Spectaculaire hoogtepunten
Oostenrijk: Oost-Tirol, van hoogtepunt naar hoogtepunt

Oost-Tirol, onderdeel van Tirol, wordt ook wel het ‘Dak van Oostenrijk’ genoemd. Met 266 toppen boven de 3000 meter vind je hier spectaculaire uitzichten, adembenemend natuurschoon, een stukje authentiek Oostenrijk en veel minder Nederlanders dan in Tirol.

Tirol is zeer geliefd bij de Nederlandse vakantieganger. Met Innsbruck als regiohoofdstad en bekende plaatsen als Mayrhofen, Kitzbühel, Fügen, Gerlos en Sölden trekt deze provincie jaarlijks veel toeristen. Bij Tirol hoort ook Oost-Tirol (Osttirol), van Tirol gescheiden door Italië en Salzburg. Een stukje Oostenrijk waar ik tot voor kort nog niet van had gehoord, waar Italiaanse invloeden hoorbaar en tastbaar zijn, waar je nog rust vindt en waar je rijdt, fietst en wandelt van hoogtepunt naar hoogtepunt.

De hoogtepunten van Oost-Tirol

Niet voor niets wordt deze regio het ‘Dak van Oostenrijk’ genoemd. Met al die toppen boven de 3000 meter reis je hier van hoogtepunt naar hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk. Onder al die hoge toppen bevindt zich de ‘Koning der bergen’ de Großglockner met 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. Deze machtige bergtop is niet de enige berg waar je adem van stokt. De Großvenediger (3666 meter), de ruige toppen van Nationalpark Hohe Tauern en de Lienzer Dolomieten benemen je de adem, alleen al door er naar te kijken. Zoveel schoonheid in deze regio, zoveel mogelijkheden…

3x toffe activiteiten in Oost-Tirol!

Ben je op vakantie met oudere kinderen, die alleen uit hun bed komen voor een adrenalinekick? Wedden dat ze voor deze activiteiten direct naast hun bed staan?! Deze drie activiteiten, voor jong én oud, mag je zeker niet missen wanneer je Oost-Tirol bezoekt. Het summum:

1. Rodelen bij Lienz

Rodelen is altijd leuk! In zomer of winter met volle vaart de berg af racen zorgt voor een grote glimlach op je gezicht. De Osttirodler is een van de meest spectaculaire rodelbanen in de Alpen. De baan is maar liefst 2,7 kilometer lang. Scherpe bochten, waarvan enkelen 360 graden, steile hellingen en ‘sprongen’ laten je gieren van de lach en van de spanning. Het gaat hard (snelheid bepaal je zelf) en is verslavend leuk!

Praktische informatie:
Wat? Osttirodler
Waar? Bij Lienz

(fotografie: Osttirol Information)

2. Belevenispark Galitzenklamm

Net buiten Lienz ligt het belevenispark Galitzenklamm, waar jonge en oudere kinderen zich met gemak een dag kunnen vermaken. Dit park is avontuurlijk, afwisselend en sportief. Wat kun je er allemaal doen? Start met een wandeling door de kloof naar de waterval. Er is een mooi pad naar boven aangelegd, met trappen en wandelbruggen langs steile wanden. Wanneer je naar beneden kijkt, zie je geoefende klimmers langs de Galitzenklamm Klettersteig. Er zijn verschillende klimniveau’s, ter plekke kan klimuitrusting gehuurd worden. Voor de kleinsten onder ons is er een waterspeelplaats, met een trekpontje, zandplaats en speeltoestellen. Vanaf 4 jaar mag je je uitleven in het klimbos, waar je parcours Dolomiti, Laserz of Spitzkofel kunt volgen. Die laatste is voor de echte durfals: op 12 meter hoogte klim je, klauter je en volg je het parcours langs de boomtoppen. Wie niet bang is, sluit af met een rondje Flying Fox!

Praktische informatie:
Wat? Wassererlebnispark Galitzenklamm
Waar? Bij Lienz
Geopend: half mei tot eind september

3. E-biken bij de Dolomitenhütte

Fietsen in de bergen? Dan moet je wel heel gek zijn, dacht ik nog. Totdat we een elektrische mountainbike in handen kregen en de bergwereld aan onze voeten lag. Vanaf de Dolomitenhütte in de Lienzer Dolomieten maak je een prachtige tocht naar de Karlsbader Hütte, ruim 700 meter hoger. Volg het brede pad omhoog en vergeet niet onderweg regelmatig te stoppen om te genieten van het adembenemend mooie landschap! Als je af en toe echt even op adem moet komen door de hoogte en het stijgen, stop je gewoon een keertje extra. Dat is hier echt geen straf met de kale en ruige toppen als decor van je fietstocht.

Praktische informatie:
Wat? E-biken
Waar? bij de Dolomitenhütte
Wanneer? tijdens de zomermaanden
Voor wie? Niet geschikt voor kinderen jonger dan 14 jaar en onervaren mountainbikers.

Tip: zoek je een bijzonder overnachtingsadres? Blijf dan slapen in de Dolomitenhütte. Deze hut is niet zomaar een berghut. Het is een berghotel op een fantastische locatie, op ruim 1600 meter, met een uitzicht waar je de hele dag niet op uitgekeken raakt. En hoe fijn, voor deze ‘berghut’ hoef je geen geoefend wandelaar te zijn!

Niet voor niets wordt de hütte ook wel het Adelaarsnest genoemd. De ligging van de 80 jaar oude hut is spectaculair, op een rots boven een steile afgrond. De oorspronkelijke berghut met gezellige stube, een open haard en terrassen is gebouwd van hout uit de omliggende bossen. Het nieuwe gedeelte van het ‘hotel’ is strak, modern en gebouwd van staal, glas en beton. Door de enorme ramen kijk je op de imposante bergtoppen van de Lienzer Dolomieten. De Dolomitenhütte heeft verschillende kamers, van familiekamers tot de Adlerhorst, onze favoriet, met aan beide zijden van de kamer ramen van vloer tot plafond. De kamers in de berghut hebben een gedeelde badkamer.

Praktische informatie Oost-tirol:

Afstand: ruim 1000 km vanaf Utrecht
Vignet: Voor Oostenrijk heb je een (tol)vignet nodig, te koop aan de grens voor nog geen € 10,- voor 10 dagen. Ga je twee weken op vakantie, koop dan 2 x 10 dagen (voordeliger dan een vignet voor 2 maanden).
Overnachten? De Dolomitenhütte op 1600 meter.
Meer lezen over Oost-Tirol? Bekijk de website van Osttirol – Dein Berg Tirol

Bekijk al onze tips voor Oostenrijk

Overzicht