De paden op, de lanen in!
Eropuit: 7x Op avontuur in de natuur

Het is een feit: de natuur is goed voor je! Hoe simpel kan het zijn: springen over een slootje, gillen van plezier. Kom mee naar buiten: 7x Op avontuur in de natuur!

De frisse lucht, ruimte en rust zijn heilzaam voor lichaam én geest. Voor mij persoonlijk is het vooral de tijdelijke zorgeloosheid die me zo goed doet. Tonnen energie krijg ik ervan. En een leeg hoofd waarin weer inspiratie kan borrelen. Zo’n dag in de buitenlucht tintelt nog heel lang na in je lijf. Wat doet de natuur met je?

De geur van regen
Of je nu op een bijzonder plekje bent of gewoon in je eigen omgeving; in de natuur ben je binnen no-time uit de dagelijkse sleur. Zodra ik de verharde weg verlaat, merk ik al dat mijn zintuigen op scherp gaan. Mmmm, ruik eens, dat vers gemaaide gras. Wat heerlijk, de geur van regen! Hoeveel verschillende vogels hoor je eigenlijk als je 1 minuut heel geconcentreerd luistert? Zo, heel bewust aanwezig in de natuur, in het moment, valt de stress laag voor laag van me af.

Puur in de natuur 
Eerlijk is eerlijk, de eerste stappen zoek ik in mijn tas een paar keer tevergeefs naar mijn mobiele telefoon. Ontwenningsverschijnselen. Wat een stress levert dat ding me op. Nee, nu is het tijd voor mijn voeten. Gewoon een eind lopen, stap voor stap, adem in en adem uit. Ruiken, zien, voelen, luisteren. Alleen en stil. Puur in de natuur. Na een tijdje voel ik mijn voeten. En de rest van mijn lijf. Buiten komt binnen, wát een sensatie!

Altijd dichtbij 
Gelukkig is de natuur nergens écht ver weg, zelfs niet in ons dichtbevolkte land. Weinig tijd is vanaf nu geen excuus meer; want je kunt ook een speurtocht lopen door je eigen buurt. Of zet gewoon eens een oude pan op de tuintafel en verzamel de beste ingrediënten voor een heksensoep. Water erbij, modder, stenen en blaadjes. En roeren maar. Wedden dat er dan in je lijf van alles begint te borrelen?

VFdWbGNpQmliRzlsYldWdQ==

UW5KdmIyUWdiM0FnY0dGd2FXVnk=

We geven je graag tips voor een ‘ontspannings’ avontuur in de natuur. 7 x Op avontuur in de natuur:

1. Ga slootje springen

Oké, de Friezen maken er een sport van, maar slootje springen kunnen we natuurlijk allemaal (proberen). En gelukkig nog op veel plaatsen in Nederland. Er zijn zelfs speciale struingebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waar je wel móet springen om de natuur te ontdekken. En ken je de Speelpolders al in de Zuid-Holland? Laarzen aan (of uit!) en… spring!

2. Vliegeren

Aan het strand, in een weiland of gewoon op straat; wie een vlieger oplaat, geniet van een ultiem hoofd-in-de-wolken gevoel. Lekker staren naar het gekleurde papier, dansend in de wind en… je hoofd raakt vanzelf leeg.

3. Schuitje varen

In Nederland is water altijd dichtbij. Het geluid van kabbelend water, ruisend riet en kwakende kikkers werkt ontspannend. Vaar met een fluisterbootje door slootjes, over meren, langs dijkjes en idyllische dorpen. Beleef de natuur vanaf het water en ervaar het gevoel van vrij zijn.

4. Ga naar waar je hart je brengt

Volg je hart en ga een middag op ontdekkingstocht. Stap op de fiets of wandel vanaf je voordeur zonder een vooropgezet plan, je gevoel achterna. Sla eens links af, in plaats van rechts en wijk eens af van de gebaande paden; sta open voor het avontuur in de natuur.

UzI1aGNIcGhjQ0JtYjNSdklFZHZaWE4wYVc1bklFVjJaVzUwY3c9PQ==

5. Bezoek een natuurlijke speeltuin

Ze zijn in opmars in Nederland en dat is goed nieuws: natuurlijke speeltuinen halen namelijk het beste in kinderen naar boven. Ze kunnen er creatief zijn in de buitenlucht met gebruik van simpele, natuurlijke materialen. En eerlijk is eerlijk; ook voor ouders héél heilzaam, ontdekten we bij De Kleine Tuinman in Dedemsvaart. Kijk voor dit én andere adressen op de speelnatuurkaart van www.springzaad.nl

6. Struinen langs de uiterwaarden

Struinen betekent eindeloos genieten van ongerepte flora en fauna. Langs de rivier de Waal zijn verschillende struinroutes uitgezet. Wandel over ongeëffende paden, langs strandjes, weilanden en wilgenbossen. Verzamel onderweg schatten uit de natuur om er thuis een kunstwerkje van te maken. Kijk op www.rivierenland.nl voor de struinroutes.

7. Met schepnetjes vissen in de sloot

In en om sloten en plassen leven heel veel dieren. Ga met een emmer en schepnetje op pad langs het water. Zoek naar beestjes tussen de waterplanten, vang kikkerdril en hengel naar visjes. Neem eventueel een loep en een zoekkaart mee om je vangst te analyseren.

Um1GeWJTQnNhV1ps

Bekijk de leukste logeeradressen in het bos

Overzicht