Een brede sloot met kano's in het gras en terrasstoelen met parasols

5x de boot in
Eropuit: De 5 mooiste plekjes om een dagje te varen

Een brede sloot met kano's in het gras en terrasstoelen met parasols

De zomer is hét seizoen om het water op te gaan. Op een warme zomerdag zoek je verkoeling op het water, lekker met je voeten overboord. Al rustig varend trekt het landschap aan je voorbij, vanaf het water ziet alles er anders uit. Tijdens een vaartocht ben je er echt even helemaal uit, zo’n dagje de boot in voelt als vakantie. Trossen los en gaan! De 5 mooiste plekjes om een dagje te varen.

1. Op zoek naar de Big Five in Alde Feanen

Dit waterrijke nationaal park in Friesland, de Alde Feanen, verken je het beste vanaf het water. Bij voorkeur in alle rust, door een elektrische sloep te huren. Ga de uitdaging aan en ga op zoek naar de Big Five van de Alde Feanen: otter, ooievaar, aalscholver, roerdomp (soort reiger) en ree. Neem een goed gevulde picknickmand mee en je hebt een heerlijk ontspannen dag.

Sloepverhuur www.detwirre.nl

Elektrische sloep in Alde Feanen

2. Varen langs ruisend riet

Als je hier geen zomers gevoel krijgt, dan lukt het nergens meer. Tijdens een boottochtje op de Nieuwkoopse Plassen zie je langs de oevers idyllische rietgedekte huizen, terrassen aan het water en zeilbootjes aan de horizon. Vaar door smalle slootjes en over grote plassen, langs rietkragen en weilanden.

Verhuur zeilbootjes, kano’s, SUPs, roeiboten en elektroboten www.tijstermanboten.nl

Kanoën door het Groene Hart

3. Groen genieten in de Biesbosch

Een dagje de natuur in en dan ook nog met Bootje Gezond, dat klinkt als een perfect dagje uit, niet? Nationaal park de Biesbosch ligt op de grens van Brabant en Zuid-Holland. Het natuurgebied bestaat uit kronkelende kreken en rivieren. Neem een picknick mee en leg aan bij een van de steigers, of ga op zoek naar een verborgen strandje. Maak je vaartocht extra bijzonder en ga varen tijdens de schemering, de beste tijd om bevers te spotten.

Elektrische sloep www.bootjegezond.com

4. Schuitje varen, theetje drinken in Laag Holland

Ten noorden van Amsterdam ligt Laag Holland, een oer-Hollands stukje Nederland met veel water, polders, dijken, karakteristieke huizen en molens. Huur een fluisterbootje en ga varen door een ansichtkaart. Start bij de Fluisterbootverhuur Overleek, net buiten Monnickendam en kies voor de lange route waarbij je vaart naar Holysloot om aan te leggen bij Eetlokaal ’t Schoolhuis en vervolgens naar Zuiderwoude.

5. Varen door een doolhof van slootjes

Nationaal Park Weerribben-Wieden is een van de grootste moerasgebieden van Europa, half water, half land. Je ontdekt de schoonheid van de natuur het beste per fluisterbootje. Vaar geruisloos over de talloze slootjes, langs rietlanden en moerasbossen. Deins je niet terug voor een beetje drukte? Bezoek dan ook even Giethoorn. Maar ook dorpjes als Dwarsgracht en Belt-Schutsloot zijn prachtig! En minder druk…

Fluisterbootje, kano of sloep huren?

Op het water slapen?

Is een dagje op het water voor jou niet genoeg? Reserveer een nachtje bij een van deze adressen en val al dobberend in slaap:

Overzicht