Wijn & wandelen
Zuid-Tirol: 6 hoogtepunten in het Meraner Land

Denk jij wel eens aan een vakantie in het noorden van Italië? Daar waar Italianen (soms) Duits spreken, de natuur adembenemend mooi is en je heerlijk kunt eten? Dan is deze lijst met tips in Zuid-Tirol voor jou! Ontdek de schoonheid van het Meraner Land in Zuid-Tirol, met het mediterrane Merano, Bolzano en Caldaro. Ga wandelen, winkelen en wijn proeven. We vertellen je graag wat je er zeker moet zien, 6 tips:

1. Merano, stad met flair

Merano is een bijzondere stad. In deze stad, na Bolzano de grootste stad in Zuid-Tirol, heerst het hele jaar door een prettig klimaat. Dat komt doordat de warme wind uit het zuiden vrij spel heeft en de bergen de koude wind uit het noorden tegen houden. Zo komt het dat er palmbomen in de stad groeien, je tropische beplanting ziet en de stad een mediterrane sfeer heeft. Hoewel er overal in de regio Duits wordt gesproken, ben je hier toch echt in Italië. Stijlvolle modezaken, tal van terrassen waar vroeg in de middag de Aperol Spritz op de tafeltjes staat, delicatessenzaken waar je van gaat watertanden, een operazangeres die op een pleintje spontaan haar talent ten gehore brengt; Merano heeft flair!

 • Küchelberg stoeltjeslift in Merano
   Om een goed beeld te krijgen van deze groene stad ga je met de vintage Küchelberg panorama-stoeltjeslift omhoog! Boven kun je op je gemak koffie drinken en van het uitzicht genieten. Opstappen op Via Galileo Galilei in het centrum van Merano.
 • De Tappeinerweg
  Nadat je Merano vanuit de hoogte hebt bewonderd, is het leuk om de Tappeinerweg te bewandelen. Een prachtige promenade van ongeveer 4 kilometer die tegen de hellingen van de Küchelberg aan ligt. Volgens sommigen één van de mooiste promenades van Europa. Onderweg kom je verschillende restaurantjes en cafeetjes tegen.
 • Café Elisabeth
  Bij Café Elisabeth zit je goed voor een lekkere salade met een Hugo cocktail. Elisabeth is een verwijzing naar de beroemde Oostenrijkse keizerin Sissi, die back in the days graag in Merano kwam om te ontspannen in de wellness. Dat kan nu nog steeds trouwens bij de thermen in Merano.
  Café Elisabeth – Passeggiata Estate 2, Merano
 • 357 Pizza and Food
  Chef-kok en eigenaar Fenoglio Andrea van Michelinster restaurant Sissi runt ook 357 Pizza and Food. Verwacht hier heerlijke pizza’s en veel locals in een kleurrijk restaurant.
  357 Pizza and Food – Via Plankenstein 3 Merano

2. De waterval van Parcines (Partschinser Wasserfall)

Niet ver van Merano ligt het dorpje Parcines/Partschins. Vanuit het dorpscentrum rijdt een bus naar de waterval van Parcines, een van de mooiste watervallen van Europa. Met een verval van 97 meter een imposant natuurverschijnsel. De bus brengt je naar de bovenkant van de waterval, van waar je een kleine wandeling maakt naar het uitzichtpunt. Precies daar waar het water de diepte in stort. Wandel na afloop op je gemak terug naar het dorp, voor een terrasje voordat je terugkeert naar Merano.

Ben je een geoefende wandelaar? Dan moet je zeker een van de etappes van de beroemde Meraner Höhenweg wandelen. Bij voorkeur de etappe van de 1000 treden, voor de mooiste vergezichten over Natuurpark Gruppa di Tesso/Texelgruppe.

3. Südtiroler Weinstrasse (Strada del Vino)

De Zuid-Tiroolse wijnroute (Strada del Vino) biedt een goede manier om te proeven van het landschap en natuurlijk de wijnen van Zuid-Tirol. De wijnroute slingert vanaf Bolzano zuidwaarts, langs wijngaarden op glooiende hellingen, wijnhuizen, pittoreske dorpen, meren en burchten. Alles langs de route staat in het teken van wijn. Je kunt (delen van) de route te voet, op de fiets of in de auto afleggen. Op zo’n leuke Vespa is ook geen slecht idee! Leuk is dat wijngaarden vaak samen gaan met burchten en kastelen. Daarvan vind je er in Zuid-Tirol meer dan 800, waarvan sommigen nu als hotel of restaurant dienst doen.

Wijnranken met tegen berghelling een Italiaans dorp

4. Het stadje Kaltern/Caldaro in het Meraner Land

Kaltern is een gezellig stadje aan de Südtiroler Weinstrasse, een must-see wat mij betreft. Zo’n stadje waar je graag een tussenstop maakt, voor de lunch of een wijnproeverij op een van de terrasjes. De dag vroeg beginnen, start met een ontbijt bij La Nonnaglück. Liefde gaat door de maag en dat hebben ze bij boutiquecafé La Nonnaglück in Kaltern helemaal begrepen. De (groot)moeder van Gerda en dochters Vera en Mara heette Glück. En als je het geluk hebt zo te heten én gelukkig te leven, dan wil je dat delen met anderen. Aldus oma Glück. Haar gedachtegoed en recepten vormen de basis van La Nonnaglück, een conceptstore met horeca. Van het uitgebreide ontbijt (‘Frühstücksglück’) ga je op wolkjes zweven. Handig om de avond ervoor niet teveel te eten, want je wordt verwend met verse sap, yoghurt, fruit, knapperige broodjes, gepocheerd eitje en nog veel meer!

La Nonnaglück – Buolplatz 4, Kaltern an der Weinstraße

Kom je later op de dag in Kaltern? Ga wijn proeven op de binnenplaats bij Drescherkeller, een voormalig slot uit de 16e eeuw. Voor een glas wijn met authentieke charme.

Drescherkeller  – Piazza Maria Von Buol 3, Kaltern an der Weinstraße

T250YmlqdA==

5. Wijnbarretje Vinzig in Bolzano

Terug in Bolzano sluit je de dag af bij Vinzig. Dit wijnbarretje aan het einde van de Guntschnapromenade in Bolzano is een echte insiders tip. Hier geniet je van lokaal gemaakte wijn met een borrelplankje en een taartje na. Buiten staan een paar tafeltjes en kijk je uit over Bolzano, met slecht weer zoek je een plekje binnen. Het makkelijkst loop je naar Vinzig vanuit de stad, via de hierboven genoemde promenade. Een klim bergopwaarts van ruim een half uur, maar na een wijntje of twee loop je zo weer naar beneden! Niet elke dag en elk seizoen open, dus check de openingstijden voordat je gaat.

Vinzig – Glaningerweg 13 Bolzano

Terrasje met gekleurde stoelen op helling in Zuid-Tirol Bordje met ham, quiche, kaas en dipjes

6. Eeuwige sneeuw in het Schnalstal (Val Senales)

Een groter contrast is bijna niet mogelijk: waar in Merano palmbomen groeien, ligt op de hoogste toppen in het Schnalstal eeuwige sneeuw. Zoveel dat er zelfs buiten het winterseizoen geskied kan worden, van september tot mei op de gletsjer. Een raar gezicht om in het dal te wandelen tussen de skischoenen en skipakken. Een berglift brengt je vanuit het einde van het dal, vanuit het dorpje Kurzras (Maso Corto) naar de gletsjer. In enkele minuten van 2011 meter naar 3212 meter hoogte.

Halverwege het Schnalstal ligt het stuwmeer Lake Vernago (Vernagt Stausee). Maak een wandeling rond het meer, waarbij je de omringende bergtoppen gespiegeld ziet in het kristalheldere water.

Praktische informatie voor het Meraner Land in Zuid-Tirol:

Afstand: Vanaf Utrecht is het ongeveer 1000 kilometer naar Bolzano, de hoofdstad van Zuid-Tirol. Je kunt ook vliegen op Venetië, Verona of Innsbruck en vanaf daar een auto huren.
Ontspanning: Onder de noemer ‘South Tyrol balance activity’ worden er op verschillen plekken in Zuid-Tirol allerlei leuke ontspanningsactiviteiten georganiseerd.
Meer informatie: Bezoek de officiële vakantiepagina van Zuid-Tirol voor meer informatie of lees eerst onze andere artikelen over Zuid-Tirol.
Overnachten: Verspreid over het Meraner Land liggen luxe appartementen en B&B’s van de Roter Hahn. Logeren op een wijnlandgoed, overnachten op een fruitbedrijf, een wellness tussen de wijngaarden; de keuze is enorm. Een van de locaties, Ansitz Mairhof, ligt in Partschins, niet ver van Merano. Een fijne uitvalsbasis voor je bezoek aan dit deel van Zuid-Tirol.
Fun fact: In Zuid-Tirol worden 3 officiële talen gesproken. 70% spreekt Duits, 26% Italiaans en 4% Ladinisch (een taal die afstamt van het Latijn).

N.B. dit artikel is in 2017 geschreven door Jolanda Spoelstra, in 2019 aangevuld en geüpdatet met tips van Marleen.

Overzicht