wil je hier naartoe. Achter de enorme raampartijen vind je zo’n 15 verschillende keukens, waar je vanaf lunchtijd welkom bent. Kom samen met vrienden en ga de wereld over. Een hapje Grieks, een paar Spaanse tapas, een gerecht uit Brazilië of gewoon een pizza of burger: het is er allemaal!

Gourmet Market Central Station – Burgemeester Stekelenburgplein 208, Tilburg

Tip 6: ‘Het is wat het is’ – De Houtloods

‘t Mag niet mooier zijn dan het is’ vertelt de gastheer van De Houtloods over het interieur en de locatie. Wanneer je goed om je heen kijkt, zie je ruw beton, zware metalen balken en stoere buizen. Onbewerkt, mooi zoals het is, mooi van eenvoud.

En verrukkelijk! Hier in het oudste gebouw van de Spoorzone, daterend uit 1867, staan in de keuken koks die weten wat lekker is. Afkomstig uit sterrenkeukens koken ze nu de sterren van de hemel in de grote open keuken, het centrale middelpunt van de Houtloods. En dat blijft niet ongemerkt. Inmiddels ‘beloond’ met een Bib Gourmand vind je hier een van de beste keukens van Tilburg, die zich onderscheid door te werken met smaken die elkaar opvolgen i.p.v. gangen. Een favoriet!

De Houtloods – Burgemeester Brokxlaan 1041, Tilburg

Tip 7: Eetbar De Wagon: instappen maar!

Van dezelfde eigenaar als de Houtloods is Eetbar De Wagon. Zorg dat je op tijd bent, anders mis je de trein! Eetbar de Wagon ligt aan het spoor, in de Spoorzone en heeft een leuk terras op het perron. Wanneer je een tafel gereserveerd hebt, moet je op tijd instappen en je treinkaartje laten zien. Niet gevreesd, de Wagon rijdt niet weg. Waar je wel voor moet vrezen? Bij Eetbar de Wagon ontsporen ze graag, schrik dus niet van een beetje afwijkende creativiteit op je bord.

Eetbar de Wagon – Burgemeester Brokxlaan 1041, Tilburg

Tip 8: De stad uit, even trappen voor La Trappe

Als je in Tilburg bent, moet je ook een Tilburgs biertje proeven. Een kwartiertje fietsen buiten de stad ligt Bierbrouwerij de Koningshoeven, waar binnen de muren van de abdij prijswinnende biertjes worden gebrouwen. La Trappe Tripel is zelfs verkozen tot beste bier van Nederland! Dat bewijst dat bier brouwen niet zomaar wat brouwwerk is en al helemaal niet bij de Koningshoeven. De bieren van La Trappe worden gemaakt volgens de volgende 3 principes:

1. Altijd en alleen binnen de muren van de abdij
2. Met water uit eigen bron, bereid door monniken of onder toeziend oog van een monnik
3. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel

La Trappe is bier met een hart, ‘t bier van werken en bidden; het bier van de stilte. Proef de stilte tijdens een rondleiding door de brouwerij, waarbij je uitleg krijgt van gewas tot glas, en schuif daarna aan in het Proeflokaal. Voor een bierproeverij of voor koffie, lunch, borrel.

Ook als je geen bierliefhebber bent, fiets toch naar de Koningshoeven. De abdij, het Proeflokaal en de brouwerij liggen prachtig! De moeite waard om te gaan kijken.

La Trappe – Eindhovenseweg 3, Berkel Enschot

Tip 9: De onbetwiste nr. 1- Restaurant Monarh

Al deze tips waren slechts een voorproefje van wat je te wachten staat als je gaat dineren bij Restaurant Monarh, een van de 21 sterrenrestaurants in Brabant. In 2019 een Michelinster ontvangen, als eerste restaurant in Tilburg. De Tilburgers zijn trots op de Spoorzone en misschien wel net zo trots op deze eerste ster.

Heb je iets te vieren? Wil je een avond om nooit te vergeten? Laat de heren van Monarh je in de watten leggen en proef, beleef en verwonder. Zwevende amuses, dampende desserts; de tongstrelende gerechten zijn oogstrelend! Sprakeloosheid is wat rest…

Restaurant Monarh – Bredaseweg 204-08, Tilburg

Tip 10: Blijf overnachten in Tilburg

Loopt het water je in je mond bij het lezen van deze tips? Neem van mij aan: Tilburg smaakt naar meer! Een dagje Tilburg is leuk, blijven slapen nog veel leuker. Zo heb je alle tijd voor alle tips en kun je ook nog even de stad uit. Een paar overnachtingstips:

  • Ik noemde al even Villa La Vida, een kleinschalig en persoonlijk boutique hotel. In de Piushaven, beter kun je niet zitten.
  • B&B De Stadsslaperij ligt in het centrum van Tilburg, op 5 minuten lopen van de Piushaven. Met slechts 4 kamers ben je hier verzekerd van persoonlijke aandacht.
  • Net buiten Tilburg, in Goirle, ligt Stella Suites Boutique hotel. Een bijzonder plekje met luxe suites en een uniek interieur.

Tip: plan ook een stedentrip Breda en ontdek de verschillen

(Foto’s LocHal en headerfoto: Visit Brabant)

Overzicht