Winkel op de boerderij

Streekproducten paradijs
Laag Holland: Proef de Beemster

Winkel op de boerderij

In Laag Holland ligt De Beemster, op slechts twintig minuten rijden van Amsterdam. De Beemster staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, bekend om de 17e eeuwse droogmakerij. Wist je dat de bodem die drooggelegd is de voeding is van tal van lekkere producten? Beemsterkaas kennen we allemaal, we laten je graag zien (en proeven) wat de Beemster nog meer te bieden heeft aan eerlijke, ambachtelijke streekproducten.

Streekproducten paradijs de Beemster

In De Beemster vind je volop van die fijne adresjes waar je blij van wordt. Je haalt hier de lekkerste verse kaas, melk en andere zuivelproducten maar ook groenten en fruit direct bij de teler of bij een boerderijwinkel. Wij gingen proeven bij een aantal lekkere adressen in de Beemster.

Zalige kersen in de Beemster

De kersen van fruitteeltbedrijf Eerlijk & Heerlijk in Zuidoostbeemster zijn zo lekker: zoet en vol smaak! Vera en Dirk van Eerlijk & Heerlijk telen hun fruit met liefde en passie. En dat proef je. Hun geheim? Ze laten de kersen net iets langer hangen waardoor ze rijper zijn en dus meer smaak hebben. Naast de kersen zijn er in de boomgaard ook appels, peren en pruimen te plukken. Niets wordt weggegooid, zoals Vera zegt: “Van minkukels maken wij pluskukels”. Dus gaat het fruit dat niet aan de kwaliteitseisen voldoet gewoon in de jam of appelstroop. Voor die heerlijke kersen, ander vers fruit en nog meer lekkers zoals de homemade appelstroop, jam, fris fruitsap en verse eitjes kun je op vrijdag en zaterdag terecht in de winkel van Eerlijk en Heerlijk. In de maand juli is de winkel ook op zondag open.

Eerlijk en Heerlijk – Purmerenderweg 26a, Zuidoostbeemster

Tussen de geitjes van Kaasboerderij Rust

In Noordbeemster vind je verscholen aan de Noorddijk een geitenoase. Debby en Douwe van Kaasboerderij Rust houden hier hun geiten en maken van de geitenmelk de meest heerlijke geitenkazen. De kaas verkopen ze in de kleine maar hele fijne winkel op hun erf. Naast de verschillende soorten ambachtelijk gemaakte geitenkaas vind je hier ook verfijnd lamsvlees en lekkere delicatessen voor bij de borrel. Natuurlijk mag je altijd even bij de geiten kijken! De winkel van Rust in de Beemster is open op vrijdag en zaterdag.

Kaasboerderij Rust – Noorddijk 25, Noordbeemster 

Picknicken op een bijzondere plek

Niets fijner dan een zomerse picknick op een mooie plek! Deze zomer kun je picknicken in het weiland. Beemster Kaas zorgt voor een goed gevulde picknicktas met lekkere streekproducten. Op vrijdag of zaterdag, dat kies je zelf, staat de picknicktas voor je klaar op de boerderij van jouw keuze. Je hoeft dan alleen nog maar een mooie plekje in het weiland uit te zoeken. Wij gingen picknicken op boerderij Welgelegen van de familie Willig in Katwoude. Hun koeien leveren de melk voor die lekkere Beemsterkaas! Vanwege de regen leggen wij ons picknickkleed neer tussen de kalfjes in de warme stal. Ook leuk! Het uitpakken van de picknicktas is een feestje, smullen! Voor kinderen is er een speciale kinder picknicktas met leuke extraatjes.

Educatie op de boerderij in de Beemster

Boerderij Welgelegen is een melkvee- en educatieboerderij met koeien, kalfjes, schapen, pony’s, kippen en geiten. Hier valt dus heel veel te aaien! Het is hartstikke leuk om een kijkje te nemen achter de schermen van een melkveebedrijf. Er is van alles te beleven en de familie Willig vertelt je graag over het leven van kalfje tot koe en wat er allemaal komt kijken voordat een koe melk gaat geven. Het welzijn van de koeien staat hier altijd voorop. Daarom heeft de stal extra veel ruimte en een zachte rubberen vloer. Er zijn massage borstels en ligplaatsen van waterbedden voor de koeien om lekker op uit te rusten.

De verse zuivelproducten gemaakt van de koeienmelk van de familie Willig kun je kopen bij ’t Zuivelhuisje, op het erf van hun boerderij. Naast melk, yoghurt, hangop, kefir en natuurlijk Beemsterkaas vind je hier onder andere ambachtelijke bereide streekproducten zoals honing, vruchtensiroop en boerenadvocaat. Het winkeltje is open op zaterdag, de automaat van ’t Zuivelhuisje (met melktap!) is iedere dag van de week geopend.

Boerderij Welgelegen – Hoogedijk 58, Katwoude

Meer weten over de Beemster?

Overzicht