Een luxe trekkershut in de ochtendzon, met dauw in het gras.

Bijzonder Plekje in Drenthe
Drenthe: Eethuis en natuurcamping Voscheheugte

Een luxe trekkershut in de ochtendzon, met dauw in het gras.

Wat iedereen een keer moet doen? Een nachtje slapen bij de Voscheheugte in Drenthe. Met zon en strakblauwe hemel rijd ik samen met mijn moeder naar Mantinge. Enthousiast gemaakt door de verhalen over de mooie omgeving, het Mantingerzand, staat logeren hier hoog op mijn verlanglijstje.

Natuurkampeerterrein Voscheheugte

De Voscheheugte bestaat uit een natuurcamping met slechts 30 staplaatsen, een weide met 3 moderne trekkershutten en een houten eethuisje. Een van die trek-ins is voor ons! Gemaakt van sloophut, met grote ramen en praktisch ingedeeld. Eigenlijk doet de naam trekkershut geen eer aan het mooie huisje, waar alles op en aan zit, perfect. Onze design trekkershut is geschikt voor twee personen, evt. met twee kinderen er bij. Wanneer je boven in bed ligt, kijk je uit over de natuur. Wanneer je aan de eettafel zit, kijk je uit over de natuur, wanneer je op het terras voor de ‘hut’ zit, kijk je uit over… natuur! Dit is Buitengeluk!

Wandelen bij het Mantingerzand

Die natuur gaan we als eerste verder ontdekken. Direct tegenover de Voscheheugte ligt een stukje Drentse Wildernis, het Mantingerzand. Voor ons onbekend, voor de omgeving een geliefde bestemming voor de zondagse wandeling. We zijn niet de enigen die van het mooie weer genieten. De wandeling over het Mantingerzand is gevarieerd, 4,5 km over zandverstuivingen, langs heidevelden, vennen, eeuwenoude bomen en bijzonder bos. De afwisseling is verrassend, ik heb af en toe het gevoel op de Afrikaanse savanne te lopen.

Nog verrassender is de kracht van de zon, eind februari! We ploffen even neer op een zacht stukje mos en komen niet meer overeind tot de zon achter een dikke wolk verdwijnt. Zalig, die warmte op onze gezichten! Wat boffen we!

Afternoon tea in het eethuisje van de Voscheheugte

Na afloop wacht ons een afternoon tea in het schattige eethuisje. Het thema ‘natuur’ is mooi doorgevoerd in het interieur. Schilderijtjes aan de wand met droogbloemen, afbeeldingen van vogels en bladeren. Veel tinten groen, herten geweien aan de wand, stoere waxinelichtjes van berkenstammen, geblokte groene tafelkleedjes… Heel mooi! En passend bij de omgeving. De brandende open haard heeft een grote aantrekkingskracht op de bezoekers. In een kring staan comfortabele fauteuils uit grootmoeders tijd. Het past hier!

Chantal en Ruben zijn de beheerders van de Voscheheugte, Chantal is gastvrouw, Ruben blijkt de lekkerste dingen uit de keuken tevoorschijn te toveren. De afternoon tea, geserveerd op een stoere houten plank, bestaat uit de lekkerste zoetigheden en zalige sandwiches. Alles homemade! Huisgerookte rosbief, chocoladetaart om je vingers bij af te likken, citroenschuitje met opgeklopt eiwit… Voor die laatste zou ik de rit naar Drenthe zo weer maken! Zoooo lekker!

We schuiven na afloop aan bij het vuur, waar we gezellig kletsend de avond vullen…

Schuif aan voor een high tea bij het Eethuisje, echt een feest!

Ontwaken in het weiland

De volgende ochtend word ik gewekt door de eerste zonnestralen. De wereld is wit, het heeft hard gevroren. Ik moet naar buiten, het is zo mooi! De lage zon, rijp, de trekkershutten: ik blijf fotograferen. Een cadeautje om dit samen met mijn moeder te ervaren….

Praktische informatie:

Wat? Voscheheugte natuurcamping & eethuis
Waar? Mantinge Drenthe
Overnachting trekkershut vanaf € 65,- per nacht
Ontbijt € 10,- p.p.
Afternoon tea € 16,50 p.p. (vooraf reserveren)

Meer informatie: Voscheheugte natuurcamping & eethuis

Overzicht