Dame met rode trui en fakkel aan rand van een meer

De bergen in voor rust en ruimte. Afdalen voor reuring en rumoer.
Oostenrijk: 5 dingen om te doen in Zell am See – Kaprun

Dame met rode trui en fakkel aan rand van een meer

In de regio Zell am See Kaprun geniet je van een perfecte mix van traditionele boerencharme en het moderne Oostenrijkse leven. Voor zowel rust als rumoer volg je deze 5 tips in dit mooie stukje Salzburgerland.

Het levendige dorp Zell am See en het kleinere Kaprun zijn in Nederland bekende wintersportplaatsen. Door de Kitzsteinhorn Gletsjer is het er zeer sneeuwzeker en ook de après-ski is er een feest. Maar juist in de zomer, als de wind die het meer laat rimpelen en het gras in de alpenweides laat dansen je verleidelijk in de oren fluistert, is deze regio op z’n mooist. Zeker als je, naast Oostenrijkse boerencharme, ook op zoek bent naar gezellige levendigheid zit je in het moderne Zell am See goed. Voor een perfecte mix van zowel het nostalgische als het eigentijdse Oostenrijk geef ik je hier mijn top 5 met dingen om te doen in Zell am See / Kaprun.

1. Ga mee op kruidenwandeling

Christine uit Kaprun is de helende werking van de vele alpenkruiden met de paplepel ingegoten. Een kus en een zelfgemaakte crème van paardebloem-extract op een buil of schram was haar als klein meisje niet vreemd. De liefde voor de natuur zit in haar bloed en de vele recepten in haar hoofd. Last van reuma, eczeem of rusteloosheid? Ze heeft er een middeltje voor. Deze vrouw vertelt zo gepassioneerd dat alleen al de wandeling op de Fürthermoar Alm een rustgevende werking heeft. De kruidenwandeling is te boeken bij het toeristenbureau in het centrum van Kaprun en is zelfs voor de meest nuchtere persoon een aanrader.
Gids in berm ruikt aan kruiden

2. Doe een dagje winter in Kaprun

Als ‘s morgens de zon achter een bergtop vandaan komt en de temperatuur in het dal langzaam stijgt, kijk je er best even van op als je mensen met ski’s op hun nek voorbij ziet komen. Toch is het de moeite waard om deze mensen (die de weg een beetje kwijt lijken te zijn) te volgen naar de top van Kitzsteinhorn. Het kan namelijk zomaar zijn dat daar op ruim 3000 meter hoog een dik pak verse sneeuw ligt. Met de zomerkaart neem je gratis de 3 kabelbanen die je naar het topje van de berg brengen. Of je hier nou komt om van het uitzicht te genieten, om even af te koelen of om in je korte broek van de berg te roetsjen: dit is letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van je vakantie.
Op de gletscher van Kaprun, uitzichtspunt met zicht op sneeuw(Fotografie: (c) Ideenwerk Werbeagentur gmbh & Gletscherbahnen Kaprun AG)

3. Dirndl in de mode

Oostenrijk staat niet bekend om het op de voet volgen van hippe trends. Maar juist dat traditionele en stijlvaste maakt dit land zo aantrekkelijk. Wat zou Oostenrijk zijn zonder de houten balkonnetjes met kleurrijke bloemen? En wat dacht je van die prachtige Dirndls en Lederhosen die hier nog onderdeel zijn van het dagelijks leven?! Regelmatig kom ik in de verleiding om zo’n prachtige jurk te kopen. Dat je daarmee een beetje uit de toon valt in het nuchtere Holland hield me tot nu toe tegen. Totdat ik de prachtige winkel van Mirabell Plummer zag in Zell am See. Deze lokale modeontwerpster mixt als geen ander traditie met het moderne leven. Met als resultaat kleding die, met een beetje lef, niet zou misstaan aan de Amsterdamse grachten.
(Fotografie: (c) Faistauer)

 4. Zell am See Summer Night Festival

In de maanden juli en augustus is het iedere woensdagavond feest in het centrum van Zell am See. Mocht je, net als ik, je bedenkingen hebben over de feestcapaciteiten van de, op het eerste gezicht wat stijve, Oostenrijkers dan overtreft dit al je verwachtingen. Soepel zwieren jong en oud over het feestelijk verlichte dorpsplein. De Grüner Veltliner vloeit rijkelijk bij de stijlvol aangeklede wijnbarretjes en tot diep in de nacht wordt er door dorpelingen en toeristen eensgezind gejodeld.
(Fotografie: (c) Faistauer)

5. Sigmund Thun Klamm

Toegegeven: de klim door deze eeuwenoude kloof is indrukwekkend maar ook een beetje toeristisch. Voordat je je hierdoor laat tegenhouden, moet je weten dat je in de zomermaanden op maandagavond in het schemerdonker omhoog kunt klimmen. Eenmaal boven beneemt het uitzicht over een magisch blauwgroen meer je de adem. Een kleine wandeling langs al dit moois brengt je naar het eindpunt waar een groot kampvuur brandt. Nestel je met een drankje in de kring om het vuur en laat je meevoeren door de klanken van plaatselijke muzikanten. Samen met de anderen, veelal locals, eet je gepofte aardappels met knoflooksaus. Er hangt zo’n fijn ontspannen sfeertje dat, wanneer je om je heen kijkt, het voelt alsof je in een kring vol vrienden en bekenden zit. Hier wil je nog wel even blijven zitten. Al is de fakkel wandeling terug ook zeker de moeite waard.Klamm met houten wandelpad erlangs(Fotografie: (c)Roland Hölzl)

Enthousiast geworden en wil/ga jij naar Zell am See / Kaprun?

Neem dan ook even een kijkje op www.zellamsee-Kaprun.com voor meer informatie.

Overzicht