Rijden met EKO tours, elektrische wagentjes in de natuur bij een schaapskudde

Hip, stoer en authentiek
Drenthe: ontdek de leukste tips voor de oerprovincie

Rijden met EKO tours, elektrische wagentjes in de natuur bij een schaapskudde

Drenthe, bekend als het land van Bartje en de Hunebedden, heeft je zoveel meer te bieden dan dat! Deze oerprovincie van Nederland heeft echt alles in huis om je positief te verrassen. Je te verblijden met de juiste balans tussen natuur en cultuur, tussen gastvrijheid en authenticiteit.

Bovendien vind je er een paar bijzondere plekjes en activiteiten die uniek zijn voor Nederland. Reden genoeg om een vakantie in Drenthe te boeken. De plekjes toveren gegarandeerd een grote glimlach op je gezicht en laten je nog dagen nagenieten. Ik was er slechts 24 uur en keerde naar huis alsof ik een week vakantie had gehad, met energie voor tien. Ben je een weekendje weg of vakantie aan het plannen? Denk dan aan Drenthe en ontdek de oerprovincie met deze verrassende tips & activiteiten.

Tralaluna: zingend achter het stuur

Een betere en passender naam hadden Manilde en Martin niet kunnen bedenken voor hun verhuurbedrijf van kampeerbusjes en retro caravans: Tralaluna. Wanneer je kennis maakt met Rode Rik, Tante Toos, de Columbus of Ome Tinus begin je spontaan te zingen van blijdschap. Deze toffe, coole en gave vintage kampeerbusjes laten je glimlachen van het begin tot het einde tijdens je wereldreis door Drenthe. Niet alleen door hun uiterlijk, ook het interieur is bijzonder. Een behang van landkaarten, kurk op de vloer, retro behangetjes en kunstbloemen. Een mix van kleuren, prints en vintage accessoires: je gaat in stijl op pad en ontdekt elke keer weer wat anders in je kampeerbus. Nostalgie op wielen! Zo leuk om op deze manier over Drentse (land)weggetjes te toeren en op je gemak te ontdekken wat Drenthe zo bijzonder maakt. Even links, even rechts: vrijheid, blijheid! Door op eigen tempo op avontuur te gaan, ontdek je zoveel meer. Los van het ontdekken: alleen het rijden maakt al blij. Binnen de kortste keren heb je een band met je nieuwe Drentse familielid. Het gehobbel ga je koesteren, het ronken van de motor klinkt je als muziek in je oren, van het sturen krijg je spierballen en met de ramen wijd open zwaai je naar iedereen die naar je glimlacht.

Onze tip? Huur zo’n Tralaluna kampeerbusje voor minimaal een weekend. Zo heb je alle tijd om van het rijden te genieten en dan is er ook nog zoveel te zien en te beleven onderweg. Manilde en Martin geven je graag een route mee langs hun lievelingsplekjes, maar zelf ontdekken is misschien wel net zo leuk.

Ga bijvoorbeeld richting de Drentse Hondsrug en neem een picknickmand mee voor onderweg. Zoek een plekje in de natuur die hier eindeloos lijkt of aan de voet van een van de 52 hunebedden die Drenthe rijk is. Je mag Drenthe natuurlijk niet verlaten zonder een van de hunebedden te hebben gezien. Wil je meer weten over de hunebedden en gelijk de grootste bewonderen? Bezoek dan het Hunebedcentrum in Borger!

Een andere mooie tussenstop is het dorpje Oud Aalden, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. In het oude esdorp met klinkerweggetjes staan alleen maar monumentale rietgedekte boerderijen. Wandel door het dorp en drink een kopje koffie bij de Oud-Saksische Koffie- & Pannenkoekboerderij ‘t Hoes van Hol-An. Even terug in de tijd!

Eko-Tours – een groen avontuur

Als je denkt dat die lach op je gezicht niet groter kan, dan heb je het mis. Boek een excursie met Eko-tours, het leukste uitje op de Hondsrug. Met een elektrische jeep ga je fluisterstil ‘scheuren’ door Geopark De Hondsrug (UNESCO beschermd geologisch erfgoed). Eko-tours biedt verschillende excursies, waarbij je met 100% elektrische auto’s de natuur in gaat. Doordat de auto’s zo geruisloos zijn, mag je op plekken rijden waar je anders nooit zou komen. Een samenwerking met Staatsbosbeheer maakt het mogelijk om dwars over de heide en door de bossen te rijden. Heel bijzonder!

De Eko-tours auto’s zijn geschikt voor 4-6 personen. Je gaat altijd op pad onder begeleiding van een gids, die onderweg meerdere keren stopt om je te vertellen over het landschap, de geschiedenis en markante plekjes uit lang vervlogen tijden. Het leuke is, je mag zelf rijden! Over bospaden, zandwegen, de hei en langs Drentse grafheuvels.

Op safari in Drenthe

Tijdens onze eko-tour heb ik het gevoel op safari te zijn. De uitgestrekte (heide-)landschappen zijn bijna on-Nederlands en doen me denken aan de Afrikaanse savanne. Wanneer we een ontmoeting hebben met de schaapskudde op de hei kan ik mijn geluk niet op. Door de fluisterstille auto’s kunnen we de schaapskudde met bijna 200 Drentse Heideschapen probleemloos benaderen. De schaapskudde van Exloo is van de paasvakantie tot de herfstvakantie dagelijks op de hei te vinden. De enthousiaste en gedreven vrouwelijke schaapsherder vertelt met passie over ‘haar’ schapen, het hoeden, de getrainde honden en het leven op de hei. Dit maakt je blij!

Ballonvaart: Drenthe vanuit de lucht

Van de stilte in de natuur naar de stilte in de lucht. Een absoluut hoogtepunt is een ballonvaart boven Drenthe. Nu is een ballonvaart natuurlijk overal een unieke ervaring, maar boven Drenthe zweven met de uitgestrekte natuurgebieden, de leegte en ruimte beneden je is wel heel speciaal.

Wanneer we in de ochtend met regen in Drenthe aankomen, kunnen we maar moeilijk geloven dat onze geplande ballonvaart voor die avond door gaat. En toch, we gaan de lucht in! Een beetje giechelig en zenuwachtig staan we aan de rand van onze mand te kijken hoe de ballon vol lucht geblazen wordt. Indrukwekkend groot. We klimmen in de mand, iedereen met een plekje aan de rand, en wachten gespannen af. Wanneer we los zijn, gillen we van de spanning. Die bomen komen wel heel dichtbij… Dan verstomt ons geluid en rest alleen nog stilte en verbazing. We zweven!

Langzaam drijft de wind ons richting Groningen. We verbazen ons over de geluiden die ons vanaf de grond bereiken, horen paarden hinniken in de wei en zien reeën rennen door de velden. Wanneer we laag over de boomtoppen zweven houden we allemaal onze adem in. Zonnestralen breken door de wolken heen en zetten Drenthe in the spotlights. Zo mooi…

Na afloop is er champagne. Proost op Drenthe!

Natuurlijk wil je na deze avonturen niet naar huis! Blijf slapen in Drenthe op een van de leukste campings van ons land: Het Buitenland. Zo heb je alle tijd om na te genieten en om nog meer van Drenthe te gaan ontdekken.

Bonustips:

  • Lopen over de toppen van de bomen bij het Boomkroonpad
  • Picknicken in de stille bossen van het Sleenerzand
  • Wandelen over het Mantingerzand en high tea-en bij de Voscheheugte
  • In galop over de Drentse Hondsrug

Praktische informatie:

Tralaluna kampeerbusje: je huurt zo’n nostalgisch kampeerbusje vanaf € 375,- per weekend. Naast de kampeerbusjes verhuurt Tralaluna ook retro caravans, vanaf € 65,- per nacht.
Eko-tours: Eko-tours biedt verschillende excursies aan, o.a. Ontdek-Drenthe, Hunebed-excursie en Avond excursie. Gemiddeld duren de excursies 2,5 uur. Vanaf € 26,50 per persoon.
Westerwolde Ballooning: De ballonvaarten starten op diverse locaties in Drenthe. Er zijn geplande vaarten tijdens de zomermaanden, vanaf € 120,- p.p. Ben je met meer dan 5 personen, dan kun je in overleg je vertrekpunt bepalen.
Overnachten? Neem een kijkje bij alle bijzondere plekjes in Drenthe of deze vakantiehuizen.

Meer lezen? Bezoek de website van oerprovincie Drenthe.

Overzicht