5 leuke blotevoetenpaden in Nederland

De paden op...
Eropuit: de leukste blotevoetenpaden

5 leuke blotevoetenpaden in Nederland

Iedereen weet hoe fijn het is om op blote voeten een strandwandeling te maken of zonder schoenen door het gras te lopen. Lopen op blote voeten is heerlijk, gezond en bevrijdend. Zoek je een bijzonder en gezond uitje? Kies een van de leukste blotevoetenpaden van Nederland.

Geef je voeten vaker de vrijheid. Schoenen uit, sokken uit en ervaar de prikkels tijdens een wandeling over een blotevoetenpad. Voel de modder tussen je tenen, loop door koud water, ga voetje voor voetje over grind, boomschors en schelpen. Wat een sensatie, een bijzondere ervaring voor jong en oud.

De vijf leukste blote voetenpaden:

  • ‘t Blôde Fuottenpaad (Groningen) – ‘t Blôde Fuottenpaad in Opende is een pad waarlangs en waarop van alles te doen is. Wat precies, merk je onderweg vanzelf.
  • Blote Voeten Zeebodempad (Flevoland) – Een wandelroute van 2,5 kilometer over verschillende en verrassende ondergronden in Kraggenburg.
  • Het Blotevoetenpark (Limburg) -Ervaar 4000 meter wandelplezier op blote voeten, inclusief hindernisbaan, moddergeul en evenwichtsbalk.
  • Toon Kortoomspark (Noord-Brabant) – Dit Brabantse blotevoetenpad is een belevingspad met diverse uitdagingen.
  • Het Blotevoetenpad (Gelderland) – Ervaar, net als Mirjam, de sensatie van het blotevoetenpad van Hof van Twello.

We genoten op blote voeten bij De Hof van Twello, ook iets voor jou?

Blotevoetenmensen

Ik herinner me nog goed hoe mijn moeder me altijd maande wat aan mijn voeten te doen. ‘Anders vat je kou’. Goedbedoelde pantoffels en oma’s gebreide wollen sokken ten spijt; aan mijn voeten geen polonaise. En nog altijd gaan schoenen en sokken thuis uit. Niets fijner. De wandeling over het Blotevoetenpad bij de Hof van Twello was dan ook helemaal aan mij besteed. Een genot om mijn voeten te wentelen in dikke koele klei. Om ze te laten masseren door gladde kiezels. Mijn zoon van vijf huppelde de hele tocht enthousiast in mijn voetsporen. Twee blotevoetenmensen, samen op pad.

SGFydCBpbiBsdWNodA==

Barrevoets door de natuur

Het Blotevoetenpad loopt dwars door de Hof van Twello. Hier worden verschillende gewassen geteeld. Ook zijn er bijzondere tuinen aangelegd, die laten zien wat mensen aten in de Middeleeuwen. In de landwinkel is verse oogst te koop, aangevuld met (biologische) delicatessen als kaas en wijn. Blotevoetenwandelaars kunnen er een knapzak huren om te vullen met lekkernijen voor onderweg. Al valt er langs het pad ook genoeg te proeven. En dat mag gewoon. Leuk om al wandelend tussen het groen ineens de vruchten van het land te ontdekken. Wij slaan voor de zekerheid wat sapjes in en het versgebakken appeltaartje kunnen we ook niet weerstaan.

Tijd om schoenen en sokken uit te doen. Blootsvoets lopen we door het zachte, nog vochtige gras, zodat onze voeten even kunnen acclimatiseren. Maar al snel gaat het dwars door een fruitgaard. Over takjes, krakende bladeren en hobbels in het gras. Het wonderlijke is dat je al heel snel niet meer naar beneden kijkt, naar waar je blote voeten terechtkomen. Er is ‘daarboven’ gewoon zóveel te zien.

VmVlbCB2ZWVsIGdyb2VuIGdyYXM=

Tussen kikkers en vlinders

De wegwijzers met een bloot voetafdrukje voeren ons langs het pad. Even later staan we te dansen in een dikke, koele kleiachtige substantie. Wat een weldaad voor de voeten! In de sloot achter het pad zorgt een brullende kikker voor stemmige achtergrondmuziek. We lopen verder over het fluweelzachte gras. Het is druk in het luchtruim boven ons. Vlinders fladderen rond rozenstruiken en bijen vliegen heen en weer tussen herfstbloeiers en bijenkasten aan de rand van de tuin.

Als we ons dwars door een haag van ritselend Olifantengras hebben geworsteld, ontdekken we ineens een Middeleeuwse tuin met gewassen als schorseneer en eeuwig moes. Iets verderop moeten we kiezen: door het donkere Moerasbos of er langsheen. Erdoor natuurlijk! Lekker met de voeten over de koele zwarte aarde. Eenmaal uit het bos wacht een aangename verrassing: hangmatten! We nestelen ons met sap en appeltaart en deinen zachtjes heen en weer. De reuzen van populieren boven ons zorgen voor schaduw en een briesje wind. We voelen ons helemaal zen, zo loom bungelend met de voetjes van de vloer.

Vm9ldCBiaWogbHVjaHQ=

Wandelen door een wijngaard

Langs het spoor passeren we een windsingel. We kraken een rijpe hazelnoot tussen onze kiezen bij gebrek aan schoenzolen. Dan is het ineens hard werken: het pad bestaat nu uit kleine kiezels. De voetzolen worden flink geprikkeld door de steentjes. Niet voor alle voeten weggelegd, getuige het platgetreden gras in de berm. Van kleine steentjes gaat het naar gladde, warme keien. Dat voelt aan als ‘hotstone’ massage! En de stenen worden groter en groter. Tot we tenslotte wiebelend en balancerend van veldkei naar veldkei stappen. We zijn ons bewuster dan ooit van onze voeten, terwijl we door het koude water waden. Na een rustpauze in het zand lopen we terug naar de bewoonde wereld. Dwars door een wijngaard, bijna klaar voor de oogst. De aarde voelt warm onder onze voeten. Warmte zorgt voor groei, dat is hier wel duidelijk: witte en blauwe druiven hangen in flinke trossen onder de ranken. Wij willen wel helpen met het persen straks. Met blote voeten!

Bekijk ook deze 50 leuke dingen doen in Nederland

Voor kleine en grote avonturiers

Overzicht