Wandelen door tradities
Oostenrijk: Wandelen in Grossarltal

In de bergen rondom Salzburg ligt de adembenemende Salzburg Almenweg, waar je van de ene berghut naar de andere kan wandelen. Het prachtige, almaar veranderende, uitzicht en de frisse lucht krijg je cadeau.

De Salzburg Almenweg is een speciale wandelroute rondom Salzburg. Je kunt er een maand onafgebroken wandelen en overnachten, maar ook gemakkelijk een gedeelte van de route wandelen. Er zijn wandelingen voor elk niveau. Het piepkleine dorp Grossarl, op ongeveer een uur van Salzburg, ligt in een vallei van nationaal park Hohe Tauern. Vanuit hier kun je verschillende etappes van de Salzburger Almenweg bewandelen. Laat dit je startpunt zijn om de bergen in hun meest natuurlijke vorm te ervaren.

R3Jvc3Nhcmx0YWwz

Salzburger Almenweg

De Salzburger Almenweg is een lange afstand wandelroute van zo’n 350 kilometer, verdeeld in 31 wandelingen van een dag. Voor elke wandelaar zit er een mooie route bij. Van uitstekend geschikt voor kinderen en beginnende wandelaars, tot routes voor ervaren bergbeklimmers. Het merendeel van de routes ligt boven de 1000 meter, perfect voor iedereen die van de bergen houdt.

SGlrZSBBbG1lbndlZzk=R3Jvc3Nhcmx0YWw4SGlrZSBBbG1lbndlZzc=

Das Tal der Almen in Grossarltal

Het Dal van de Almen (berghutten), is een toepasselijke bijnaam voor deze vallei. Er zijn veel berghutten waar je kunt pauzeren, allemaal anders. Elke hut wordt door een andere familie gerund en heeft daardoor eigen specialiteiten van het huis. Gemaakt met regionale recepten, ook wel de Grossarltaler Geheimnissen, ofwel de geheimen van Grossarltal, genoemd. Zo krijg je op de ene plek kakelverse melk en op een andere zelfgebakken ‘kuche’. Het enige wat je in elke hut vindt, is zelfgebrouwen schnapps!

U2NobmFwcHM=

Tröge: magische plek

Onze wandeling – een gedeelte van etappe 17 – begon met een flinke klim naar een bergmeertje. Dit is met recht een van de mooiste en meest magische plekken die ik ooit zag. Kraakhelder water waarin de zon reflecteerde, met een perfecte spiegeling van de achterliggende bergen. Er staat een bankje om bij te komen van de klim en vooral ook om te genieten van het uitzicht.

VHJvZ2U2VHJvZ2U5

De frisse berglucht maakt hongerig

Sportieve dagen in de buitenlucht wekken de eetlust op! Wij lunchten onderweg bij de Ellmaualm in het Grossarltal, de soep met worst is een aanrader. Bewaar nog wat ruimte voor een toetje. Een uurtje verderop ligt de Weißalm, waar ‘Bauerin Barbara’ je een stevig stuk taart voorschotelt.

RWxsbWF1YWxtMQ==

Slapen in een berghut in Grossarltal

Wil je je ervaring in de bergen wat langer rekken? Ga slapen in een van de berghutten. Wij kozen voor de Loosbuehelalm op ruim 1700 meter. Een van de luxere hutten in het dal. Hier hebben ze warm water, wel zo fijn! Deze hut is ook in de wintermaanden geopend, dan gaat de sauna lekker aan. Er is een panoramaterras en een kleine speeltuin. Na een dag wandelen eet je hier een authentieke Käsespätzle, de Oostenrijkse variant van macaroni met ham en kaas. Om je vingers bij af te likken. Daarna verzadigd en vroeg je bed in!

Loosbuehelalm – Ellmau 74, Grossarl

SGlrZSBBbG1lbndlZzEySGlrZSBBbG1lbndlZzEzSGlrZSBBbG1lbndlZzE1TG9vc2J1Z2xlYWxtNA==

Of je nu vakantie viert met je gezin, een sportliefhebber of juist een bourgondiër bent, in Salzburgerland zit je goed. Ontspannen wandelen door de bergen, met prachtige panorama uitzichten of op het terras genieten van een goed stuk huisgemaakte kaas, het kan hier allemaal.

Een hele goeie reis! Of zoals ze in ’t Grossarltal zeggen: Pfiat Di!

Praktische informatie:

Overnachten: Op de berg bij Loosbuehelalm.
Salzburger Almenweg: Wandelroute van totaal 350 km, verdeeld in korte etappes die ook los te wandelen zijn. De hierboven genoemde wandeling is ook geschikt voor kinderen.

Wist je dat? Er zijn ook leuke themawandelingen te maken vanuit Grossarltal. Wat dacht je van een yogawandeling, een zonsondergangwandeling of een gastronomische route?
Meer weten? Grossarltal

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook deze tips voor Oostenrijk

Overzicht