Gele letters met de naam Fort Kijk in het gras

Kijk je ogen uit
Dagje uit: Fort K’IJK van de Stelling van Amsterdam

Gele letters met de naam Fort Kijk in het gras

De forten van de Stelling van Amsterdam zijn gebouwd tussen 1880 en 1914 en zijn al tientallen jaren niet meer in gebruik. Je kunt je voorstellen dat het verval dan toeslaat. Dat is natuurlijk zonde van zo’n uniek stukje Nederlandse geschiedenis! Renovatie voorkomt verval en dat hebben ze bij Fort K’IJK goed begrepen.

Van Fort bij Krommeniedijk naar Fort K’IJK

Het Fort bij Krommeniedijk in Noord-Holland, op de grens van Uitgeest en Krommenie, is één van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam. Ook dit fort dreigde te vervallen. Gelukkig is het fort uitgebreid gerenoveerd en heeft het een nieuwe bestemming gekregen. Sinds de oplevering van het “nieuwe” fort in 2017, heeft het ook een nieuwe naam: Fort K’IJK. Het fort ligt centraal aan vele fiets- en wandelroutes waardoor het de perfecte plek is om te pauzeren.

Zien en doen in Fort K’IJK

In het fort kun je op avontuur met een interactieve audiotour. Een deel van het fort is in gebruik als woontrainingscentrum voor jong volwassenen met autisme. Bijzonder is dat het fort na de renovatie voor het grootste deel voorziet in de eigen energiebehoefte en duurzaam in gebruik is dankzij aardwarmte en zonnepanelen. De toiletten worden doorgespoeld met regenwater en er zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. Schapen houden het grasdak kort. Op de warmste dag van het jaar, terwijl de mussen van het dak vallen, ga ik samen met mijn dochters Meike en Jasmijn op avontuur in het fort.

Op avontuur door Fort K’IJK

Zo’n fort is natuurlijk best een beetje spannend! Een hele leuke manier om het fort te verkennen is met de interactieve audiotour van Landschap Noord-Holland. Door de lichtlijn in het fort te volgen, leer je spelenderwijs meer over de Stelling van Amsterdam en de natuur in de omgeving van Fort K’IJK. We doen spelletjes en krijgen vragen om op te lossen. De tour is verrassend en de mooie lichtprojecties maken indruk. Aan het eind van de tour mogen we meedenken over de toekomst van de Stelling en krijgen we als dank een mooi aandenken. Mijn twee tieners zijn super enthousiast! De tour duurt ongeveer dertig minuten en is geschikt voor jong en oud.

De K’IJK-koepel: magisch uitzicht

Fort K’IJK heeft nog iets bijzonders en dat is de K’IJK-koepel. Bovenop de voormalige hefkoepel, waar ooit de kanonnen stonden, staat een uniek vogeluitkijkpunt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Hollandse landschap. De K’IJK-koepel is in 2019 zelfs beloond met een belangrijke renovatieprijs als prachtig voorbeeld van een renovatieproject, de Gulden Fenix.

Ook op avontuur door Fort K’IJK?

Waar? Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest
Prijs? Entree tot het fort is gratis
Openingstijden: Kijk op de website van Fort K’IJK voor de actuele openingstijden

De andere forten ook bekijken? Lees meer over de Hollandse Waterlinie

Overzicht