#SYBELLES letters in de sneeuw

Skiën in de Savoie Mont Blanc
Wintersport: ontdek het Franse Les Sybelles

#SYBELLES letters in de sneeuw

Sneeuwzeker, 300 dagen zon per jaar, meer dan 300 kilometer aan uitgestrekte pistes en dan ook nog uitermate geschikt voor zowel beginners als gevorderden! Dat is Les Sybelles, de 6 ‘mooie’. Zes gastvrije dorpen met ieder hun eigen, specifieke karakter. Wij zijn het op drie na grootste Franse skigebied gaan verkennen en vonden minstens 6 redenen waarom een (familie)bezoek aan het gemoedelijke Les Sybelles meer dan de moeite waard is.

6 unieke dorpjes, afwisseling gegarandeerd

We boffen, ik kijk naar buiten en zie vanuit mijn bed de witte pistes stralend afsteken tegen een strakblauwe lucht. Een ideale dag om de hellingen, rondom de 6 dorpen van Les Sybelles, te verkennen. Tussen de schoolklassen door skiën we naar de zonnige zuidhellingen van Saint-Jean-d’Arves. Over perfect geprepareerde beginners hellingen bij La Toussuire, langs oude houten schuurtjes en landelijk gelegen chalets.

Tip: geniet op het terras van ‘Pizza Di Peppino’ van een hapje en een zelfgemaakt drankje. Eén lokaal borreltje met de smaak van Alpenkruiden, genaamd Genepi, en het skiën gaat meteen een stuk soepeler.

Na de lunch mijn favoriet: skiën op de bospaadjes rondom Saint-Colomban-des-Villards, genietend van de stilte. In de glinsterende sneeuw voor mij zie ik nog net de kleine pootafdrukken van een zojuist overgestoken eekhoorn. Via Le Corbier, een budgetbestemming met kleine betaalbare appartementen in hoge torens, kijken de gevorderdere skiërs onder ons nog even hoe het met hun ‘carve-skills’ is gesteld. Op de hellingen van Les Bottieres is het namelijk heerlijk bochten draaien.

Après-skiën met Franse lekkernijen

De geslaagde skidag sluiten we af met een après-ski borrelplank. Voor de lokale lekkernijen winkel staat een lange rij, voornamelijk Fransen. Een goed teken. De Beaufort kaas, waarvan de wintervariant nog lekkerder smaakt dan de zomerse variant, en droge worstjes met knoflook, champignons of lokale kruiden worden groots ingeslagen. Met voor mij een keur aan lekkernijen en in mijn hand een glas vin chaud luister ik naar de verhalen om mij heen. Met rode konen en ontdaan van mijn knellende skischoenen, onderuit hangend voor de knapperende haard in ons hotel voel ik mij een tevreden mens.

Tip: neem wat van de lekkernijen in gesealde vorm mee naar huis. Eenmaal terug in Nederland smaken ze zo mogelijk nog lekkerder. Extra leuk om de lekkernijen in te slaan na afloop van een bezoek aan de Beaufort Kaasmakerij in Saint-Jean-‘d Arves.

Veel blauw voor blije beginners

Ik ben het nog niet eerder tegengekomen: een heel skigebied doorkruisen en alle bergtoppen bereiken via alleen maar blauwe pistes. Natuurlijk zijn er bij de 146 pistes die Les Sybelles telt ook rode en zwarte pistes, maar het merendeel is groen of blauw. De beginners onder ons starten ‘s morgens op de brede, vlakke hellingen van La Toussuire. Hier geen huilende kinderen, maar blije gezichten in gezelschap van professionele Franse skileraren. Al snel gaan de beginners met ons mee naar de top van de Grande Verdette om, via één van de 37 groene of 59 blauwe pistes, vol zelfvertrouwen naar beneden te glijden. Aan het einde van de dag spreken we af bij de buitenbar bij restaurant Les Carlines, met het allermooiste uitzicht van Les Sybelles. Uiteraard proeven we één van de vele varianten champagne die hier geschonken worden. Gelukkig kunnen we via het goed aangegeven blauwe ‘Marmottenpad’ naar beneden skiën. Enigszins onstabiel eindigen we, al skiënd, op het terras van ons hotel Les Airelles. Wat een luxe.

Kaasfondue in een iglo

In La Toussuire, waar iedereen elkaar lijkt te kennen, serveert het echtpaar Cyril en Audrey in hun zelfgebouwde iglo met aangrenzende sauna heerlijke zelfgemaakte fondue. Via de kleine ingang van de iglo gaan we bukkend naar binnen waar kussens en bontvachten ons uitnodigend opwachten. De sfeer in de knusse ruimte voelt goed. Met z’n allen onder één grote deken genieten we van de door het lieve echtpaar gemaakte fondue. Het wordt een hele gezellige avond die een aantal van ons afsluiten met een bezoek aan de sauna. Terwijl wij binnen nog genieten van een glaasje van mijn favoriete lokale borreltje, Genepi, kunnen de saunagangers het niet laten op blote voeten door de sneeuw te rennen. Zelden zo gelachen. Wanneer we dan ook nog thuis worden gebracht door de pistebully, kan de dag niet meer stuk.

Volop vermaak gegarandeerd

Even geen zin om te skiën? Er zijn genoeg andere activiteiten te ondernemen. Les Sybelles biedt vermaak voor iedereen.

  • Ga mee met een hondensledetocht, achter blij blaffende honden onder een heerlijk bontvel de pistes verkennen.
  • Of klim via een houten laddertje naar een plateau om vastgegespt aan een ijzeren kabel over een meer te suizen, gegarandeerd een adrenaline-kick wanneer je gaat ziplinen.
  • Laat je haren bevriezen in het dampende buitenbad van Le Corbier.
  • Droom weg bij een ontspannende, bio-energetische massage van de plaatselijke masseur.
  • Fiets door de sneeuw onder begeleiding van professionals als William Turnes.

De gastvrije plaatselijke bevolking zorgt voor een verblijf om nooit te vergeten.

Franse gastvrijheid tijdens je verblijf

In Les Sybelles worden wij overal met open armen ontvangen. Zo ook in de hotels en appartementen waar ik een eerste kijkje ben gaan nemen om wat tips voor overnachtingen op een rijtje te zetten.

  • In La Toussuire heet echtpaar Truchet mij van harte welkom in hun charmante (enigszins gedateerde) familiehotel Le Grand Truc. Alsof ik binnenstap in de huiskamer van mijn oma. Hoogpolige tafelkleedjes sieren de zware eiken tafels in de ontbijtzaal. Ik moet lachen wanneer ik de deur van de eerste hotelkamer open. Gezellig, rood-wit opgemaakte bedden en frisse witte handdoeken waren niet het eerste wat ik had verwacht. Wanneer het echtpaar Truchet ’s avonds ook nog heerlijke lokale maaltijden schijnt te serveren, lijkt dit hotel met oubollige bar, zeker ook gezien de prijs, een aanrader.
  • Naast het hotel staat één van de duurste, net nieuw gebouwde chalets, Chalet Alpette. Binnen kijken lukt niet, maar er wordt op mijn hart gedrukt dat het er van binnen net zo mooi en kwalitatief uitziet als van buiten.
  • Goudenmedaillewinnaar en eigenaar van de lokale skiverhuurshop Jean Pierre Vidal heeft nog net niet op de piste van La Toussuire chalet ‘SKIOPIED’ laten bouwen. Niet langer nodig om je ski’s te dragen luidt de slogan van de 6 ‘droom’ appartementen. Genieten met een grote G op slechts vijf meter afstand van de lift.
  • Tenslotte een tip voor een overnachtingsmogelijkheid in het dorpje Saint Jean d’Arves. Het dorpje met de oude houten chalets en schuurtjes oogt zo gemoedelijk dat ik het niet kon nalaten ook hier op zoek te gaan naar een Bijzonder Plekje. Chalet Arvina, is een aanrader.

Zes goede redenen voor een bezoek aan de zes ‘mooie’ van Les Sybelles. En dan nog te bedenken dat een kopje koffie vaak maar €1,50 kost en een skipas op zaterdag voor €22 toegang biedt aan 70 skiliften, 146 hellingen en maar liefst 45 picknicktafels, dan weet je één ding zeker… Les Sybelles, ik zie je snel!

Handig om te weten als je naar Les Sybelles gaat:

Meer informatie over Les Sybelles vind je op de website van het gebied.
Dichtstbijzijnde treinstations: St-Jean-de Maurienne Arvan en St-Avre- La Chambre
Nabijgelegen vliegvelden: Chambéry (74km), Grenoble (149 km), Turijn (153 km), Lyon St. Exupéry (159 km) en Genève (161 km)
Bussen van en naar Lyon en Chambéry: via Altibus.

Overzicht