Stel een kano is je favoriete vervoersmiddel en je kookt bij voorkeur boven een kampvuur. En stel dat je wederhelft wilde-planten-plukster is. Dan kan het niet anders of je verzint samen de beste outdoor-belevingen. Precies dat doen Tim en Leah van ‘In Het Wilde Weg’. Avontuurlijke kanotochten in de Drentse wildernis, buitendagen, struintochten, wildplukwandelingen en natuurbelevingstochten in Drenthe. Gaan maar, de paden op, de bermen in. Naar buiten, in het wilde weg avonturen beleven. Op stap in de eetbare natuur.
Wildplukwandeling in Drenthe
Het belooft een heerlijke dag te worden. Bijna fluitend rijd ik richting Drenthe. In de bossen tussen Ees en Exloo wachten Leah en Tim. Op het programma staat een praktijkdag. We gaan een dag op stap in de eetbare natuur in het herfstige Drenthe. Op zoek naar paddenstoelen in alle soorten en maten maar ook naar meidoornbesjes en een bakje wilde rucola.



Leer wat eetbaar is
We starten in stilte. ‘Om even in de ‘bosmood’ te komen’, zeggen wildplukster Leah en kampvuurexpert Tim. Het ruikt heerlijk in het natte bos. Even hoor ik niets dan het ritselen van wat regenbroeken en de geluiden van het bos. Waar we kijken staan paddenstoelen. Grote hoeden met slanke stelen, glad, geribbeld, bruin, rodekoolpaars en varianten met stippen. Sponszwammen, amanieten, zwavelzwammen en eekhoorntjesbrood. Leah en Tim wijden ons in in de wereld van de vier- á vijfduizend soorten die er zijn. Een boskippetjespaddenstoel, de ‘chicken of the woods’ oftewel zwavelzwam, blijkt een heerlijk exemplaar. Qua structuur en kleur vergelijkbaar met kip. En de groene knolamaniet? Nooit eten! Een hele giftige variant. Het rodekool zwammetje daarentegen altijd plukken. De prachtige dieppaarse kleur doet het goed op je bord. Zeker in combinatie met het overige pallet boordevol bruintinten. Let wel: ga altijd op pad met een expert. Die weet wat en hoeveel je mag plukken. Fijn voor je gezondheid, maar ook om te voorkomen dat je een boete krijgt.
Tip: rijg de boskippenpaddestoel aan een spies. Net als de gevogeltevariant erg lekker!



Pluk je eigen maaltijd met ‘In Het Wilde Weg’
De wildplukwandeling vormt de basis voor een overheerlijke paddenstoelengroentesoep. Geplukte meidoornbesjes en appel zijn voor verschillende varianten bannockbroodjes (Iers brood) die we boven een open vuur afbakken. Gemalen larixblad verdwijnt in het broodmeel. Tim leert ons eigenhandig, mét vuursteen en aanmaakhoutjes, een vuur aanmaken. Praktisch en ook nog eens idyllisch. Tijdens het snijden leert Leah ons de namen van de vele verschillende wilde ingrediënten. Wat gaat er in de egale deegbal voor het bannockbrood met meidoornmoes? Hoe maak je appelpunch en welke wildplukkruiden verdwijnen in de hartige polentakoek?
Vele vegetarische en veganistische recepten later kunnen we niets meer op. Het einde van een heerlijke buitendag is in zicht. Leah en Tim laten ons weten dat er op hun agenda nog veel meer te gekke outdooravonturen staan. Kanotochten dwars door Drenthe, avondtochten inclusief knapperend vuur, kampeerweekenden, buitendagen en magische verhalen wachten wanneer Leah en Tim je inwijden in de wonderen van het buiten (over-)leven. Luisteren naar de verhalen van de natuur. Bosbaden en wildplukken. Heerlijk! Wordt vervolgd…


