Berghutjes in een almweide

Een aaneenschakeling van hoogtepunten
Zuid-Tirol: 10 tips voor het Eisacktal

Berghutjes in een almweide

Aan het einde van de Brenner Autobahn, vanuit Oostenrijk naar Italië, begint het Eisacktal. Een veelzijdig dal, waar je het hele jaar door verrast wordt door de schoonheid van de natuur, in combinatie met cultuur. Dit bijzondere stukje Italië, waar je je af en toe ook in Oostenrijk waant, heeft zoveel te bieden, in elk seizoen. Ontdek deze regio in Zuid-Tirol aan de hand van deze tips.

Het Eisacktal is een van de hoofddalen in Zuid-Tirol. Het dal loopt vanaf de Brenner Autobahn, in het noorden tot aan de stad Bolzano in het zuiden. Met aan de ene kant de ruige toppen van de Dolomieten en aan de andere zijde groene berghellingen is elke dag hier anders. Ontdek het zelf en laat je verrassen zoals ik ook zo verrast ben.

1. Ga winkelen in Brixen/Bressanone

De hoofdstad van de regio, Brixen (in het Italiaans Bressanone), is een charmante stad. Langs de rivieren Eisack en Rienz staan pastelkleurige huizen. In het gezellige centrum loopt een wirwar van straatjes met pleintjes, tal van winkels, delicatessenzaken, wijnbarretjes en restaurants. Ga een taartje eten bij Konditorei Pupp aan het begin van de winkelstraat en ga na het winkelen een terrasje pikken, borrelen of dineren bij Alter Schlachthof, mijn favoriet in de historische stad.

Alter Schlachthof – Schlachthausgasse, 4, Bressanone

2. Bezoek Klausen/Chiusa

Hoewel een stuk kleiner dan Brixen is het zuidelijker gelegen Klausen niet minder charmant. Dit stadje wordt gezien als een van de mooiste plaatsen van Italië en valt op door de ligging onderaan de berg. Hoog boven de stad zie je het klooster Säben liggen, omringd door wijngaarden. Parkeer je auto aan de rand van de stad en wandel op je gemak door de straatjes, ook hier geflankeerd door pastelkleurige huizen.

3. Bewonder de herfst in Zuid-Tirol

Adembenemend mooi is de bergwereld van Zuid-Tirol wanneer in de herfst de bomen de hellingen een gouden glans geven. Je adem stokt bij het zien van alle tinten geel, oranje en rood die bij elke bocht in de bergwegen weer zorgen voor een nieuwe kleurrijke verrassing. De kreet ‘dagen met een gouden randje’ is vast en zeker hier in de bergen ontstaan op een van de zonnige herfstdagen, waarop de temperatuur in het dal met gemak nog op loopt tot 20-25 graden.

4. Culinair genieten bij een Buschenschank

In het Eisacktal gaan eeuwenoude tradities hand in hand met moderne ontwikkelingen. Traditionele gerechten en recepten gaan van generatie op generatie, streekproducten worden steeds belangrijker. Op de boerderijen in het dal openen Buschenschänke, boerencafés, voor een paar maanden per jaar hun deuren om je te laten genieten van hun producten en familiegerechten. In de authentieke stubes is het culinair genieten. Bourgondische maaltijden worden geserveerd door de familie des huizes, smakelijk gecombineerd met huisgemaakte wijn. Informeer ter plekke naar de favoriete Buschenschänke. Ze zijn in het voorjaar geopend voor een boerenbrunch, in het najaar voor het traditionele Törggelen.

5. Schuif aan voor het Törggelen

Törggelen? Voor ons een vreemd woord, in Zuid-Tirol een begrip waar jaarlijks naar uitgekeken wordt. In het najaar, van oktober tot december, vindt het Törggelen plaats. Nog een reden om in de herfst naar Zuid-Tirol te gaan. Wanneer de eerste nieuwe wijn klaar is, openen Buschenschänke hun deuren voor een speciaal menu met kastanjes en de nieuwe wijn in de hoofdrol. Traditiegetrouw maken families samen een herfstwandeling, gevolgd door een uitgebreide lunch of diner. Een traditionele maaltijd bestaat uit een soep met gerst vooraf, gevolgd door pastakussentjes met spinazie, zuurkool met worst, ham en ander vlees van eigen boerderij, geserveerd met gefrituurde hapjes van aardappeldeeg. Een glas nieuwe wijn hoort er bij, net als de zoete afsluiting met gepofte kastanjes (zelf te pellen) en ‘beignets’ gevuld met marmelade.

Larmhof Törggelen – S. Maurizio, 30, Villandro

6. Maak kennis met de Roter Hahn

Verspreid over Zuid-Tirol liggen tal van boerderijen, aangesloten bij kwaliteitslabel Roter Hahn. Roter Hahn staat voor luxe overnachten op de boerderij, in een appartement of een comfortabele B&B kamer. Hoewel een boerderij misschien anders doet vermoeden, is je accommodatie eigentijds met vele extra’s. Zo bestaat het ontbijt altijd uit meerdere producten van eigen boerderij en krijg je een rondleiding door de boer of boerin. Zo leuk en interessant om hun verhalen te horen en te proeven van pure smaken.

De producten van de Roter Hahn boerderijen zijn ook te proeven in een van de Buschenschänke in het voor- of najaar of in de landwinkels. Huisgerookte spek en prosciutto, kwaliteitswijnen, jam, kaas… neem wat smaken van Zuid-Tirol mee naar huis.

7. Wandel naar een berghut in Zuid-Tirol

Ook als niet geoefende (berg-)wandelaar zijn er prachtige wandelingen te maken door de bergen in Zuid-Tirol. Begin rustig aan en zorg voor een leuke en lekkere tussenstop onderweg. Ik wandel graag naar een berghut, die in Italië soms verrassende culinaire parels blijken te zijn. Met als extra nog eens een adembenemend uitzicht! De volgende drie wandelingen zijn ook voor beginners goed te doen:

  • Wandel naar de Tuffalm bij Völs am Schlern. Parkeer je auto bij de Völser Weiher en wandel langs het meer over route 1 naar de berghut, een wandeling van 45 minuten. Met kleine kinderen volg je het bospad, wat geleidelijk aan stijgt naar de Tuffalm, een wandeling van 1 uur en 15 minuten.
  • Geniet van de ruige bergtoppen tijdens de wandeling naar de Schatzerhütte. Volg vanuit Brixen de weg omhoog naar Afers en de parkeerplaats bij Plose Parkhotel. Vanaf daar loop je in 30 minuten naar de berghut met een van de mooiste uitzichten in het dal.
  • Ontdek de schoonheid van de Villanderer Alm. Start vanaf de parkeerplaats bij Käseregg (boven Latzfons) of de Gasser Hütte (boven Villanders) en wandel in een uur naar de Stöffl.

8. De Seiser Alm / Alpe di Siusi, letterlijk en figuurlijk hoogtepunt

Wat een droomplek, deze grote bergweide in de Dolomieten. Op grote hoogte wachten glooiende heuvels aan de voet van grillige drieduizenders. Een hoogtepunt van je bezoek aan Zuid-Tirol. Vanuit Castelrotto/Kastelruth en Siusi/Seis kun je met de bus of met de bergbahn omhoog naar het hart van de Seiser Alm, naar Compatsch (Compaccio). Vanaf hier starten tal van wandelingen en activiteiten op de alm. Voor beginnende wandelaars en geoefende berggeiten. Kijk vooral om je heen om het landschap in je op te nemen. Zoveel schoonheid!

9. Rijd over spectaculaire bergpassen

Hoewel het Eisacktal van ongekende schoonheid is, mag je deze bergpassen niet missen tijdens je bezoek aan Zuid-Tirol. Rijd een ronde om het Sellamassief, bekend onder fanatieke skiërs door de Sellaronde. Start met de Gardenapas (Passo Gardena) en slinger over tal van bochten langs spectaculaire vergezichten met toppen boven de drieduizend meter. Vervolg je weg over de Campolongopas (Passo Campolongo), de Pordoipas (Passo Pardoi) om uiteindelijk via de Sellapas (Passo Sella) weer terug te keren naar het beginpunt. Het Sellamassief is altijd aanwezig, met de loodrechte wanden machtig en dominant.

Vertrek op tijd zodat je onderweg alle tijd hebt om overal te stoppen, de natuur in je op te zuigen, een wandeling te maken, een terrasje te pikken of de berglift naar de Sasso Pordoi (2950 meter) te nemen. Ontroerend mooi…

10. Slaap boven op de berg

Obergruber Hof ligt hoog boven het dal, bijna aan het einde van de wereld. Tal van haarspeldbochten brengen je vanuit Brixen hoger en hoger de berg op. Daar verwelkomen Sonia en Hannes je graag in hun moderne appartementen. Kies voor het nieuwste appartement, op de bovenverdieping van het oude woonhuis. Het appartement heeft twee slaapkamers, een moderne keuken, gezellige eethoek en zithoek. Het allermooiste is het uitzicht. Zet de wekker voor de zonsopgang, die in de vroege ochtend de Dolomieten in vuur en vlam zet.

Obergruber Hof – Sagschmöl 3, Lazfons

Enthousiast geworden?

Lees ook de andere artikelen over Zuid-Tirol

Overzicht