Niet missen!
Oostenrijk: 3x doen in Vorarlberg

In de regio Vorarlberg is zoveel moois te bewonderen, een week vakantie hier is te kort. Sterker nog, een hele zomervakantie is nog te kort voor alles wat Vorarlberg te bieden heeft. Mocht je moeilijk kunnen kiezen uit alle mogelijkheden, deze drie activiteiten springen er wat ons betreft echt uit!

1. Wandelen naar de Formarinsee

De Formarinsee en Rote Wand zijn in 2015 verkozen tot het mooiste plekje van Oostenrijk in het kader van ‘9 Plätze, 9 Schätze’. Dat wil wat zeggen: zoveel mooie plekken te bewonderen en dít is de allermooiste plek. Wanneer je na een pittige wandeling voor je ogen het smaragdgroene meer ziet opdoemen, dan begrijp je direct waarom. Aan de voet van de Rote Wand schittert een frisgroen bergmeer, een stralend middelpunt tussen de ruige toppen. De Rote Wand dankt zijn naam aan de rode kleur, aan de zuidkant van de ruim 2700 meter hoge top. Deze berg is een geliefde bestemming voor bergbeklimmers, maar ook de minder geoefende wandelaars moeten zeker een trip naar de Formarinsee inplannen. Het meer op zich is al een prachtige bestemming.

Vanuit het dorpje Dalaas in het Klostertal start de wandeling naar de Formarinsee en de Freiburger Hütte. De Steenbok Trail leidt je via 9 tussenstops in ruim drie uur naar boven, een klim van ruim 1000 meter. Volg de steenbokken langs de kant van het pad en leer bij elke tussenstop meer over de omgeving. Je eindpunt is het heldere meer en de gezellige berghut. Ben je nog fit, maak dan een rondwandeling om het meer om optimaal van de schoonheid te genieten. Terug loop je via dezelfde weg of neem de wandelbus naar Lech en vanaf Lech met de Landbus terug naar Dalaas.

Praktische informatie:

Lengte: 8 km
Wandelduur: 3 uur
Start: Kristbergsaal Dalaas
Hoogteverschil: 847 m – 1922 m

2. Overnachten boven op de berg

Kamperen, overnachten in een pension of B&B, een vakantiehuis of hotel is natuurlijk fijn, maar wil je iets écht bijzonders, kies dan voor een overnachting boven op de berg. Tijdens de zomermaanden kun je in de Montafon overnachten op de top van een berg. Hoe cool is dat! Alleen op de wereld daarboven… Om 16.00 uur word je verwacht in Gaschurn, waar je de lift omhoog neemt. Wanneer iedereen naar het dal afdaalt, blijf jij bovenop de berg. Onder begeleiding van een berggids wandel je naar de plek waar je zelf je tent opzet (ter plekke aanwezig). Mocht je zin hebben, dan maak je nog een mooie wandeling, klim je langs de via Ferrata (een pad langs de bergwand met stalen kabels) of ga je voor je tent zitten genieten van het waanzinnige uitzicht. Aan het eind van de dag wordt er op een kampvuur een verrukkelijke maaltijd voor je bereid terwijl de lucht langzaam roze/oranje/rood kleurt. Je duikt vroeg je tent in en komt er vroeg weer uit: de zonsopgang wil je niet missen! Na het ontbijt bij het Nova Stoba restaurant, bovenaan de berglift, keer je terug naar het dal. Vol van frisse berglucht en een bijzondere ervaring rijker.

Praktische informatie:

Startpunt: Versettla kabelbaan Gaschurn
Wanneer: aantal dinsdagen tussen juli en september
Benodigdheden: slaapzak, wandelschoenen, rugzak en zaklamp
Meer informatie: zie Alpine Camping Montafon

Slapen met de wereld aan je voeten

(fotografie: Montafon alpine camping Daniel Zangerl)

Slecht weer alternatief:

Mocht het alpiene kamperen niet doorgaan omdat de weersvoorspellingen slecht zijn, probeer dan of er nog een plekje voor je vrij is bij Haus Matswitsch. Dan logeer je toch op de berg, maar met comfort! Haus Matswitsch ligt op de Golmberg, bij het middenstation van de Golmbahn (Vandans). Ook hier keert de rust terug zodra alle wandelaars naar beneden zijn. Het uitzicht vanaf het terras is prachtig, de sfeer van Haus Matswitsch zoals je verwacht van een Oostenrijkse berghut. Het restaurant is nog authentiek ingericht, met stubebanken, hartjes in de stoelen, bloemen voor de ramen… Het hotelgedeelte is in 2013 nieuw gebouwd en biedt comfortabele gezinskamers (4-persoons) met eigen douche & toilet. Erg leuk, zo’n nacht samen op de berg!

Praktisch:

Wat? Haus Matschwitz
Waar? Matschwitzer Weg 30, 6774 Tschagguns
Prijs: vanaf € 57,- voor een volwassene in de zomer, overnachting op basis van halfpension (ontbijt en 4-gangen diner inbegrepen)

3. Zonsondergang bovenop de berg

Gaat bovenop de berg kamperen of slapen je een stap te ver, kies er dan voor om de zonsondergang van grote hoogte te bewonderen. Je kunt natuurlijk na je bergwandeling boven blijven ‘hangen’ totdat de zon ondergaat, of je gaat later op de avond met de lift weer omhoog. De zonsondergang vanaf de Diedamskopf in het Bregenzerwald was voor ons een van de hoogtepunten van ons verblijf in Vorarlberg! Met een picknick in onze rugzak gingen we de berg op, kozen een prachtig plekje weg van de andere wandelaars en genoten van elke minuut op de berg. Het adembenemend mooie uitzicht tot aan de Bodensee, het boven-op-de-berg zijn, de stilte, de paragliders die recht voor onze neus vertrokken… alles!

Praktisch:

Wanneer? Elke donderdag vanaf begin juli tot half september, de bergbahn gaat van 18.00 tot 22.30 uur.
Handig: Heb je een gastenkaart van het Bregenzerwald, dan is de lift gratis.

Praktische informatie Vorarlberg:

Bereikbaarheid: Vorarlberg ligt op nog geen 800 kilometer van Nederland.
Vignet: Voor Oostenrijk heb je een (tol)vignet nodig, te koop aan de grens voor nog geen € 10,- voor 10 dagen. Ga je twee weken op vakantie, koop dan 2 x 10 dagen (voordeliger dan een vignet voor 2 maanden).
Overnachten: Zimmer frei! Pensions, hotels, vakantiewoningen, campings; de keuze is reuze! Van traditioneel tot hip, van authentiek tot design.
Meer weten? Bezoek de website van Vorarlberg Alpenregion.

Handig: Informeer naar de Inclusive Cards voor gasten. Afhankelijk van de regio waar je verblijft krijg je een gastenkaart waarmee je gratis met het openbaar vervoer kunt, het entree voor musea en zwembaden gratis is, gebruik mag maken van zomerkabelbanen en deel kunt nemen aan excursies en begeleide wandelingen.

Lees wat we nog meer schreven over Vorarlberg

Overzicht