Voor iedereen!
Oostenrijk: vakantie in het Alpbachtal

In de meest bekende regio van Oostenrijk, Tirol, ligt het Alpbachtal met het mooiste dorp van het land. Een natuurparadijs voor iedereen: rustzoekers, gezinnen met kleine kinderen, families met pubers, sportievelingen, romantici… Met een veelzijdig aanbod aan activiteiten en prachtige accommodaties om uit te kiezen vind je hier altijd iets wat bij jouw vakantiewensen past! Ga op vakantie in het Alpbachtal.

Alpbachtal Seenland

Alpbachtal Seenland wordt ookwel omschreven als Tirol Pur. Authentieke bergdorpen, groene weides met her en der een boerderij, ongerepte bergtoppen, kabbelende beekjes en idyllische vergezichten wachten op je. Oostenrijk zoals het bedoeld is!

De regio bestaat uit het Alpbachtal en Seenland, met 9 dorpen en 1 stadje (Rattenberg). Door de ligging in de Kitbüheler Alpen vind je hier hoge toppen als de Wiedersberghorn en Gratlspitz. In het Alpbachtal ligt aan het begin het dorp Reith im Alpbachtal, vervolgens Alpbach en als laatste Inneralpbach. Hier eindigt de weg en kun je alleen nog te voet verder. Seenland bestaat uit Brixlegg, Kramsach, Rattenberg, Radfeld, Kundl, Münster en Breitenbach. Volg je bij Kramsach de Brandenberger Ache dan rij je een prachtig doodlopend dal in waar het dorpje Brandenberg ligt.

Dit natuurparadijs moet je zelf ontdekken! Wandel door diepe kloven, beklim de hoogste toppen, gebruik de bergliften voor wandelingen op hoogte, zwem in een van de bergmeren en geniet van lokale lekkernijen in een hutje op de alm.

(foto’s: Alpbach Seenland Tourismus)

Alpbach, het mooiste dorp van Oostenrijk

Direct bij binnenkomst in Alpbach werden we getroffen door de schoonheid en charme van dit bergdorp. Logisch dat dit dorp verkozen is tot mooiste dorp van Oostenrijk en tot Bloemendorp van Europa. De huizen zijn allemaal in dezelfde traditionele stijl gebouwd, de houten balkons hangen vol met bloemen die dagelijks vertroeteld worden, de wite kerk is het stralende middelpunt en dat temidden van groene almen, klingelende koeienbellen en frisse berglucht in. Hier wil je zijn!

Alpbach ligt bijna aan het einde van het doodlopende dal. Doordat er eeuwenlang geen goede weg naar het dorp ging, zijn tradities goed bewaard gebleven, waaronder de huizenbouw waarbij veel gebruikt wordt gemaakt van hout. Ook nu nog mag er alleen gebouwd worden volgens de oude bouwstijl, wat het dorp een heel eigen karakter geeft.

(foto: Alpbachtal Seenland Tourismus)

Wandelen door het Alpbachtal

Rondom het dorp lopen prachtige wandelingen. Stap de deur van je hotel, pension of appartement uit en je kunt gelijk van start gaan. Een lichte rondwandeling van een uur voor na het avondeten, een bezinningswandeling langs de beek of een wandeling naar de Bischoferalm voor een verfrissend drankje. Elke stap die je zet biedt je een ander mooi uitzicht over het dorp en de omgeving.

Bezoek Rattenberg, de kleinste stad van het land

Aan de rivier de Inn, die dwars door het dal stroomt, ligt de kleinste stad van het land: Rattenberg. Het historische centrum, alleen te voet toegankelijk, is goed bewaard gebleven en bestaat uit prachtige pastelkleurige huizen met restaurants, winkels, konditoreien en ateliers. De stad staat bekend om de glasblazers (Glasstadt), die kunstige creaties maken die je overal op straat ziet. Strijk neer op een terrasje en kijk even lekker om je heen. De stad is zo klein dat je stadsbezoek anders wel erg kort zou zijn.

Handig! Alpbach Seenland Card

Dit is echt zo fijn: elke gast die minimaal 1 nacht in het Alpbachtal verblijft ontvangt gratis (!) de Alpbach Seenland Card. De kaart biedt je de mogelijkheid om elke dag iets leuks te ondernemen, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Gratis openbaar vervoer en bergliften, excursies en toegang tot zwembaden. En daarnaast korting op bijvoorbeeld fietsverhuur, raften, entree voor een schloss en musea. De lijst met mogelijkheden is lang en divers. Je vult met gemak je vakantie met leuke uitjes, zonder extra kosten.

Zo is het openbaar vervoer gratis (Regiobus Alpbachtal Seenland & Sightseeing Bus Jenbach-Stans-Swach), waarmee je naar de gratis bergliften (Wiedersbergerhornbahn Alpbach, Reitherkogelbahn Reith im Alpbach en Markbachjochbahn Niederau/Wildschönau) in het dal kunt gaan. Zo’n gastenkaart maakt dat je ook bij minder mooi weer toch even een kijkje gaat nemen bovenop de berg. De verrassing is groot als je dan boven de wolken uit stijgt.

Een dagje geen zin om te wandelen/fietsen of… Bezoek een van de gratis musea, waaronder het Tiroler Bauernhöfe Museum, neem deel aan een stadswandeling in Rattenberg of ga zwemmen in Brixlegg, Münster of Wörgler. In het hoogseizoen is er elke week een programma met gratis excursies en activiteiten. Wat dacht je van een ontdekkingstour door Alpbach, een bergwandeling onder begeleiding van een ervaren gids, een fakkelwandeling voor het hele gezin of een 5-meren wandeling bij Kramsach?

Praktische informatie:

Wat? Alpbachtal Seenland
Waar? Ongeveer 900 kilometer vanaf Utrecht
Vignet: Voor Oostenrijk heb je een (tol)vignet nodig, te koop aan de grens voor nog geen € 10,- voor 10 dagen. Ga je twee weken op vakantie, koop dan 2 x 10 dagen (voordeliger dan een vignet voor 2 maanden).
Overnachten: Op de website van Alpbach Seenland Tirol vind je alle mogelijkheden op een rij. We verbleven in een van de appartementen van Haus Margit, Alpbach Juwel. Een comfortabel appartement, onlangs gerenoveerd, met balkon aan de dalkant met prachtig uitzicht, zo’n gezellige Oostenrijkse stube eettafel en zalige bedden.

 Laat je verleiden om naar Oostenrijk op vakantie te gaan

Overzicht