The way of love, romantisch wandelen in Karinthië

Drie wandelingen in de zonnigste provincie
Oostenrijk: Wandelen in Karinthië

The way of love, romantisch wandelen in Karinthië

In Karinthië, het gemoedelijke zuiden van Oostenrijk, doen ze het rustig aan. Hier haal je zelf de krant op van een stapeltje langs de weg. Het geld ervoor doe je in een spaarpotje wat er naast staat. Rust en eenvoud is wat er overheerst.

Het is een regio waar je bij een drinkfonteintje een mok vindt die iemand daar voor wandelaars heeft opgehangen. Waar de ober in het restaurant oppert dat je toch nog wat meer salade moet eten, ‘voor de vitaminen’. Alles om jou als gast een fijne tijd te bezorgen! Heerlijk om te weten toch, helemaal als je aan de wandel gaat.

Karinthië is met de vele zonuren zeer geschikt om te wandelen en kent een lang seizoen. Vanaf mei wordt het aangenaam warm en je kunt zelfs – als je tegen een stootje kunt – in oktober nog zwemmen in de meren. Routes om te wandelen zijn er in overvloed. Keuzestress? Wij hebben drie wandelingen voor je getest.

The Way of Love

Rondom de Millstätter See loopt een romantische wandeling van ruim 6 km. In ongeveer 3 uur loop je van bovenop de berg langs zeven verschillende plekken waar je telkens een speciale vraag vindt. De plekken zijn ontworpen om even te rusten, tot elkaar te komen, te genieten van de natuur en aandacht te schenken aan je relatie. Vragen als ‘Wat is echte liefde?’ en ‘Wat geeft jullie relatie kracht?’ kunnen – als je wilt – beantwoord worden in een boek. Laat je inspireren door wandelaars die je voorgingen. Bij de laatste stop vind je de ‘Garnet Gate’ waar je samen onder door loopt op weg naar jullie toekomst. Extra lang genieten van deze wandeling? Haal dan een picknickrugzak bij het toerismebureau in Millstatt voor tijdens een van de tussenstops.

Tip: Combineer deze romantische wandeling met een romantisch verblijf in een Biwak unter den Sternen.

Slow Trail Zwergsee

Slow trails of mindfulness wandelingen zijn nieuw in de regio. Het zijn gemakkelijke wandelingen met weinig hoogteverschillen en prachtige vergezichten. Het idee erachter is dat je meer tijd en aandacht hebt voor de bewegingen die je maakt, de geuren die je ruikt en de dingen die je ziet. Joyful & gentle hiking; geschikt voor iedereen!

De slow trail rondom de Zwergsee start in een klein dorp en gaat gemoedelijk wat omhoog door de bossen. Af en toe word je verrast door een schitterend panorama – vaak met een uitkijk-platform en wat stoelen om in alle rust te genieten en in het moment te kunnen zijn. Het lijkt af en toe alsof je door een schilderij wandelt, zo mooi! Onderweg kom je door QR codes te scannen op de informatieborden veel te weten over de flora en fauna langs de route.

Tscheppaschlucht

Een compleet andere wandeling vind je in de Tscheppaschlucht in Unterloibl, een van de grootste kloven van Oostenrijk. Hier is het water de baas. Tijdens de wandeling zie je kabbelende beekjes langzaam veranderen in indrukwekkende watervallen. Het is het water dat hier de natuur gevormd heeft. De route loopt langs diepe ravijnen en grillige rotsen, maar alles over een veilig wandelpad, trappen en soms zelfs een hangbrug (sla de Teufelsbrücke niet over!). Deze route is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of hoogtevrees hebben.

Een dagje niet wandelen?

Huur dan een e-bike en fiets rondom de Weissensee. Nog actiever? Zoek een van de downhill paden op met een mountainbike (Naggler Alm is een aanrader voor gezinnen) of neem de glijbaan vanaf de Pyramidekogel, de hoogste uitkijktoren in de regio: 20 seconden lang pure adrenaline. Zin in een culinair uitje? Bezoek de prijswinnende innovatieve kaasfabriek Kaslab’n in Nockberge.

Uitzichttoren Pyramidekogel – Linden 62, 9074 Keutschach am See
Kaslab’n – Mirnockstraße 19, 9545 Radenthein

Handig om te weten:

Beste reistijd: Karinthië is 365 dagen per jaar een fijne bestemming, zowel in de bergen als aan de meren. Vanaf mei worden de temperaturen (door de zuidelijke ligging en de invloed van de Middellandse zee) heel aangenaam. Het is er tot eind oktober verrassend zacht.

Overnachten: Zoek je een mooie plek om te overnachten? Hier vind je 3 pareltjes

Wat ga je er doen? In de zomer zijn tal van activiteiten mogelijk! Wandelen, fietsen, motorrijden, zwemmen, varen op de meren, kanoën, SUPpen, klimmen of mountainbiken; je kunt het zo gek niet bedenken. We hebben drie mooie wandelingen voor je getest.

Hoe kom je er? Vanuit Utrecht is het ongeveer 1150 km naar Karinthië. Je rijdt er in een dag naar toe of neem de trein of het vliegtuig. Austrian Airlines vliegt (via Wenen) naar Klagenfurt. Directe vluchten zijn er vanaf Keulen (GermanWings) en in de winter vanuit Rotterdam (Transavia).

Meer informatie over Karinthië: Via Visit Austria en Karinthië voor levensgenieters

(Header foto en foto Way of Love: © Franz Gerdl)

Overzicht