Witte tenten op een grasveld aan een meer in Friesland

Zuidwest Friesland
Waterland van Friesland: 5x bijzonder overnachten

Witte tenten op een grasveld aan een meer in Friesland

In het zuidwesten van Friesland, het Waterland, is zo veel te zien, doen en beleven. Charmante Elfstedenstadjes, het Ir. D.F. Woudagemaal, varen op de Friese meren, fietsen langs het IJsselmeer; je doet jezelf en het Waterland tekort als je niet blijft slapen. De mooiste overnachtingsplekjes op een rij.

Tip 1. Rebl Outdoor – ingerichte belltenten in Elahuizen

Elahuizen, aan de Fluessen (een van de grootste meren in Friesland), bestaat uit slechts enkele huizen én Waterpark De Koggeplaet. Op het park staan lake houses, cottages en studio’s te huur, gesitueerd rond de jachthaven en langs het meer. Leuker nog zijn de belltenten, op een apart veldje. De smaakvol ingerichte belltenten zijn geschikt voor twee personen. Bij sommige tenten kun je een extra kleine belltent laten plaatsen voor extra personen.

De tent heeft een tweepersoons bed, een Nespresso apparaat (lekker), een BBQ en vuurschaal. Picknicktafel voor de tent, lekkere stoelen op de vlonder; perfect! Alles voor een paar nachten comfortabel kamperen. In de kas vind je de gezamenlijke keuken, stromend water en koelkasten.

Word wakker door de kwetterende vogels, het ruisen van de wind. Zet een kopje koffie en ontwaak langzaam op je terras. Na een dag op pad in het Waterland van Friesland moet je ‘s avonds absoluut de zonsondergang bekijken aan het Fluessen meer.

Rebl Outdoor – Mardyk 3, 8581KG Elahuizen

Tip 2. Attema-Sate – luxe appartementen in Gaastmeer

Heb je een bootje gehuurd in Friesland? Leg aan in Gaastmeer bij de Attema-Sate voor een paar nachten in een van de luxe appartementen. De monumentale boerderij is onder architectuur verbouwd, zodra je de voormalige schuur binnenstapt, weet je niet wat je ziet! De appartementen zijn stijlvol en sereen ingericht. De rust van Friesland ervaar je ook hier binnen!

De ligging van de Attema-Sate aan het water is uniek. De kop-hals-rompboerderij is alleen over het water of via de brug bereikbaar. Aan de andere kant van de brug ligt D’Ald Herberch, met een terras aan het water voor lunch en diner. Een fijne combinatie!

Attema-Sate – Yntemapolder 2, 8611JS Gaastmeer

Grote Friese boerderij aan het water met bootjes in de vaart

Tip 3. Ûnder de Wol – appartementen

Zoek je een prettig en betaalbaar appartement in het hart van het Waterland? Ûnder de Wol ligt tussen de Friese meren, op fietsafstand van Sneek en andere Elfsteden stadjes als IJlst en Workum. Welk appartement je ook kiest, je zult ervaren dat elk plekje hier even fijn is.

Hier geen haast en drukte! Leef mee op het plattelandsritme en ga lekker vroeg ûnder de wol.

Ûnder de Wol – De Band 12a, Oudega

Tip 4. it Bûterhûs – appartementen in Balk

Logeren bij it Bûterhûs is niet alleen leuk vanwege de mooie appartementen met een Scandinavische look & feel. it Bûterhûs heeft ook een koffie- en theeschenkerij met een gezellig terras aan het water. In het gezellige Balk! Hoewel Balk geen Elfstedenstadje is, doet het qua charme niet onder voor Stavoren of Sloten. Neem plaats aan de waterkant nadat je een wandeling hebt gemaakt, laat het leven even voortkabbelen…

It Bûterhûs – Van Swinderenstraat 8, 8561 AP Balk

Authentieke gevels met terras ervoor, langs de grachtTweepersoons bed met grijs bedlinnen in appartement BOS

Tip 5. Omke Jan – hip hotel in Woudsend

Een authentieke Friese stolpboerderij aan het water is omgetoverd tot een hippe herberg, een ontmoetingsplek waar je komt om te genieten. Van eten, drinken, slapen en beleven. En van het Waterland van Friesland. Stap in een bootje voor de deur, vaar over het Slotermeer naar Sloten of juist de andere kant op richting de Fluessen. Na een dag op het water is het terras van Omke Jan de perfecte afsluiter.

Omke Jan houdt van het goede leven. Op de kaart van Omke Jan vind je eten zonder fratsen, lekkers van de boeren uit de omgeving. Ook de kamers, ontworpen door Piet Hein Eek, zijn zonder fratsen. Basic, comfortabel, precies goed!

Omke Jan – Iewal 44, 8551 PT Woudsend

Lees meer tips voor je vakantie in Friesland

 

Overzicht