Wit kerkje in Hoenderloo

Verleid door de Veluwe
De paden op met koffiestop: Hoenderloo op de Veluwe

Wit kerkje in Hoenderloo

Vanuit het dorp Hoenderloo, midden op de Veluwe, starten tal van wandelingen. Dwars door de natuur of langs historische plekken in en rond het dorp. Start bij Brasserie Délicat met koffie en wat lekkers en ga de paden op.

Wanneer ik vanuit mijn woonplaats Apeldoorn richting Arnhem rijd, passeer ik altijd het adembenemende Ugchelsche Bosch. Niet verwonderlijk dat Armin van Buuren besloot hier zijn clip ‘Wild Wild Son’ op te nemen. Bij zonsopkomst en tegen zonsondergang (eigenlijk gedurende de gehele dag) heb je hier de ultieme fotospot. Op weg naar Hoenderloo kan ik de uitgestrekte vlakte wederom niet weerstaan en moet ik er uit springen voor een paar prachtige kiekjes. Een aanrader!

Het bos met heide op de Veluwe, prachtig wandelgebied

Starten bij Brasserie Délicat

Eenmaal in Hoenderloo parkeer ik mijn auto en loop naar Brasserie Délicat. Deze brasserie in Hoenderloo heeft ook een traiteur-locatie in Apeldoorn, waar ik regelmatig verse maaltijden scoor. Nu eerst koffie en wat lekkers voor ik aan de wandel ga, al kom ik in de verleiding om hier lekker lang te blijven zitten. Ik ga voor de acht van Hoenderloo, een denkbeeldige achtvorm door de afwisselende omgeving van het Veluwse dorp.

Brasserie Délicat in Hoenderloo voor lunch, diner, borrel

Tienduizend stappen door Historisch Hoenderloo

Kaartlezen is niet mijn sterkste kant. Al snel blijkt dat ik van het pad af ben. Bij IJs van Co… uit Hoenderloo helpen gastvrouw Miranda en ‘Hoenderlooër van het eerste uur’ Jan mij met een nieuwe route. Beiden, zeer goed bekend in Hoenderloo en omstreken, hebben tal van tips. Hier ga ik nog heel wat wandelkilometers maken. Vandaag ga ik voor de tienduizend stappen dwars door historisch Hoenderloo. Een wandeling langs een aantal van de zeventien monumenten van de Hoenderloo Groep.

Smakelijke tussenstop tijdens de wandeling

Meteen wandel ik de rust in. Over de Middenweg via de Brinkenbergerweg langs het, in 1858 gebouwde, witte Heldring kerkje. Het groene torendak steekt nog altijd fris af tegen de helderblauwe hemel. Ik passeer de eeuwenoude begraafplaats waar Jan vanmorgen het gras nog heeft gemaaid en sla linksaf de Arckelaan in. Met mijn gezicht in de zon, het geluid van blatende schapen en een zachtjes hinnikend paard waan ik mij ver weg van de bewoonde wereld. Ik passeer ijzeren hekken die toegang geven tot groene weides. Ik aai het paard dat mij met zijn grote ogen lief aankijkt. Witte wolkjes aan de blauwe hemel waaien aan mij voorbij. Bankjes op de mooiste plekken blijven voorbij komen en vragen om een rustmoment. Gelukkig heb ik een picknick mee!

Het lekkerste ijs van de Veluwe

Langs de Laan van Eikenhof, de Kampheuvellaan en de Oudeweg wandel ik terug naar de bewoonde wereld. Tevreden over mijn tienduizend stappen en het afgelegde trimparcours beloon ik mijzelf met het lekkerste ijs van de Veluwe. IJS van Co. Dat kan niemand weerstaan. Al meer dan tachtig jaar het ijsloket van Hoenderloo. Langzaam likkend loop ik terug naar mijn auto. Hoenderloo en haar Brasserie Délicat hebben mij verleid. Volgende keer zoek ik een plekje op het ruime terras van de industrieel ingerichte brasserie. Tal van lekkernijen staan in het vijftig pagina’s tellend ‘vers van de pers magazine’. De high tea afgewisseld met een high gin klinkt veelbelovend en hoort tot één van de populaire mogelijkheden. Geluksvogels wonen midden op de Veluwe realiseer ik mij eens temeer. Verleidelijke Veluwe tot de volgende keer.

De paden op met koffiestop

Startpunt: Brasserie Délicat
Adres: Apeldoornseweg 20, 7351 AB Hoenderloo
Geopend: 7 dagen per week
Wandelroute: De 8 van Hoenderloo is een wandeling van ongeveer 7 kilometer, bestaande uit twee lussen. De route is niet heel goed aangegeven. Je Google maps of een wandelkaart kunnen goed van pas komen. Wil je liever de route langs de historische plekken van Hoenderloo lopen? Deze ligt voor je klaar bij IJs van co op de Krimweg 33-D in Hoenderloo.

Met de wandelknooppunten op de Veluwe bepaal je eenvoudig zelf je wandeling.

Overzicht