5x adrenalinekick
Oostenrijk: 5x dit móet je doen in het Alpbachtal!

Een vakantiebestemming voor het hele gezin: het Alpbachtal in Tirol. Voor gezinnen met jonge kinderen zijn er volop mogelijkheden om lekker te spelen en te wandelen. Van een belevenisspeelplaats bovenop de berg tot gratis minigolf. Maar ook tieners (en/of pubers) vervelen zich in deze regio geen moment! Daag je kinderen uit om vroeg op te staan, samen de berg op te gaan, de rivier af te zakken of nog een boomtop te pakken. Van deze 5 activiteiten krijg je een adrenalinekick!

1. Zonsopgang op de Wiedersbergerhorn

Het is misschien wel het laatst waar je in de vakantie aan denkt: vroeg opstaan. Maar toch, hier krijg je geen spijt van! Voor het vroege opstaan voor deze activiteit ontvang je een mooie beloning.

Tijdens de zomermaanden gaat de Wiedersbergerhornbahn om de week heel vroeg open, zodat jij de zonsopgang bovenop de top van de Wiedersbergerhorn kunt bewonderen. Afhankelijk van de maand gaat de eerste lift om 03.45 uur (later in de zomer om 05.00 uur) naar boven. Na aankomst boven klim je in het donker naar de 2127 meter hoge top (ongeveer 1 uur klimmen) om precies op tijd aan te komen voor de zonsopgang. Langzaam kleurt de lucht alle tinten roze, oranje en rood om vervolgens plaats te maken voor de zon, die haar eerste stralen over de bergtoppen laat schijnen om jou te verwarmen!

Aanmelden: bij de Tourismusbüros in het Alpbachtal
Uitrusting: goede wandelschoenen en zaklamp (hoofdlamp)
DOEN: Na afloop aanschuiven voor het ontbijt bij Berggasthof Hornboden boven op de berg

2. Snelle Segwaytour

Heb je ze ook wel eens voorbij zien komen in de stad, op de boulevard aan het strand of op Schiphol, zo’n snelle Segway? Gaaf zijn ze, hè?! In het Alpbachtal kun je ervaren hoe het is om zelf op een Segway te staan. En ik kan je vertellen, dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt.

De Segways zijn uitgerust met stoere off the road banden, zijn elektrisch aangedreven en kunnen tot 20 km/u. Je begint met een individuele uitleg en begeleiding. Na wat oefeningen ga je op pad. Hoewel je in het begin het idee hebt met je neus op het asfalt te eindigen, is het na even wennen echt super tof! Er zijn verschillende routes mogelijk, naar de Böglalm of Bischoferalm, door het dorp of zelfs tijdens de zonsopgang met ontbijt in de bergen.

Reserveren en vertrekpunt: Kinderhotel Galtenberg Inneralpbach
Minimum leeftijd: 10 jaar (maar uit ervaring adviseer ik 12 jaar)

3. Klimbos in Kramsach

Je kunt de boom in! Natur Hochseilgarten in Tiroler Seenland daagt je uit. Het klimbos in Kramsach is er voor kinderen vanaf 1.30 meter. Ontdek je evenwicht, behendigheid en doorzettingsvermogen tijdens de Adler Tour of de 17 meter hoge Mammut Tour. Wankel over kabels, hop van boomstam naar boomstam en eindig met de Flying Fox die je het gevoel geeft zo vrij te zijn als een vogel.

Waar? Outdoorcenter Tirol Kramsach
Minimum lengte: 1.30m Adler Tour, 1.45m Mammut Tour
Duur: min. 2,5 – 3 uur

4. Coole klooftocht door de Kaiserklamm

In het Alpbachtal Seenland heb je maar liefst drie kloven waarin je een wandeling kunt maken: de Kaiserklamm, Tiefenbachklamm en Kundler Klamm. We kozen voor de Kaiserklamm, aan het einde van het dal bij Brandenberg, Aschau. De wandeling door de nauwe kloof is slecht 1 kilometer. Je volgt de Brandenberg rivier stroomopwaarts, over smalle rotsige paden, ijzeren bruggen, onder rotsen door waarbij het water in je nek drupt, smalle houten bruggetjes en uitgehakte tunnels terwijl beneden je het water met grof geweld door de kloof wordt geperst. Na afloop kun je bij Gasthaus Kaiserhaus, bij de parkeerplaats, nog even op het terras plaatsnemen terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin.

Waar? Brandenberg Aschau
Lengte: 1 kilometer, ongeveer 30 minuten
Veiligheidsadvies: In de winter en tijdens veel neerslag in de zomer is de kloof gesloten. Voor kleine kinderen wordt een veiligheidsgordel aangeraden.
Entree: gratis
Tip: Combineer je bezoek aan de Kaiserklamm met een wandeling bij de Tiefenbachklamm. Gezien de ligging en de afstanden makkelijk op 1 dag te doen. 

Wild water avontuur

Voor de echte thrill seekers: boek een wild water avontuur bij Sport Ossi in Kramsach en ga tuben! Op een vrolijk beschilderde rubberen band zak je de beek af, spanning en sensatie gegarandeerd! Wanneer je kiest voor de Familie tour drijf je 1,5 kilometer mee, ga je voor de XL tour dan volg je de beek voor 3,5 kilometer. Hijs je in de wetsuit, verzamel al je moed, bijt even op je tanden en laat je zachtjes op je band landen.

Wat? Tuben
Waar? Sport Ossi Kramsach
Wanneer? Van 1 mei tot half oktober
Duur? 1-1,5 uur afhankelijk van de waterstand
Overige wateractiviteiten: raften, canyoning, kajakken

(foto’s: Alpbachtal Seenland Tourismus & Marleen Brekelmans)

Naast deze activiteiten biedt het Alpbachtal nog tal van andere mogelijkheden. Bergbeklimmen, wandelen, fietsen… Als gast ontvang je de Alpbachtal Seenland Card, waarmee je gratis gebruik mag maken van bergliften, openbaar vervoer, excursies etc. Ideaal!

Lees meer over het Alpbachtal 

Overzicht