Puur Alpengeluk
Oostenrijk: herfst in het Brixental

Herfst in het Oostenrijkse Brixental. Wandel over hoge bergen en diepe dalen voor prachtig uitzicht en helder inzicht. Een flinke portie Alpengeluk! Maximaal opladen in het Brixental.

Een herfstdipje is mij totaal onbekend. Ik geniet ieder jaar weer van de prachtige kleuren. En na een flinke herfststorm zie ik juist door de kale bomen het bos weer. Geen vallende blaadjes syndroom voor mij dus. Maar toch is de herfst (ook voor mij) de tijd om sommige dingen eens goed onder de loep te nemen. Even op adem te komen en misschien zelfs wel, net als de bomen, het overbodige los te laten. Moeilijk of zwaar? Helemaal niet! Zeker niet toen ik dit najaar op mijn nieuwe bergschoenen met een, nog verrassend warm, zonnetje op mijn gezicht door de het Oostenrijkse Brixental liep. Weg met alle zelfhulp boeken en meditatie apps! De herfst in Oostenrijk zet al je zintuigen op scherp. En het enige wat je hoeft te doen voor een flinke portie Alpenglück is de natuur te volgen.

T29zdGVucmlqayBCcml4ZW50YWw0NA==T29zdGVucmlqayBCcml4ZW50YWw0MQ==T29zdGVucmlqayBCcml4ZW50YWwxNQ==

Overweldigend natuurschoon in het Brixental

En die natuur is precies waarom ik zo gek ben op Oostenrijk. De machtige bergen zijn zo overweldigend dat je er niet omheen kunt. Zodra je ’s morgens de gordijnen openschuift is daar dat WAUW gevoel. Bergtoppen zo groot en trots dat je niet anders kunt dan er stil van worden. Zet in de vroege morgen een kopje thee en geniet van de frisse berglucht. Luister in alle rust naar de geluiden van het langzaam ontwakende Alpengebied en de eerste zorgen smelten als sneeuw voor de najaarszon.

T29zdGVucmlqayBCcml4ZW50YWwyMA==

The Mountains are calling

Het lijkt alsof de geluiden je roepen. Dus hup; bergschoenen aan en aan de wandel. En wandelen kun je hier volop. Vele wandelwegen in dit uitgestrekte gebied leiden je langs alpenweides, heldere bergmeertjes en gezellige almhütte. Hier in de bergen heerst in deze tijd van het jaar een natuurlijke rust die bij iedere stap meer vat op je krijgt. En als je met een leeg hoofd en je longen vol de top bereikt, heb je letterlijk en figuurlijk alle hindernissen overwonnen. Hier word je niet alleen beloond met een waanzinnig uitzicht maar vaak ook met helder inzicht.

T29zdGVucmlqayBCcml4ZW50YWwzMw==T29zdGVucmlqayBCcml4ZW50YWw0MA==

In de wolken in het Brixental

De meest magische manier om van deze prachtige vergezichten te genieten is een Alpen ballonvaart. Met Ballooning Tyrol kun je het hele jaar door een ballonvaart maken boven de Kitzhüheler Alpen. En ieder seizoen heeft zo zijn charme. Maar de koude herfstnachten in combinatie met de zonnige dagen zorgen voor kraakheldere luchten en dus het mooiste uizicht op de goudglanzende dalen en de voorzichtig wit kleurende bergtoppen. Zwevend tussen hemel en aarde denk je aan helemaal niks. Het waanzinnige gevoel van vrijheid maakt het tot een onvergetelijke ervaring!

T29zdGVucmlqayBCcml4ZW50YWwyMw==T29zdGVucmlqayBCcml4ZW50YWwyNA==

Hoge bergen, diepe dalen

Hebben de bergen al je zintuigen op scherp gezet, laat je dan door de rinkelende koeienbellen naar de dalen leiden. Want ook daar is in de herfst genoeg te doen. Een echte aanrader is de almabtrieb in Brixen im Thale. Dit is een feestelijke gebeurtenis waarbij iedereen uitgenodigd wordt om samen met de herders en de muziekkapel uit het dorp de koeien naar hun warme stal te leiden. De grote hoofdtooien met de vele bloemen die de koeien dragen, maken het landschap nog kleurrijker en laten zien of de berggoden de boeren goed gezind waren. In het dal wacht niet alleen voor de dieren een warme plek. Ook de mensen kruipen bij het vuur en drinken met een schnapps op het einde van de zomer. Mocht je hier geen genoeg van kunnen krijgen; de koeien van de Käsplatzl in Kirchberg (sowieso een bezoekje waard, alleen al vanwege de wandeling ernaartoe) komen traditie getrouw een week later naar beneden. Zo kun je het feest nog eens dunnetjes over doen.

T29zdGVucmlqayBCcml4ZW50YWwzNA==T29zdGVucmlqayBCcml4ZW50YWwzNw==

Alpengeluk

En nu je toch in het dal aangekomen bent, kan je maar beter nog even van de bedrijvigheid in het dorp genieten. De herfst is de tijd om je voor te bereiden op de naderende winter. En ook hierin laten de Tirolers zich leiden door de natuur. Hier geen regeltjes, WiFi en TomTom maar alles op gevoel. Er wordt hout gehakt en grasgemaaid, fruit wordt gekonfijt en vlees gedroogd. Het zorgt voor een gezellige drukte waar je maar al te graag deel van wilt uitmaken. Een leuke manier om dat te doen is door te eten bij één van de 23 voortreffelijke Kochart restaurants in dit gebied. Hier wordt creatief en op hoog niveau gekookt met enkel lokale producten. De forel is vanmiddag nog gevangen in dat meertje waar je langs gewandeld bent. En omdat begin september de eerste sneeuw al viel, is het wild naar beneden gekomen en is een enkeling niet ontkomen aan de plaatselijke jager. En als je daar dan ’s avonds zit met vermoeide voeten, maar energie voor tien, en je kijkt naar de bergen die langzaam rood kleuren dan weet je; Man braucht nicht viel um glücklich zu sein!

Man braucht nicht viel um glücklich zu sein!

Praktische informatie:

Slapen: Wij sliepen in de Windau Lodge in Westendorf. De appartementen zijn een gezellige basis om de omgeving te ontdekken. Het Nederlandse echtpaar weet traditie en comfort op een gastvrije manier te combineren.
Wandelen: Een leuke manier om al het hierboven genoemde te beleven is via de KAT walk (Kitzhuheler AlpenTrail). Iedere dag een andere wandeling naar je volgende ‘culinaire’ bestemming. Je bagage wordt gebracht dus je voelt je zo vrij als een vogel. Meer info over de KAT walk en het Brixental vind je op: Kitzalps .

Lees meer over een vakantie in Oostenrijk

Overzicht