Kano's aan een steiger tijdens wetlandsafari

Kanovaren bij Amsterdam
Eropuit: Wetlands Safari bij Amsterdam

Kano's aan een steiger tijdens wetlandsafari

Op zoek naar een origineel en sportief uitje? Ga kanovaren in de wetlands bij Amsterdam!

Weet jij waarom Amsterdam op palen is gebouwd? 800 jaar geleden lag er alleen maar een uitgestrekt en drassig veenmoeras op de plek waar onze hoofdstad nu staat. Door palen te slaan in de harde zand- en kleilagen onder het veen, blijven de grachtenpanden maar ook het Koninklijk Paleis en het Centraal Station al heel wat eeuwen stevig overeind staan. In de achtertuin van datzelfde Amsterdam, op maar 10 minuten rijden vanaf het Centraal Station, ligt een nog ongerept veen- en moerasgebied. Verrassend genoeg is die, in onze ogen doodgewone platte polder, voor buitenlandse toeristen een paradijs!

Kanosafari door de wetlands

Hoog tijd dus om het natte land rond Amsterdam beter te leren kennen en dat kan natuurlijk maar op één manier: over het water. Majel Tromp organiseert dagelijks kanosafari’s door de wetlands in het Amsterdamse achterland. Na haar studie reisde ze 10 jaar rond de wereld, zeilde de Pacific- en Atlantische Oceaan over en ging naar de zeevaartschool in Enkhuizen. Water staat dus centraal in haar leven en deze passie deelt ze dan ook graag met anderen.

Watergang en Varkensland

Relaxed peddelen we in onze Canadese kano’s door de slootjes van het pittoreske dorpje Watergang naar het veenweidegebied van het Ilperveld en Varkensland, natuurgebieden gelegen tussen Broek in Waterland en Landsmeer. Vroeger was hier alleen maar zompig moeras en veengrond. Nu is het een broed- en slaapgebied voor grutto’s en andere weidevogels en wordt het grootste deel gebruikt als landbouwgrond. Een oase van rust met in de verte de skyline van Amsterdam.

Majel vertelt ons alles over het wild- en plantenleven in de polder. Wist je dat juist de jonge scheuten van zuring maar ook brandnetels het lekkerste zijn voor in de soep of salade? Gratis superfood van eigen bodem! Majel weet alles over de inpoldering van Nederland, de strijd tegen het water en het leven onder zeeniveau. Want, zonder onze dijken zou Nederland voor 35% worden overspoeld. En dat is nou net wat ons land zo bijzonder maakt: “God made the earth but the Dutch made Holland”.

Inspiratie voor Rembrandt en Vermeer

Het kabbelen van het water, de rust, het zonnetje en een landschap uit de schilderijen van Rembrandt en Vermeer. Het is genieten. Bij een eilandje in het natuurgebied stoppen we voor een lekkere picknick met streek producten. Mijn favoriet: broodje brandnetelkaas!

Ondanks de stevige wind kanoën we na de lunch met gemak weer richting Watergang. Een sportief maar vooral heel relaxed en leerzaam uitje voor jong en oud.

Praktische informatie

Wat? Actieve natuurexcursie, Wetlands Safari, max. 10 personen
Waar? Vertrekpunt busstation IJ-zijde achterkant Amsterdam Centraal Station
Duur? 5 uur
Prijs: € 59 incl. het transport (bus, kano), gids, drankje voor en na afloop, picknick en donatie Landschap Noord Holland.
Kinderen: vanaf 7 jaar

Meer lezen of een plekje reserveren? Wetlands Safari

Overzicht