Close up van een grote paddenstoel in het bos

Heide & herten
Ontdek de Veluwe met deze tips

Close up van een grote paddenstoel in het bos

Een van Nederlands bekendste natuurgebieden is de Veluwe in Gelderland, ook wel de Groene Schatkamer genoemd. Die bijnaam heeft de Veluwe niet voor niets! Die Groene Schatkamer herbergt ruim 5000 hectare aan bijzondere landschappen. Van bos tot zandverstuivingen, van heidevelden tot sprankelende beekjes. In elk seizoen adembenemend mooi.

De Veluwe is de overkoepelende naam voor een groot natuurgebied tussen Zwolle, Harderwijk, Ede, Wageningen, Arnhem en Apeldoorn. Onderdeel van de Veluwe zijn twee nationale parken, Park de Hoge Veluwe en Nationaal Park de Veluwezoom. Voor die eerste betaal je entreegeld, de Veluwezoom (met als bekendste plek de Posbank) is vrij toegankelijk. Daarnaast vind je nog tal van andere prachtige natuurgebieden waaronder o.a. de Loenermark, het Delerwoud, Kootwijkerzand en het Speulder en Sprielderbos. Zoveel te ontdekken hier! Neem deze tips mee wanneer je dit bijzondere stuk van Nederland bezoekt.

Tip 1. Oog in oog met burlende herten

In september begint de hertenbronst. Ga met de boswachter mee op excursie/safari of ga zelf op pad en luister naar het luide gebrul van burlende edelherten. Een indrukwekkend schouw- en hoorspel! Let wel: je bent hier niet alleen! Van half september tot half oktober komen er veel liefhebbers en fotografen naar de Veluwe.

Hoe mooi is het om herten, wilde zwijnen en Schotse Hooglanders te zien in combinatie met de bloeiende heide. Wanneer je vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag gaat wandelen, geniet je van de stilte, ruimte en uitgestrekte paarse velden (de bloeitijd loopt half september al wel op z’n eind). Is de heide uitgebloeid, dan beginnen langzaam de bladeren te kleuren in alle tinten rood, geel en oranje. Paddenstoelen schieten in verschillende vormen en maten de grond uit.

Tip 2. Wandelen op de Posbank

De Posbank, net buiten Arnhem, is onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom. Het is een heuvelachtig gebied tussen Apeldoorn en Arnhem, waar slingerende weggetjes je over heuvels, door bossen en langs heidevelden leiden. Een netwerk van fiets- en wandelpaden, mountainbike routes en ruiterpaden zorgen ervoor dat je de mooiste plekjes ziet. Sta voor dag en dauw op en laat je verrassen door dit bijna buitenlands stukje Nederland. Combineer je wandeling op de Posbank met een bezoek aan Paviljoen de Posbank of met een lunch/diner bij de Houtplaats in Rheden of WOODZ bij Beekhuizen.

Een close-up van een eekhoorn die iets lekkers tussen zijn voorpootjes heeft

Tip 3. Op zoek naar de Big Five

Wist je dat je helemaal niet op safari in Afrika hoeft te gaan om de Big Five te spotten? Ook de Veluwe heeft een Big Five. Ga al wandelend, fietsend of met de boswachter op safari en zoek naar het edelhert, damhert, ree, wild zwijn en de moeflon (soms wordt de Big Five genoemd zonder damhert, maar met vos). Eigenlijk willen we het liefst een Big Six maken, met de Schotse Hooglander als toevoeging. Het is en blijft indrukwekkend om oog in oog met wild te komen staan.

Klein zwijn in het gras

Tip 4. Spring op een witte fiets in N.P. de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een afgeschermd natuurgebied, met voor bezoekers een toegangspoort bij Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Je betaalt voor een dagkaart en mag dan gebruik maken van de Witte Fietsen die bij de entree staan te wachten om de 40 kilometer fietspaden te verkennen. Je kunt ook je auto in het park parkeren en daar een Witte Fiets nemen. Rijd langs het Kröller-Müller Museum en het Jachthuis Sint Hubertus, door bossen, langs zandverstuivingen en vennen.

Tip 5. Kroondomein het Loo

Een bijzonder stukje op de Veluwe is Kroondomein het Loo, een koninklijk landgoed met bossen, heidevelden en historie. Gebruik het Aardhuis, met een bezoekerscentrum en restaurant, als uitvalsbasis voor je bezoek aan het Kroondomein. Wandel naar een van de wildobservatieplaatsen en wacht in alle rust af. Wil je meer te weten komen over de natuur en de historie van het gebied, ga dan op pad met een boswachter.

Tip 6. Bezoek een Hanzestad op de Veluwe

Wil je je bezoek aan de natuur afwisselen met cultuur? Bezoek dan een van deze Hanzesteden: Elburg, Hattem of Harderwijk. Elk met een eigen charme. Hattem ligt ingeklemd tussen de Veluwe en de IJssel en biedt je naast een schilderachtig historisch centrum uiterwaarden en bossen. Elburg is ommuurd en heeft een indrukwekkende stadspoort, een haven met botters en idyllische straatjes. De grootste van deze drie is Harderwijk, met de Veluwe in de voortuin en het Veluwemeer in de achtertuin.

Stadspoort in Elburg

Tip 7. Op excursie met Wildpraat

Wildpraat: ‘what’s in a name?’ Zoals de naam doet vermoeden wordt er tijdens de (wandel-)excursies gepraat over wild. Ga mee met deze wildbelevenissen op de Veluwe en leer meer over het wild, over sporen en de bossen. Na een wandeling door het bos wacht de jachthut waar rondom een knapperend vuur wordt geproefd en gepraat. Beleef de Veluwe met Wildpraat!

Weet jij van welke naaldboom je een naar citrus smakende thee trekt? En heb je al eens een zwijnenmoeder met zwijnenkinderen gespot? In het wild gebeurt altijd wat tijdens de Wildpraat-wandelingen van vijf tot vijftien kilometer. Volg geheimzinnige dierensporen of speur met een warmtekijker de horizon af. Er is zoveel meer te zien en ontdekken in het bos dan je op het eerste gezicht ziet. De natuurgidsen van Wildpraat delen graag hun kennis met je.

Zo’n wildwandeling smaakt naar meer! Gelukkig is er een leuke jachthut, onder de bomen aan een oude beek in Beekbergen, voor aanvullende buitenkookbelevenissen en een bosproeverij. Ganzenborst pekelen, roken op vochtige beukenhoutsnippers, smeuïge zwijnenstoof bereiden of verkwikkende Douglagnaaldenthee zetten: Wildpraat steekt het kampvuur graag voor je aan om te proeven. Tijdens Wildcooking ga je zelf ook aan de slag en bereid je verschillende soorten wild in de Dutch Oven, op de grill of in de rookoven om later bij het vuur op te eten. De (wild-)praatjes komen dan vanzelf.

Wild speuren tijdens een excursie door de Veluwe

Een hapje eten bij de jachthut op de Veluwe

Tip 8. Bijzonder overnachten op de Veluwe

Zin om een weekendje naar de Veluwe te gaan? Er meerdere dagen voor uit te trekken om de natuur van Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Veluwezoom te ontdekken? Heerlijk uit te waaien en op zoek te gaan naar wild? Boek een verblijf bij een van deze bijzondere plekjes, gunstig gelegen t.o.v. de Veluwe!

Een dagje uit en ergens lekker eten?

  • Bezoek Woodz aan de rand van de Posbank
  • Reserveer een tafel bij Huisje James bij Apeldoorn voor een bijzonder avondje uit

Bekijk alle bijzondere plekjes op en rond de Veluwe

Zandvlakte met dennenbomen

Overzicht