Feest in Brixen. Van gebouwen hangen slingers

De oudste stad van Zuid-Tirol
Italië: Bezoek Bressanone/Brixen in Zuid-Tirol

Feest in Brixen. Van gebouwen hangen slingers

In het noorden van Italië, ongeveer 45 kilometer onder Oostenrijk, ligt een prachtig Zuid-Tirools stadje: Bressanone (in het Duits: Brixen). Ik bezocht deze oudste stad van Südtirol/Alto Adige met schattige steegjes en bijzondere plekken en deel mijn enthousiasme hierover graag met jou. Mijn tips voor 24 uur in Bressanone!

Wandel door het historisch centrum van Brixen

Na Bolzano en Merano is Bressanone met zo’n 21.000 inwoners de grootste stad van Zuid-Tirol. Je zult ongetwijfeld gecharmeerd zijn van Bressanones centrum met smalle middeleeuwse straten. Slenter wat rond, gewoon zonder plattegrond of Google Maps, en je komt vanzelf langs Piazza Duomo waar de kathedraal van Bressanone staat te stralen. Tussen 1745 en 1755 kreeg de kathedraal met twee torens haar barokke stijl.

Bewonder de pastelkleurige gevels, wandel langs de rivier, pik een terrasje tussen de Italianen, loop een delicatessenzaak binnen om te proeven, sluit af bij een wijnbarretje.

Alter Schlachthof

Om maar met de beste tip van wal te steken: er is één hip adres in Bressanone en dat is Alter Schlachthof! In dit voormalige slachthuis kun je terecht van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Plof neer in een suède stoel in de lichte en industriële inrichting of schuif aan op het terras voor bijvoorbeeld een lekkere lunch. De keuken werkt graag met lokale seizoensproducten en Zuid-Tiroolse wijnen ontbreken natuurlijk niet op de kaart. Ja, zo blijf je met gemak de hele dag hangen!

En waarom niet gelijk ook een nachtje eraan vastplakken als ’t kan?! Twee jaar geleden kwam er een bed and breakfast in de nok van het pand. Een jonge architecte bedacht het ontwerp voor zes slaapkamers. De stijl is hout en basic, maar met alles wat je nodig hebt. Kamer 1 is vanwege het extra dakraam het mooist.

Wat ik zo leuk vind aan dit adres in het centrum van Bressanone? De ontspannen en gemütliche sfeer dankzij de vele locals die hier komen. Check als je hierheen gaat ook even de online kalender. Er worden regelmatig leuke optredens georganiseerd bij Alter Schlachthof.

Alter Schlachthof – Schlachthausgasse 4, Brixen

Konditorei Pupp

Een begrip tot ver in de omgeving: Konditorei Pupp. Aan het begin van de winkelstraat zit deze klassieke konditorie, waar het op elk moment van de dag druk is. ‘s Ochtends vroeg zie je vooral Italianen aan de koffie met een brioche om de dag op te starten. Rond koffietijd is het een geroezemoes van dameskransjes die samen genieten van koffie met taart. Wil je er lunchen, zorg dat je op tijd bent!

Pupp Konditorei – Altenmarktgasse 37, Brixen

Lees ook deze tips voor de omgeving van Brixen en Zuid-Tirol

In het kort:

Op de kaart: Bressanone ligt in het dal Valle Isarco/Eisacktal dat zich uitstrekt van de bergpas Brennerpass tot de provinciehoofdstad Bolzano. Dit gebied staat ook wel bekend als ‘het dal van de wandelroutes’.

De bergen in: Vanuit de stad loop je zo de natuur in. Een wandeling op de berg Plose is bijvoorbeeld een idee.
Italiaans, Duits en Ladinisch: In Zuid-Tirol worden deze drie talen gesproken. In Bressanone praten de meeste mensen Duits en wordt er dus meer over Brixen gesproken dan Bressanone. Maar om duidelijk te maken dat het over Italië gaat kies ik in deze blog voor de Italiaanse naam!

Meer info: Veel informatie over Bressanone en Zuid-Tirol lees je op de officiële Nederlandse website over Zuid-Tirol.

Overzicht